0-12'nci aylar arasında inek sütüne başlanmaması önerilir. 1 yaşından sonra bebek, inek sütünü sindirmeye hazırdır. Fosfor, kalsiyum ve çinkodan zengin olan inek sütü bebeğin diş, kemik sağlığı ve kas gücü için önemli bir besin kaynağıdır.
İşte, inek sütü kullanımı hakkında bilinmesi gerekenler...
İnek sütü, yüksek miktarda vitamin ve mineral içerdiğinden bebeğin henüz olgunlaşmamış böbreklerine aşırı yük bindirir, bu da böbrekleri zorlar. Bu nedenle bebeklere inek sütü bir yaşından önce verilmemelidir.
Bu sorunun yanıtını hemen vermek gerekirse; uzmanlara göre 1 yaşından sonra bebeklerin günde 1-2 su bardağı inek sütü içilmesi uygundur.
Ekonomik nedenlerle inek sütü kullanımının zorunlu olduğu durumlarda inek sütü ilk ay yarı yarıya, 1-4 aylar arası 2 kısım süt 1 kısım su olacak şekilde sulandırılarak verilmelidir. Dört aydan sonra inek sütü 1 kısım su 3 kısım süt olacak şekilde sulandırılarak verilmelidir. 6 aydan sonra sulandırılmadan verilebilir.
Bebeklere pastörize süt ne zaman verilir? Bu konuda şunu söylememiz gerekir. Bebeğine 1 yaşından sonra vereceğin süt kesinlikle pastörize süt olmalı.
İlgili 33 soru bulundu
En düşük 7,96 kg. Ortalama 10,16 kg. En yüksek ise 12,82 kg olabilir.
İnek sütündeki yüksek protein miktarının bebeklerin böbreklerini zorladığını biliyor muydunuz? İnek sütünde D vitamini oldukça azdır, bu da raşitizm yani kemiklerin düzgün gelişememesine yol açabilir. İlk bir yıl inek sütü ile beslenen bebeklerin alerjik hastalıklara yakalanma riski fazladır.
1 yaşından büyük çocuklarda eğer özel bir neden yoksa gece beslenmesi bu nedenlerle yatmadan 1-2 saat önce kesilmelidir. Bu çocukların büyüme ve gelişmesi, yani sağlığı için daha uygun olacaktır."
SÜT VE KİLO ALIMI
Süt, iyi bir kalori, protein ve besin kaynağı olduğundan, kilo almayı sağlayabilir.
Dr. Perihan Arslan bebeklere 6. aydan sonra uzun ömürlü ya da pastörize sütün verilmesini onaylıyor. 6. ayını dolduran bebekler için anneler güvenle kutu sütü ve pastörize sütü verebilir.
Sütü sevmeyen ve tüketmeyen çocuklar için peynir, yoğurt, ayran, kefir, tereyağı kalsiyum açısından tercih edilebilir. Ayrıca yeşil yapraklı sebzeler de kalsiyumdan zengindir.
Kur'an'ın öğretilerine uyan Müslüman anneler bebeklerini genellikle iki yaşına kadar emzirmeyi hedeflerler. Burada kastedilen süre Hicri Takvime yani Ay Yılına göredir, bundan dolayı çocuğun ikinci doğum gününden yaklaşık 22 gün önceye tekabül eder.
Hazırlama: Her 30 ml su için 1 ölçek Bebelac 4 Çocuk Devam Sütü kullanmalısınız. 1 yaşına gelen bebeğinizin beslenmesinin çoğunluğunu artık katı gıdalar oluşturmaya başlar. Bu dönemde bebeğinizin beslenmesinin %60'ı ek gıdalardan, %40'ı ise anne sütü veya doktor önerisiyle devam sütünden gelmelidir.
Tereyağı, ve zeytinyağının öneminden sık sık öneminden bahseden İç Hastalıkları Uzmanı Canan Karatay, Ülke TV'de Sıradışı programına çok özel açıklamalarda bulundu. Karatay, Çiğ sütle yararlı probiyotikleri vücuttan öldürmüş oluyoruz. Bu yüzden pastörize sütleri tüketmemeli, alınan çiğ sütü ise pişirerek içmelidir.
Almanya'da bulunan kil biberonlar, 5.000 yıldan daha uzun bir süre önce anne sütünü ve zayıf çocukları desteklemek için kullanılmış olabilir.
Günlük alınması gereken kalori oranını neredeyse karşılayan ballı süt, kilo alımına neden olur. İçerisindeki şeker oranı bile başlı başına kilo aldırmaya elverişlidir. Bu sebeple diyetinize ekleyecekseniz, diyetisyeninize danışmanız gerekir.
Sabah sütü akşam sütünden daha düşük yağ miktarı içerir. memenin de tamamen boşalmasına yardımcı olur.
Muzda içerdiği lif ve dirençli nişasta sayesinde hem iştahı keser hem de sindirimi kolaylaştırır. Bu nedenle ara öğünlerde muzlu süt tüketmek daha hızlı kilo vermenize yardımcı olacaktır.
Yukarıda belirttiğim şekilde bir gündüz beslenmesi düzeni olan 1 yaşındaki bir çocuk gece aç kalmaz. Çocuk uyumadan önce süt içmeye çok alışmışsa yarım saat önce sadece anne sütü ya da devam sütü verilebilir (içine bisküvi katılmamış). Yalnız biberonuyla yatmasına izin verilmemelidir.
Uyandıktan sonra güne anne sütü veya mama ile formül süt ile başlıyorsa kahvaltısını ilk öğün olarak planladıktan sonra ortalama 3-4 saatte bir ana ve ara öğünler ile beslenmesi planlanabilir.
Eğer bebek gece kalkmalarını alışkanlık haline getirmediyse, bebeklerin gece uyanma sebebi beslenme ihtiyacıdır. Bebekler geceleri genelde ilk 3 ay 3 kez, 3-6 ay arası 2 kez, 6-12 ay arası 1 kez beslenmek için uyanabilir. 1 yaşından sonra ise gece beslenmesinin kesilmesi ve bebeğin kesintisiz uyuması beklenir.
1 yaş bebek beslenmesi için 3 ana öğün olması çok önemlidir. Bunun yanında bebeklere 3 saat aralıklarla ara öğünler de verilmelidir. 12 18 ay bebek beslenme tablosu içerisinde süt ve süt ürünleri, karnabahar, pırasa, bamya, ıspanak gibi sebzeler, yumurta, meyve ve bal mutlaka yer almalıdır.
Bu nedenle İnek sütü proteini alerjisi olan çocuklara keçi sütü ve koyun sütü içirilmesi veya bu sütlerden yapılmış yoğurt ve peynir gibi ürünlerin yedirilmesi önerilmez. İnek sütü proteini alerjisi olan çocuklara alternatif süt olarak tek tırnaklı yani eşek ve deve gibi hayvanların sütleri içirilebilir.
Günde 3 porsiyon süt ve süt ürünleri, 12-18 aylık bebek beslenmesinde olmazsa olmazlardandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri