Arızanın boyutuna ve tam olarak nerede yandığına bağlı olarak motor arızası çeşitli renklerde yanar. Motor arızası sarı veya kırmızı yanabilir. Aynı zamanda sürekli yanabilir veya yanıp sönebilir. Motor arıza lambanız yanıyorsa en yakın yetkili oto servise giderek sorun daha da büyümeden çözmelisiniz.
Kontrol ünitesine kaydedilmiş olan bilgiler okunur ve ardından analiz edilerek arıza tespiti sağlanır. Bu hizmet kapsamında diagnostic cihazına bağlı olan yazıcı vasıtasıyla tespit ve verilerin çıktısı alınır. Araç motorunda oluşan arızanın kaynağının tespiti ve tamiri kısa sürede yapılması gerekir.
Aracınızın motor arıza ikaz lambası; yakıt, ateşleme, egzoz ya da hava emisyon sistemlerinde oluşan bir hasardan / arızadan kaynaklı yanabilmektedir. Aracınızın gösterge panelinde motor arıza ikaz işaretinin yanması motorda ateşleme, emisyon ya da yakıt ile ilgili bir sorunun habercisi olabilmektedir.
İlgili 40 soru bulundu
Yakıt Sistemi Sorunları: Yakıt enjeksiyon sistemi veya yakıt pompası ile ilgili sorunlar, motorun yakıt-hava karışımını düzenleyememesine yol açar. Bu tür sorunlar da motor arıza lambasının yanmasına yol açabilir.
Özellikle kırmızı yanan motor ikaz ışığı, sorunun ciddi bir sebepten kaynaklandığını bildirmektedir. Böyle bir durumda araç kullanılmamalı ve destek çağırılmalıdır.
Motor arıza lambası sürekli yanıyor: İkaz ışığı sürekli yanıyorsa, uyarının rengine bakın. Eğer sarı renkliyse aracınızı servise kadar götürebilirsiniz. Eğer kırmızıysa hemen araçtan inin ve çekici çağırın.
Mekanik Arızalar
Araçta meydana gelen arızalar küçük olsa dahi zamanla büyüyebilir. Bunun sonucunda küçük ve maliyetsiz olan arızalar daha maliyetli hale gelebilir. Mekanik arızalar arasında silindir kapak contası, fren diski, şanzıman ve motor sorunları yer alır.
Motor arıza lambası nasıl söner dediğinizde öncelikle aracı araç arıza tespit cihazına bağlamanız gerekir. Burada araç hafızasına resetleme işlemi yapılır. Tabii arızanın silinmesi bazı durumlara göre değişir. Arıza geçici ise rahatlıkla silinebilir fakat kalıcı bir arıza ise bu işlem pek başarılı olmaz.
Arıza bulmada ilk adım arızalı devrenin veya sistemin verdiği belirtileri teşhis etmektir. Belirtileri teşhis etmek, can alıcı bir basamak olabilir. Bazı durumlarda özel bir belirti, arızalı bölgeyi işaret edebilir ve problemin nereden başladığı hakkında fikir verebilir. Hata analizi, arıza gidermenin bir alanıdır.
Evinize ya da iş yerinize geldiğimizde yerinde yaptığımız incelemeler ile arızanın ne olduğunu çözmeye çalışıyoruz. Talep ederseniz arıza da gideriliyor. Ancak arıza giderilmiyor olsa dahi pek çok servis tarafından sizlerden ücret talep edilmesi durumu yasalara aykırı değildir.
Eğer motor arıza lambası kırmızı renkte yanıyor ise motorda yaşanan sorun arızanın da ötesine geçerek kritik bir problem olduğunu gösterir. Kırmızı lambanın görülmesi halinde aracın sürüşü hızlı şekilde durdurulmalı ve en kısa sürede destek çağırılmalıdır.
Geçmişte 150.000 km seviyelerinde olan araç motor ömrü günümüzde benzinli araçlar için 300.000 kilometreyi aşarken dizel araçlar için de 500.000 kilometre seviyelerin görmekte.
Motor zorlanırsa hem çok yakar hem de motor ömründen gider. Araç kullanımı esnasında çok fazla debriyaj ayarı yapmak baskı balata konusunda sıkıntı yaratır, çok fazla frene basmak da bu sorunu meydana getiri. Aslında arabayı kullanım esnasında yerine göre devir ayarı yapmak hayat kurtarır.
Motoru yenilenme işlemi gören araç için usta kişilerin çalışmış olması tercih sebebi sayılabilir. Böyle bir durumda usta eller tarafından motoru yenilenen bir araç alınabilir. Bunda bir sakınca yoktur. Böyle bir uzun yıllar boyunca kullanılabilir.
1. Mazda. Japon otomobil devleri arasında yer alan Mazda, CarMD tarafından hazırlanan en az arızalanan otomobiller listesinde ilk sırada yer alıyor.
Araçtaki ikaz ışığının yanması, motor bileşenlerinin birlikte çalışamayacağı anlamına gelir. Motoru oluşturan yakıt, ateşleme, emme ve egzoz sistemlerinden biri hasar görmüşse motor ikaz ışığı yanmaya başlayacaktır.
Şasenin hasar aldığı noktalarda genel olarak cıvatalı olan motor kaputu ve cıvatalı olan çamurluk etkilenir ve hasar görürler ve çoğu zaman değişimle son bulur. Özellikle 2000'li yıllardan sonra üretilen araçların birçoğunda airbag(hava yastıkları) sistemi vardır.
Dizel Araç Motor Arıza Uyarısı
Motorun yakıt sistemindeki bir arızalanma genellikle kalitesiz yakıtlar nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Öte yandan yakıt borularında ve yakıt odasında bir tıkanıklık olması veya yakıt kapağının düzgün bir şekilde kapanmaması da aracın ikaz sinyali vermesine neden olabilir.
En yaygın neden, yağın çok hızlı yanması veya yağ sızdırması gibi çeşitli nedenlerle oluşabilen düşük yağ hacmidir. Yağ uyarı ışığı yanıyorsa veya yanıp sönüyorsa ve motorunuzdan bir tık sesi geliyorsa, arabanızdaki yağın hemen doldurulması gerekebilir.
Servis uyarı lambası ne zaman yanar? Bu ikazın ana amacı, yağ değişimi zamanının geldiğini ya da aracın servis bakım zamanın geldiğini ifade etmektir. Araç üreticisinin hazırladığı katalogda belirtilen sürelerde yanar ve sizi servise gitmeniz için uyarır. Bu da genellikle ya 10 bin km'de bir ya da 15 bin Km'de birdir.
Otogazlı araçlarda arıza lambası yanmaz yanmaması istenir eğer yanıyorsa çözümünün üretilmesi gerekir. Bu noktada arıza lambası yanan araç sahiplerinin çözümlerini bir an önce bulmaları gerekir.
Aracınızın kızdırma bujisi lambası normal şartlarda yalnızca motor soğukken yanmaktadır; ancak kızdırma bujisi lambası yanıp sönüyor ise bu bir sorun olduğuna işaret etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri