-yoğurt: 5 aylıktan sonra az miktarda başlanabilir, genelde ikindi öğünü olarak verilir: (15.30-16.00), ekşi ve süzme yoğurt verilmemelidir.
Bebekler 5 aydan itibaren anne sütünün yanı sıra püreler, meyve suları veya ezilmiş sebzeler tüketmeye başlayabilir. Özellikle 5 aylık bebeklerin yoğurt ve patates tüketmeleri de önerilmektedir.
Ek gıda döneminde çoğu zaman anneler muhallebi yerine ikindi öğününü yoğurttan yana kullanmaktadır. Ek gıda döneminde bebeğin tanıştığı her yeni gıda gibi 3 gün aralıkla sadece 1 çay kaşığı miktarında başlayıp herhangi bir alerjik reaksiyon görülmezse yarım ile tam çay bardağı seviyesine çıkılmalıdır.
Uzmanlar, bebeklerin 6.aydan sonra yoğurt yiyebileceğini belirtiyor. Ancak her ihtimale karşı, 3 gün bekleme kuralına uyulmasını ve alerjiye karşı bebeğin dikkatlice gözlemlenmesi gerektiğini ifade ediyorlar. Zira süte alerjisi olan bebekler, yoğurt gibi süt ürünlerini tükettiklerinde alerjik reaksiyon gösterebiliyor.
1-2 tatlı kaşığı olsun, Üç gün üst üste aynı gıdayı kullanın, Doktorunuzun önerisine göre daha çok mevsimine uygun sebze (patates, tatlı patates, havuç, kabak, balkabağı ),meyve (avakado, elma, armut, kaysı şeftali, erik, muz) ve yoğurt şeklinde tattırma yapın.
İlgili 22 soru bulundu
Meyvelere 4. aydan itibaren başlanabilir. Meyveler A ve C vitamini ile früktoz adlı meyve şekeri içerirler.İyice yıkanıp sirkeli suda bekletilip kabukları soyulduktan sonra verilmelidirler.Başlangıç olarak en az alerji yapan elma ,armut , şeftali , kayısı, üzüm , kırımızı erik uygundur.
Anne sütü bebekler için en uygun besindir. Doktorunuza danıştıktan sonra anne sütünün yetmediği durumlarda 4. aydan itibaren ek gıda olarak Eti Cicibebe Bisküvisi tüketmeye başlayabilirsiniz.
Yoğurt yapmak için pastorize günlük süt kullanılmalıdır. Mayalamak için yoğurt mayası tercih edilebilir. Yine 1-2 tatlı kaşığı kadar başlanan yoğurt giderek artırılır. Öğün olarak 40-60 ml kadar verilebilir.
6.Ay. Bebek 6 aylık iken sebze, havuç, tahıl, patates, bal kabağı ağırlıklı gıdalarla beslenmelidir. Bunun yanında armut, şeftali, elma, kayısı, avokado ve erik gibi meyveler de takviye gıda ürünü olarak bebeğe verilebilir. Ayrıca düzenli peynir ve yoğurt tüketimi de ihmal edilmemelidir.
Anne sütü, yumurta sarısı, yarım muz ve biraz lor peyniri kahvaltısında olmalıdır. Çok az miktarda tereyağı, biraz ceviz ezmesi de temin edilerek tüm malzemeler püre haline getirilebilir. Bir diğer kahvaltı alternatifi ise pekmez, yumurta sarısı, peynir ve bebe bisküvisinden oluşan bir püredir.
Bebeğiniz için yoğurt mayalarken mutlaka günlük pastörize süt kullanın.
Yoğurt mayalamak için sütün sıcaklığı yeterliyse her bir kavanoza 1 tatlı kaşığı yoğurdumuzu içine koyup karıştırıp kavanozların kapaklarını kapatıyoruz. Sofra yada havluyla sarılır. 6 -7 saat mayalanması için beklenilir.
Bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesi önerilmektedir. Anne sütünün yeterli olmadığı veya tıbben emzirmenin mümkün olmadığı durumlarda formül gıda takviyesi verilmektedir. Ek gıdalara 6.ayın bitiminde başlanması önerilmektedir.
Başlangıç olarak en az alerji yapan elma, armut, şeftali, kayısı, nektarin, üzüm, kırmızı erik uygundur. Turunçgiller ve kivi gaz ve alerji yapabileceği için 5–6. aydan sonra başlanmalıdır. Muz ise kabızlık yapabileceği için az verilip yavaş yavaş arttırılır.
Ek gıdaya ilk başlandığında havuç, kabak, patates, elma, armut, muz gibi mevsime özgü sebze ve meyvelerin püreleri ya da yoğurt verilebilir. İlerleyen zamanlarda sebze çorbası, kabak dolması, yoğurtlu meyve ve sebze karışımları gibi birden çok besin içeren yemekler tercih edilebilir.
Bu ayda bebeğinizi 4 saat aralıklarla yaklaşık 6 kez besleyiniz. Kahvaltı Hazırlanması: 1 adet meyve püre, 1 yumurta sarısı,1/2 ince dilim ekmek içi veya 3-4 bisküvi 2 çay kaşığı pekmez, 1 tatlı kaşığı akşamdan ıslatılıp tuzu alınmış peynir veya çökelek beraber ezilir.
6 aylık bebek kilosu, kız bebeklerde ortalama 7 kilo, erkek bebeklerde 7,5 kilodur. 6 aylık bebek boyu ise kız bebeklerde 64 santim, erkek bebeklerde 67 santimdir.
Bebek Ne Kadar Su İçmeli? Bebeklere; 6 ila 12 ay arasında anne sütüne ek olarak günde yaklaşık 100-120 ml su, 1 ila 3 yaş arasında ise 1 litre su verilmesi önerilmektedir4, 5.
Pirinç veya çeltik, buğdaygiller (Poaceae) familyasından bir tahıldır. Buğday ve buğday içeren tüm ürünler, içinde gluten olduğu için 8. aydan sonra öneriliyor. İrmikte 8. aydan sonra verilebilecek bir tahıldır. 6. ayda ise sadece yulaf ve pirinç öneriliyor.
Muzlu Yoğurtlu Püre (6+ Ay)
Ardından muzu çatalla ezerek püre haline getirin. Ardından yoğurt ilavesiyle tüm malzemeleri karıştırarak bebeğinize servis edin.
Son yıllarda 1 yaş altı bebekler için belli başlı büyük firmalar tarafından hazır bebek yoğurtları da üretildi. Bunların tüketiminde sakınca yoktur.
4,5 ve 6 aylık bebeklerin normal şartlarda anne sütü ile beslenmesi gerekir. Bebekler için en doğal ve en sağlıklı gıda anne sütüdür. Fakat ek gıda verilmek istenirse 4 aylıktan itibaren bebeklere keçi sütü yoğurdu, meyve ya da sebze suları vermek mümkündür.
4 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
Bebek gelişim tablosuna göre 4 aylık kız bebeğin boyunun 56 ila 68 cm. uzunluğunda, kilosunun ise 4500 ila 8000 gr. aralığında olması beklenir. Erkek bebeklerin boyu 57 ila 68 cm. ağırlığı ise 4600 ila 8250 gr. aralığında olması gerekir. Bebeğin gelişimi, anne karnında başlar.
3 aylık bebek normal şartlarda sadece anne sütü ile beslenmelidir. Ek gıdaya geçiş ilk altı aydan sonra doktor önerirse olmalıdır. 3 aylık bebeğe yoğurt verilir mi sorusunun yanıtı ise yine doktor tarafından belirlenmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri