Okullarda düzenlenen bayrak törenleri, bayrağı yarıya indirecek öğrenci ile gönderin sağında ve solunda bayrağa dönük olarak duran iki diğer öğrencinin, "hazır ol"da bayrağı selamlamasıyla başlar. Saat 09.05'te gelen siren veya boru sesi eşliğinde meşaleler yakılır ve katılımcılar iki dakikalık saygı duruşunda bulunur.
Pek çok il ve ilçede kaymakamlık ve valilik tarafından düzenlenen Atatürk'ü anma törenleri kapsamında, kamu görevlileri ve yerel halkın katılımıyla Atatürk anıtına çelenk bırakılır. Saat 09.05'te gelen siren sesiyle iki dakikalık saygı duruşunda bulunulur. Ardından İstiklâl Marşı eşliğinde bayraklar yarıya indirilir.
Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK'ün ölümünün 85. Yıl Dönümü nedeniyle, 10 Kasım Cuma günü kamu kurum ve kuruluşlarında bayraklar güneşin batışına dek yarıya indirilecek, aynı gün günbatımında tekrar gökere çekilecek.
(2) Bayrak töreni; hafta başında ve sonunda, resmî tatil, millî bayram, genel tatil başlangıcında ve sonunda yapılır. (3) Eğitim kurumunda bayrak direği bulunur. Bayrak, törenden önce indirilir ve törenle göndere çekilir. (4) Bayrak töreninde yapılan konuşmalar, İstiklâl Marşı'nın söylenmesinden önce bitirilir.
İlgili 18 soru bulundu
Bayrak törenlerine, o sırada okulda bulunan bütün öğrenci, öğretmen ve görevlilerin katılma zorunluluğu bulunmaktadır. Töreni okul yöneti- cileri ile beraber öğretmenler de yürütebilmektedir. Fakat törenin yürü- tülmesinden okul müdürü sorumludur.
Bayrak törenlerinde nasıl davranmalıyız? “Rahat ol'' duruşunda durabiliriz. İstiklal Marş'ımızı içimizden sessizce söylemeliyiz. “Hazır ol'' duruşunda bayrağımıza saygılı bir şekilde durmalıyız.
Katılımcılar, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu saat 09.05'te, 1 dakikalık saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı'nı okudu.
Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder MUSTAFA KEMAL ATATÜRK' ün ebediyete yolculuğunun 83. Yıldönümü nedeniyle ilçemizde Anma Programı düzenlendi. 10 Kasım MUSTAFA KEMAL ATATÜRK' ü Anma Günü programı Atatürk Anıtı'na çelenklerin sunulmasıyla başladı.
Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün aramızdan ayrılışının 85'inci yıl dönümü münasebetiyle 10 Kasım Cuma günü “Anma Töreni” düzenleniyor.
Türk Bayrağı Protokolü ve Anma Törenleri
Bayrak Asma Geleneği: Vatandaşlar, 10 Kasım'da evlerine ve iş yerlerine bayrak asabilirler. Bu, Milli Bayram günlerinde olduğu gibi, özel bir günde milli birlik ve beraberliği simgelemek için yapılan bir gelenektir.
10 KASIM'DA BAYRAK ASILIR MI? Atatürk'ün aramızdan ayrılışının 85. yıl dönümü, 2023 yılında 10 Kasım cuma gününe denk gelmektedir. Vatandaşlar bugünde evlerine ve iş yerlerine bayrak asabilirler.
Cumhurbaşkanının ikametgahında, ziyareti süresince bulunduğu yerde, bayrak direğine çekilir, gece ve gündüz çekili kalır, makam odasında çalışma masasının sol gerisine konur, içinde bulunduğu arabanın sol önünde, tepesinde ay yıldız bulunan kromajlı direğe çekilir.
resmi kutlama törenlerine koyu renk takım elbise ile katılırlar. 10 kasım için özellikle siyah takım elbise seçimi yapılması günün anlam ve önemine daha uygundur.
(6) Saygı duruşu ile birlikte meşaleler yakılır. Müdür veya müdür yardımcısının denetim ve gözetiminde, ikişer kişilik öğrenci grupları tarafından tören süresince Atatürk Büstü'nün sağ ve sol yanında saygı nöbeti tutulur.
· Başımızda şapka bulunuyorsa çıkarmalıyız. · Sessiz ve ciddi bir şekilde İstiklal Marşının başlamasını beklemeliyiz. · Komut verildiğinde hazır ol vaziyetine geçmeliyiz. · İstiklal Marşını söylerken gözümüzle bayrağımızı takip etmeliyiz.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu Ulu Önder Atatürk'ün çok sevdiği ülkesine ve hayata veda ettiği gündür 10 Kasım. 1938 yılı 10 Kasım günü saat 9'u 5 geçe aramızdan ayrılan Atatürk o gün çeşitli etkinliklerle anılır.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, 85 yıl önce 10 Kasım 1938'de Dolmabahçe Sarayı'nda saat dokuzu beş geçe hayata gözlerini yumdu.
10 KASIM'IN ANLAMI VE ÖNEMİ
10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü ve Atatürk Haftası'nda her yıl anma etkinlikleri düzenleniyor. 10 Kasım 1938'de Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, çok sevdiği ülkesine ve hayata veda etti.
Saatler 09:05'i gösterdiğinde çalınan sirenlerle Atatürk'ün manevi huzurunda 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Vatandaşların da saygı duruşuna eşlik ettiği törenin sonunda İstiklal Marşı okundu, ardından göndere çekilen bayrağımız yarıya indirildi.
Son yüzyılda genellikle önemli buluş ve olaylara konu olmuş kişilerin ölümüne ya da ölüm yıldönümünde bir dakikalık ayakta durularak yapılmaktadır. Trajik bir tarihi olayın bir parçası olarak ölmüş olanlar içinde yas ve genellikle saygı duymak içinde yapılmaktadır.
Törenlerde saygı duruşu ve İstiklal Marşı kaldırıldı o nedenle söylenmeyecek şeklinde bir durumla karşılaşırsanız Bayrak Törenleri Yönergesini hatırlatarak üzerinize düşen sorumluluğu yerine getiriniz İstiklal Marşı bir sosyal etkinlik değildir.
Bayrağı çeken, bayrağı düşmemesi için ipin ucu tutulur ve bu sırada bayrağı çekende selam durumuna geçer. Marşı yöneten kişi marşın bitiminde dönüp bayrağı selamlar ve “Rahat” komutu verir. Ancak bundan sonra bayrak ipi yerine bağlanır.
Efsaneye göre bayraktaki al, kan kırmızısıdır ve şehitlerin dökülen kanlarını temsil eder. Gece yarısı bu kanların üzerine yansıyan hilâl biçimindeki ay ve bir yıldızla beraber Türk bayrağının görüntüsü oluşur.
(11) Bayrağın sürekli çekili olmadığı yerlerde iki dakikalık saygı duruşunu takiben İstiklal Marşı eşliğinde Bayrak, hızlı bir şekilde direğe çekilir ve İstiklal Marşı'nın ikinci kıtasının söylenmesi süresince ağır ağır yarıya indirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri