Hala bebeğiniz için en önemli besin anne sütü, anne sütünü alamıyorsa formül mamadır. Gün içerisinde 3 öğün ek gıdadan gelmelidir. 10-11 aylık bir bebeğin, mide kapasitesi 210-250 ml'dir.
9-11 aylık bir bebeğe bu dönemde anne sütüne ek olarak 3 ana öğün ve 1-2 ara öğün verilmelidir. Bebek öğün aralarında ve sonrasında her istediğinde emzirilmeye devam edilmelidir. Bebeğinize bir öğünde vereceğiniz toplam ek besin miktarı 1-1,5 çay bardağı (125-190 ml) kadar olmalıdır.
10 aylık bebekler 3 öğün anne sütü, 3 öğün ek gıda ile beslenmeye devam edebilir. 11 aylık bebeklerde uyku öncesine ek gıda öğünü eklenebilir. Günde 4 ek gıda öğünü ile birlikte 3 kez de anne sütü ile beslenebilirler. 12 aylık bebekler günde 2-3 kez anne sütü içebilirler.
9-12 aylık bebeğin 3 ana öğün ve 1-3 ara öğün olmak üzere, günde yaklaşık 4-6 kez ve yaklaşık 3-3.5 saatte bir beslenebilir. Bebeğin 1 yaşına geldiğinde ise öğünleri dengesizleşip değişebilir.
Dünya Sağlık Örgütü (World Health Organization), bebeğin ilk 6 ay, su dahil hiçbir ek vermeden sadece anne sütü ile beslenmesini ve en az 2 yaşına kadar anne sütü ile beslenmenin devam ettirilmesini en sağlıklı beslenme biçimi olarak önermektedir.
İlgili 36 soru bulundu
Normal emziren bir anne günde 600 ml süt üretir.
MEMEDEN SÜT GELİP GELMEDİĞİ NASIL ANLAŞILIR? Meme dolu/boş olduğunu anlamanın tek yolu; memeleri avuçlayarak, ne kadar dolu olduğunu hissetmeye çalışmaktır.
İki meme verilmişse bir sonraki öğüne son verilen taraftan başlanmalıdır. Birçok bebek, tek memeyi 5-10 dakika emmekle doyar ve uyur. Bazı bebekler ise 20-30 dakikadan önce memeyi bırakmazlar.
Süt vermede yetersizlik: Emziren annelerin % 15' inde önceleri yeterli olan süt salgısında sıklıkla ilk 3 ay içinde azalma olmaktadır. Emme refleksinin yetersiz olması üretilen sütün yeterli boşalamaması sonucunu doğurur. Bu da süt üretimini azaltır.
Bebeğinizi emzirirken artık bir süre sonra bebeğiniz emmeyi bırakıyorsa, tüm çabanıza rağmen memeyi tekrar ağzına almak istemiyorsa bu doyduğu anlamına gelir. Bebekler doyduktan sonra mutlu görünür. Bu durum bebeğinizin doyduğunu anlamanız açısından önemlidir.
Genellikle bebekler 9-12. aydan önce emzirmeyi bırakmayı tercih etmezler. Önerilen bebeklerin en az 1 yıl anne sütü almalarıdır. Ancak bebeğin gelişimi açısından bakacak olursak 2 yaş civarında sütten kesilmesi gerekir.
10 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
Bebeklerde büyüme ve gelişmenin çok hızlı bir şekilde devam ettiği 10. ayda kız bebeklerin yaklaşık 9 kg, erkek bebeklerin ise 9.75 kg civarında olması beklenir.
Bebeklere; 6 ila 12 ay arasında anne sütüne ek olarak günde yaklaşık 100-120 ml su, 1 ila 3 yaş arasında ise 1 litre su verilmesi önerilmektedir4, 5.
10 aylık bebeklerin kahvaltılarında yulaf ezmesi, kuru kayısı, beyaz peynir, doğal tereyağı, pekmez, bebe bisküvisi gibi gıdalar olmasına dikkat edin. Ara öğünlerde ve ana öğünlerde çorba tariflerinden yararlanılabilir. Çorba olarak tarhana, mercimek, şehriye çorbaları idealdir.
Uzmanlara göre 7. aydan itibaren bebeklerin gece beslenmesine ihtiyaçları yoktur. Uzman çocuk psikologları ve uyku eğitimciler eğer bebeğiniz prematüre değil ya da gelişim geriliği yaşamıyor ise genellikle 6-8 ay arası uyku eğitimini ve 7-9 ay arası da gece beslenmesini kesmeyi öneriyorlar.
6 aylık ve üstü bebekler geceleri beslenmeden 11 saat uyuyabilirler.
Bebeğiniz son uykusundan saat 15:00'ten önce uyandıysa, gece uykusuna en geç saat 19:00 gibi yatmasını sağlayın. Aksi taktirde gece uykusu öncesinde aşırı yorulabilir ve bu durum gece uyanmalarına neden olabilir.
Bebeğin kilosu 150 ile çarpılırsa 24 saatteki süt ihtiyacı bulunmuş olur. Diğer bir deyimle ilk 6 ayda bebekler kilo başına 150 cc. süte gereksinim duyarlar. Örneğin 5 kilo gelen bir bebek günde 750 cc. civarında süt alırsa bu onu yeterince beslemiş olur.
Keçi sütü bebek maması, anne sütünün besin değerine en yakın olan mama türüdür.
Emzirirken Mama Vermek Doğru mu? Neyin doğru neyin yanlış olacağına ancak hekim karar verebilir. Ancak bebeğiniz emiyorsa, sütünüz geliyorsa ve herhangi bir sağlık sorunu veya emzirmeye engel bir durum yoksa emzirirken mama vermek önerilmez.
Bebekler ilk ayda her öğünde 150 ml kadar içebilir. Sonraki 3 ay boyunca her öğünde 120- 180 ml tüketebilirler. 6 ayın sonunda ek gıdalarla birlikte öğün sayısı beşe kadar düşer. Toplamda, 1000 - 1400 ml süt tüketirler.
Anne sütten kesmeye hazır olduğunda emzirmeyi kademeli olarak azaltmaldır. Her 3-5 günde bir, gün içindeki emzirme seanslarından birini keserek emzirme azaltılabilir. Öncelikle bebeğin daha az düşkün olduğu gün ortasındaki seanslardan kesmeye başlanmalı. Sabah ve akşam emzirmeleri daha sonra kesilmeli.
10 aylık bebeklerin günlük uyku ihtiyacı ortalama 14 saattir. Genellikle uyku dağılımı, 10-11 saat gece uykusu ve 3-4 saat gündüz uykusu şeklinde gerçekleşir. Bebeklerin hem gece hem de gündüz uykularının onuncu ayda belirli bir düzene oturmaya başlaması ve geceleri aralıksız uyuma sürelerinin artması beklenir.
Bebeğiniz emmeye başladığında memeden gelen süt ilk başlarda biraz daha sulu olur. Yağlı anne sütü ise biraz daha zaman sonra gelmeye başlar.Bebeğiniz emmeye devam ettikçe sonlara doğru süt daha yağlı ve yoğun kıvamlı bir hal alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri