Allah'ın sonsuzluğunu ve yüceliğini anlatan Ya Baki Entel Baki zikri, maddi ve manevi sıkıntılardan kurtulmak için okunması tavsiye edilen en kıymetli zikirdir. Allah'ın 99 isminden biri olan Ya Baki, yokluk ve sıkıntılardan kurtulmak için okunur.
Allah'ın (cc) kudretini ve yüceliğini ikrar eden kişilerin O'na sığınmak amacıyla Ya Baki Entel Baki zikrini çekip iman edenler, sıkıntılardan kurtulup manevi huzurlarını kuvvetlendirmektedirler. Sınırsız sevme yetisi olan gönlün ilgi ve alakasını Baki olan Allah'a (cc) yöneltilme gayretidir.
El-Baki zikri pek faydalı ve anlamlı bir zikirdir. El-Baki zikrinin günü pazardır. El-Baki zikrinin sayısı ise 113 dür. El-Baki zikrinin saati ise güneştir.
Her gün 113 defa El Baki ismini zikreden kişi uzun ömürlü olur. Maddi kazanç elde etmek, kazanılan paranın bereketinin artması ve hayırlı bir işte çalışmak için Ya Baki esması her gün 113 kez zikredilmelidir. Her gün 113 defa El Baki zikrine devam eden kimsenin sağlık sorunları ortadan kalkar, kolay kolay hastalanmaz.
Bâkī, kelâm literatüründe “varlığının sonu olmayan” anlamında Allah'ın isim ve sıfatları içinde zâtî-selbî grubundan kabul edilmiştir.
İlgili 39 soru bulundu
b. “Ya Bâkî Ente'l-Bâkî, Ya Bâkî Ente'l-Bâkî" zikri iki defa söylenir. Bu duanın ikişer defa tekrarlanmasının hikmeti, önce -mecazi mahbup olan- dünyanın fani yüzünü göstermek ve ondan yüz çevirmek, sonra da bunun yerine -hakiki mahbup olan- Allah'ın sonsuz rahmetine sığınmak ve yüzünü o bâki dergaha çevirmektir.
Ya Bâki Entel Bâki ise “Bâkî kalan ancak Sensin, ey Bâkî” şeklinde ifade edilebilir.
Baki olan ancak sensin) cümlesi insana; "Muhabbetini fena ve zevalden münezzeh olan Allah'a yönelt." diyerek, ona hakiki mahbubu gösteriyor, mecazi mahbuplara olan muhabbetinin yüzünü hakiki sahibine çeviriyor. "Yâ Baki Ente'l-Baki" cümlesi insanı tedavi eden bir iksirdir.
Ya Şafi Allahu Tealnın isimlerindendir. Anlamı şifa veren şifaya muhtaçlara çare olan demektir. Birçok hastalıkta okunması gereken ve şifa bulmaya vesile olan bir ismi şeriftir.
Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Ya Kerim zikri 100 defa rızık ve bereket için günlük okunur. Yüce Allah'ın Rahman, Rahim ve Kerim isimlerinin faziletleri sayılamayacak kadar çoktur. Allah'ın selamı ve selameti üzerinize olsun.
Değerli kardeşimiz, Yâ Bâkî entel Bâkî: "Ey baki olan Allah'ım, ancak (sadece) sen bakisin."
Entel Hâdi Entel Hakk. Leysel Hâdi illâ Hû”. “Rehber olan Sen'sin, Hakk olan Sen'sin. O'ndan başka rehber yoktur.”
Hastanın iyileşmesi için hangi dua okunur? Aişe'den -radıyallahu anh- rivayete göre Nebiyy-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz kendisine bir hastanın şifâ bulması için duâ talebedildiği zaman: Türkçe Okunuşu: Ezhibil-be'se rabben'nasi eşfi ve enteş'şafi la şifae illa şifauke şifaen la yugadiru sekame.
Ya Şafi: Ey her türlü derde devâ veren Şâfi Ya Kafi: Ey kullarına yeten Kâfi Ya Muafi: Ey maddî ve mânevî dertlere âfiyet veren Muâfi Her gün; 40 kere “Ya Şafi” 40 kere “Ya Kafi” 40 kere “Ya Muafi” 40 kere “Ya Allah” okuyup, gönlünüzce dua edebilirsiniz!
Eş Şafi esması, hastalıkları iyi eden, şifa veren ve kullarına şefaat eden anlamına gelir. Ya Şafi esmasını Cuma namazından sonra zikretmek, kişiyi maddi ve manevi hastalıklara karşı korur. Kulların kalbi Allah'ın nuruyla dolar ve umutsuzluktan arınır.
Ya Baki Entel Baki - Üçüncü Lem'a - 1 - Risale-i Nur Sohbetleri - 15.12.2022 - YouTube.
“Yâ Bâkî entel Bâkî” yani, “Bâkî olan ancak Sensin” duâsı, muhabbet duygusunun suistimalinin açtığı yaralara karşı manevî bir cerrahi müdahalede bulunuyor.
İkinci cümle olan يَا بَاقِى أَنْتَ الْبَاقِى o hadsiz cerihalara hem merhem, hem tiryak oluyor. Yani, “يَا بَاقِى madem Sen bâkisin, yeter. Herşeye bedelsin. Madem Sen varsın, herşey var.”
Kalp zikrine 5.000 lafza-i celâl (Allah) diyerek başlanır, belirli zamanlarda 2.000 arttırılır. Bu zikirde dil damağa yapıştırılır, sükûnet içinde bulunularak ve sessiz olarak "Allah, Allah" denir. Bu zikirle ruhun güzel özellikleri ortaya çıkar, nefs yavaş yavaş ölür.
*Şifa Duası: ”Bismillahi yübrike min külli yesfike ve min şerri hasidin, ve min şerri külli zi ayn.” Duanın Anlamı: Allah'ın adıyla. Allah sana bütün hastalıklardan şifa versin. Hasettiği zaman hasetçilerin ve bütün nazarı değen kimselerin şerrinden korusun.”
Kişinin bedensel ve ruhsal rahatsızlıklardan ya da manevî sıkıntılardan kurtulması için tıbbi tedavi yöntemlerine başvurması esastır. Bunun yanında kişinin şifa niyetiyle Allah Teâlâ'ya dua etmesi de uygun olur. Bir âyet-i kerîmede Kur'ân'ın müminler için şifa ve rahmet olduğu ifade edilmektedir (el-İsrâ, 17/82).
Şifa duasının Arapça okunuşu şu şekilde ifade edilmektedir: "Ezhibil-be'se rabben'nasi eşfi ve enteş'şafi la şifae illa şifauke şifaen la yugadiru sekame." biçiminde olmaktadır.
(ﻫﻮ ﺍﻟﺒﺎﻗﻰ) i. (Ar. huve “o” ve el-bāḳі “kalıcı olan” ile huve'l-bāḳі) “Bâkî olan yalnız Allah'tır” anlamına gelen klişeleşmiş bir tâbir olup bilhassa mezar taşlarına yazılır: Gözüm nereye takılsa bir hüvelbâki (Yusuf Z. Ortaç). Bir taşın üstünde bir hüvelbâki (Ali M. Arolat).
El-Vedud esması sevmek ve sevilmek terimlerini içerdiği için, bununla yapılan dualarda aynı niteliğe sahip olmaktadır. Yani bu esma ile dua eden kul hem Allah için herkesi sevmekte hem de toplum tarafından sevilmektedir.
Bundan dolayı talep mânası taşımayan ve Allah'ın zâtî ismi olan hû en faziletli zikir telakki edilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri