Yine bu dönemde çevreye ilgilerinin artmasıyla orantılı olarak eşyalara uzanma ve tutunma sık görülür. Genellikle 8 ila 18. aylarda bebekler yürüme yetisini kazanırlar.
Bebeklerde normalde yürüme yaşı 12-18 ay aralığındadır ama bazı bebekler 12. aydan erken de yürüyebilir. Erken ya da geç yürümesi zekayla ilgili değil, kaba motor gelişimi ile ilgilidir ve her bebekte farklılık gösterir.
Bebeklerin kaba motor gelişimleri de farklılık gösterebilir. Örneğin bazı bebekler bir yaşında bazı bebekler ise 15-16 aylıkken ilk adımlarını atar. Genellikle bebekler yürümeye 12 ile 18 aylar arasında başlar.
Bebeklerde yürüme yaşı genel olarak 12-18 ay arasıdır. Bununla birlikte bazı bebekler gelişimlerine bağlı olarak daha erken ya da daha geç yürüyebilir. Bebeklerin geç ya da erken yürümesi zeka ile alakalı bir durum değildir.
Bebeklerde yürüme 10 ila 18. aylar arasında gerçekleşir.
İlgili 36 soru bulundu
Bebeğiniz yere koyarak ve yavaş yavaş ona rehberlik ederek ilk adımlarını atın, bebeğin dengesi kazanarak kendi başına yürümesine izin verin. Harekete geçmeden önce birkaç engel ve tökezleme yaşayabilir. Yürümeyi keşfetmeye başlayınca bebeğinizi övmeye devam edin.
Bu gecikmelerin sebeplerini fizyolojik ve psikolojik olarak ikiye ayırabiliriz. Bebeklerin yürüyememesi, genetik yapı, boy ve kilo oranı, kas ve hareket gelişimini tamamlayamaması, kas ve kemik rahatsızlıkları, ayak anomaliliği, kalça kemiğindeki bir deformasyon gibi fizyolojik sebeplerden kaynaklanabilir.
Yürümek için bacağını öne doğru attığında kalça hareketinin normalin dışında olması ( kalça dış tarafa doğru anormal şekilde çıkar) Paytak yürümesi veya sendelemesi. Bacakların şeklinin bozuk olması (parantez şeklinde) Bacaklar arasında boy farkı olması
15. ayda bebeklerin ince ve kaba motor gelişimleri devam eder ve çoğu bebek desteksiz bir şekilde yürür.
Başlangıçta ilk 2 ayda bebeğinizi hafifçe masajlayın, sonra yavaşça bebeğinizin tepkisine de bağlı olarak basınç ile masaj uygulayabilirsiniz. Az biraz basınç uygulamak bebeğinizin kas ve kemiklerini daha güçlü hale getirir. Bebeğiniz yürümeye başlayınca, gittikçe hareketli olmaya başlar.
Geç yürüyen bebekler, yürümeye teşvik edici oyunlar ve aktivitelerle desteklenebilir. Oturup kalkma oyunları, bebeğinizin bacak kaslarını güçlendirebilir ve onları yürümeye teşvik edebilir. Yürüme oyuncakları da bu evrede yardımcı olabilir.
Ortalama bir çocuk 2 yaşında konuşmaya başlar. Üstün zekalı 2 yaşındaki çocuklar genellikle karmaşık cümleler kurabilir. Nadir durumlarda çocuklar konuşmayı daha sonra öğrenirler. Bilim insanları, bu çocukların Einstein Sendromuna sahip olduğunu düşünüyor.
1 Yaş Çocuk Gelişimi
Kız çocukları ortalama 9,5 kg, erkek çocukları ise 10 kg olur. Bebeğinizin doğum kilosu ilk yılın sonunda neredeyse 3'e katlanabilir. Unutulmamalıdır ki, her bebek farklı bir gelişim gösterir ve kg farklı olabilir. Bebeğinizin boyu bu dönemde 71 cm ile 81 cm arasında değişiklik gösterecektir.
Genellikle anne, baba, mama gibi kelimeleri ilk olarak söylemeye başlarlar. Ayrıca 12 aylık bebekler gördüklerini de taklit etmeye başlar. 12. ayda bebekler ilk adımlarını atma girişiminde olurlar. 12. ayda destekle veya kendi başlarına düzgün adımlar atmaya başlayabilir, ayakta kendi başlarına durabilirler.
18 ayını doldurduğu halde çocuğunuz yürümeye başlamadıysa, hatta emeklemiyor, yatar pozisyonda iken bacaklarıyla tekme atma hareketleri yapmıyor, bir eşyaya tutunup ayağa kalkamıyorsa mutlaka çocuk nöroloğu ile görüşmek ve nörolojik tetkikleri yaptırmak gerekir.
Dünyanın neresinde olursa olsun bir bebek yürümeyi öğrenene dek ortalama 200 kez düşer.
Yardım almadan bardaktan bir şeyler içebilen 12 aylık bebek, bu dönemde etrafındaki eşyalara tutunarak ya da tutunmadan ayakta durabilir, hatta yürüyebilir. Kendi başına rahatça hareket edebilmenin keyfini çıkarmaya çalışır.
Eğer çocuğunuz gerçekten iyi çiziyor veya sayıları toplayıp çıkarabildiği görünüyorsa, onların üstün zekalı olması yüksek olasıdır. Üstün Zekalı bir bebek uzun bir dikkat aralığıyla yüksek etkinlik seviyelerine sahip olabilir. Hiperaktif bebekler dikkatlerini uzun süre vermekte zorlanmaktadır.
İlk sözcüklerin telaffuzu ise 8. ay ile 18. ay arasında, çoğunlukla 12. ayda gerçekleşir. Bu dönemde bebek “gel, git, dur, al, ver” gibi genellikle tek heceli sözcüklerle iletişim kurmaya başlar. 18 aylık olmuş bir bebeğin yaklaşık 10 sözcüğü tek tek söyleyebilmesi beklenir.
Yürüme bozukluğunun en sık karşılaşılan nedenleri şu şekilde özetlenebilir: Kas iskelet ve eklemlerle ilgili travmatik yaralanmalar (Kırık, çatlak, burkulmalar, kas ve bağ yaralanmaları) Kas iskelet ve eklemlerle ilgili enfeksiyonlar veya inflamatuar süreçler (Artritler -eklem iltihaplanması)
Yürüme bozukluğu, kişinin yürüyüş şeklinin ahenk ve denge açısından sorunlu olduğu, dışarıdan bakıldığında “anormal” göründüğü duruma verilen addır. Yürüme şeklindeki çoğu değişiklik, altta yatan tıbbi hastalıklarla ilgilidir. Yürüyüş bozukluğu şu hastalıklar ile ilişkili olabilir: İç kulağı ilgilendiren bozukluklar.
Düşse bile bebeğinize cesaret vermeli ve onu her zaman desteklemelisiniz. Bebeğinizin yürüme korkusundan kurtulması için yürüme denemeleri sırasında ellerinden tutabilir ve yanında olduğunuzu ona hissettirebilirsiniz. Ayrıca bebeğinizin korkusunu giderebilmek için onun sevdiği oyuncaklardan da yardım alabilirsiniz.
Bebekler 14. aylarına geldikleri zaman yardımsız yürüyebilir ve merdivenleri emekleyerek çıkabilir. Anlayabileceği basit emirleri ise yerine getirebilir.
Hipotonik ve kuvvetsiz bebekte yer çekimine karşı hareketlerin azalması, aktif ve pasif hareketleri yapamama, elin üstünde taşındığında hamur gibi yığılma, düşük sesle ağlama, yüz ve vücudunda belli sendromlara özgü bulguların olabilmesi (örneğin Mongol yüz görünümü) bu bebeklerin genel özellikleridir.
Öyle ki, yeni doğmuş bir bebeğin kafatası bile halen tam olarak kemikleşmemiştir - ki bu da, daha rahat ve esnek doğumları mümkün kılabilmek için evrimleşmiş adaptasyonlardan birisidir.Bu nedenlerden dolayı bebekler doğduklarında ciddi bakıma ihtiyaç duyarlar ve hemen yürüyemezler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri