Oğuz Önder, kan yapımında demirin temel bir girdi olduğunu vurguladı. Ancak sanıldığının aksine şarap, üzüm ve pekmezin kan yapıcı özelliklerinin demir içeriklerin düşük olması ve bitkisel kökenli demirin kana daha az geçmesi nedeniyle sınırlı olduğunu söyledi.
ETTEKİ DEMİR DAHA FAZLADIR
"Sanılanın aksine şarap, üzüm ve pekmezin kan yapıcı özellikleri, demir içeriklerin düşük olması ve bitkisel kökenli demirin kana daha az geçmesi nedeniyle sınırlıdır. Et ve sakatatta ise daha yüksek oranda demir bulunur.
Anti-Pıhtılaşma ve Kan Sulandırıcı Özellik
Amerikan Kimya Derneği'ne göre, şarabın içeriğinde bulunan fenoller, kan damarları boyunca trombosit birikmesini yani kan pıhtısı oluşumunu önlemektedir. Hatta şarabın kan inceltme ve yoğunluğunu azaltma konusundaki etkileri, aspirini geçmiş durumdadır.
2. Kırmızı şarap
Alkol alıyorsanız belli bir miktar kırmızı şarap kalp dostudur. İçerdiği resveratrol ve catechin nedeniyle antioksidan özelliği olan kırmızı şarap, damar duvarını korur ve iyi kolesterolün (HDL) yükselmesine yardımcı olur.
Şarabın litresi 600-1000 kalori enerji verir. A, B ve C vitaminlerinin yanısıra vücudumuz için gerekli 13 temel minerali içerir: Kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, klor, kükürt, demir, bakır, manganez, çinko, iyot ve kobalt. Özellikle B vitamini şarapta önemli miktarda bulunur.
İlgili 35 soru bulundu
Kırmızı şarap, kan damarlarının çeperlerinde bulunan yağ oluşumunu ve buna bağlı olarak da kalp krizini önlemektedir. Bunama ve Alzheimer hastalığını da önlediği söylenen şarap bunu, içeriğinde bol miktarda bulunan ve resveratrol adı verilen antioksidana borçludur.
Bazı uzmanlar "orta düzeyde tüketimi" 150 ml bardak hacmi ile kadınlar için günde bir bardak şarap ve erkekler içinse günde iki bardak şarap olarak belirtir.
Polifenol ve E vitamini barındıran bu içki, kalp sağlığı bakımından oldukça faydalıdır. Kırmızı şarabın özellikleri arasında bulunan bir diğer konu da kolesterol üzerindeki etkisidir. Bu içecek resveratrol barındırdığı için kolesterol seviyelerini düzenler. Kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.
Şarap içenlerin daha sağlıklı bir yaşam tarzına ve kalp-koruyucu olduğu bilinen Akdeniz diyeti gibi daha sağlıklı bir diyete sahip olma olasılığı daha yüksek olabilir. Bununla birlikte aşırı alkol, kalp için tartışmasız kötüdür. Yüksek tansiyona neden olabilir ve ritim bozukluklarını tetikleyebilir.
Bakırköy Dr Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Klinik Şefi Doç Dr. Ahmet Akgül, halk arasındaki yaygın görüşün aksine alkol ve mezenin hem kalp damarlarında, hem de diğer damarlarda tıkanmalara yol açtığını belirtti.
Şarap kanı temizler mi? Yapılan araştırmalara göre kırmızı şarap, kan damarlarının çeperleri boyunca yapılanan yağ oluşumunu, dolayısı ile de damar tıkanıklığını önlemektedir. Çünkü şarap, endotelin-1 adı verilen ve kan damarlarının iç çeperinde yağ birikmesine neden olan proteinin azaltılmasına yardımcı olmaktadır.
Yapılan çalışmalar günde bir kadeh şarap içmenin hem erkeklerde hem de kadınlarda birçok kardiyovasküler hastalığın oluşmasını önlediğini onaylamıştır. Ayrıca her gün içilen bir kadeh şarap demans, diyabet ve osteoporoz gibi hastalıkların tedavi süreçlerinde de olumlu etkiler göstermiştir.
Profesör Spector, elma veya armutla yapılan el yapımı şarabın da kırmızı şarap kadar polifenol içerebileceğini söyledi. Bu sonuçlar günlük bir kadeh kırmızı şarap veya 330 ml'lik bir şişe elma şarabının en iyi seçenekler arasında olduğu anlamına geliyor.
Buğday, arpa, yulaf, pirinç, çavdar ve mısır gibi tahıllar, A ve B vitamini ile yüksek oranda demir barındırıyor. Tahıllar özellikle kuru baklagiller ile birlikte tüketildiği zaman vejetaryenler için demir deposu haline geliyor. Yanında C vitamininden zengin besinler tercih etmek demir emilimini artırıyor.
Demir bakımından en zengin gıdalardan biri kırmızı ettir. Dana, kuzu eti başta olmak üzere özellikle ciğer, yürek, böbrek gibi sakatatlar yüksek miktarda demir içerir. A ve B vitaminlerinin yanı sıra selenyum, fosfor ve çinko minerallerinin de bulunduğu kırmızı etin haftada iki gün tüketilmesi tavsiye ediliyor.
Ferritin değerinin yüksek olması, vücutta gerekenden çok fazla demir depolandığını gösterir ve ciddi sonuçlara yol açabilecek bir sorundur. Ferritin yüksekliğine sebep olan hastalıklar; aşırı alkol tüketimine bağlı karaciğer rahatsızlıkları, hemokromatoz, hipertiroidi, lösemi, diyabet, hepatit C'dir.
75 Kilo ağırlığında bir insan bir saat içinde yaklaşık 9 mL (7 g) alkol metabolize eder. Bir büyük bardak (Arjantin) (600 mL) bira yaklaşık 21 g alkol içerir ve alkolün kandan temizlenmesi 3 saat sürer. Akşam yemeğinde bir büyük şarap içen kişinin ertesi sabah kanında alkol bulunabilir.
Alkol alırken aç karnınaysanız alkolün emilimi iki katına çıkar. Bu durumda alkolün damar içi emilimi ile aynı etkide demek olur. Vücuttan çok daha yavaş bir şekilde atılan alkol ertesi gün akşamdan kalmayı en üst seviyede yaşayacaksınız demektir. Kalp, karaciğer ve böbreği de etkileyecektir.
Kırmızı şarabın yapıldığı kırmızı üzümlerde de bol miktarda polifenol bulunmakta. Bu da kırmızı şaraptaki alkolün kanı inceltici etkisi dışında, içerdiği polifenoller nedeniyle de kalbe yararlı olduğunu gösteriyor.
Şarabın sağlıklı bir içki olması ise bu sebeplerin en başında yer alıyor. Fazlasını içmek değil ama, günde bir iki kadeh şarap tüketmek sağlığa iyi geliyor.
Bu olağanüstü şaraplar arasında zirveyi 92 puanla Kavaklıdere Pendore Syrah 2010 ve Kavaklıdere Prestige Boğazkere 2004; 91 puanla Vinkara Doruk Boğazkere 2010, Suvla Sur 2010, Sevilen Magnesia KK 2011, Suvla Merlot 2010, Prodom Syrah-Kalecik Karası 2011 ve Melen Shiraz Reserve 2010 paylaştı.
Araştırmaya göre, günde iki kadeh şarap ya da 700 ml biraya denk gelen üç birim alkol tüketmek, “sessiz katil” olarak adlandırılan yüksek tansiyonu tetikleyebiliyor.
Oğuz Önder, kan yapımında demirin temel bir girdi olduğunu vurguladı. Ancak sanıldığının aksine şarap, üzüm ve pekmezin kan yapıcı özelliklerinin demir içeriklerin düşük olması ve bitkisel kökenli demirin kana daha az geçmesi nedeniyle sınırlı olduğunu söyledi.
Ayeti bulunmaktadır ve bu ayete göre alkolün dinen vücuttan atılma süresi 40 gün olarak bilinmektedir. Hadisi şerifte yer alan bir diğer ayette ise; “İçki içen kimsenin 40 gün namazı kabul edilmez.”
Etil alkol, içkinin temel maddesi. Zaman zaman başka amaçlarla da, örneğin sanayide de kullanılıyor. Yani pahalı ve tehlike seviyesi biraz daha düşük. Metil alkol ise, ucuz, insan sağlığı için ise tamamen zararlı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri