Örnek olarak; kremanın yağ oranı % 40 isteniyorsa; 100 lt sütten (3,6-0,1) / 0,40= 3,5/0,40= 8,75 kg krema alınır.
Kardeşim bir elindeki sütün yağ oranı iki kremanın yağ oranı belirler 1000kg 3.5 yağlı bir sütten 65 yağlı bir krema çeker isen 53 kg krema çekersin 0 kaçakla çeker isen makinan kaçak verirse ozaman krema miktarında o oranda azalır. 50 52 kg arası cekersin.
1 kg süt tozu yaklaşık 12-15 kg sütün fiyatına eşit olması gerekir. Süt tozu ismiyle aldığınız ürünlerin etiket ve içerik bilgilerini mutlaka kontrol edin.
Süt yağı yoğunluğunun daha düşük olması nedeniyle kendi haline bırakılan sütlerde doğal yolla ayrılabilir. Fakat, yağın doğal yolla ayrılması için uzun bir süreye ihtiyaç duyulduğundan, süt işletmelerinde bu işlem krema separatörleri ile gerçekleştirilmektedir.
Yayıklama işleminde süt yağı konsantre edilerek tereyağı granülleri oluşmaktadır. Bu aşamada az miktarda süt yağı ve süt kurumaddesini oluşturan diğer bileşenlerin yaklaşık tamamı yayıkaltına geçmektedir. Yayıkaltına geçen yağın büyük bölümü küçük yağ globüllerinden oluşmaktadır (0,3 μm'den küçüktür).
İlgili 36 soru bulundu
Gerçek tereyağı için ihtiyaç duyulan malzeme tam yağlı çiğ süt ya da taze sütle mayalanmış ev yoğurdudur. Özellikle sık sık çiğ süt alanlar, sütü kaynatınca üzerinde biriken kaymakları biriktirip tereyağı yapımında kullanabilir.
ÖZET: Tereyağına işlenecek kremanın yağ oranı tatlı kremada % 40-45, ekşi kremada % 30-34 olmalıdır. Pastörizasyon normu, 103-110°C'ler arasında 90-120 saniye olup, kremanın yağ oranı arttıkça sıcaklık yükselmektedir.
günümüzde teknolojinin ilerlemesiyle (!) bir kg sütten 18 kg tereyağı çıkarılıyor !!
Sütünüzün çabucak bozulmaması için çok pratik bir bilgimiz var. Sütünüze serptiğiniz bir tutam tuz, sütün daha uzun süre taze kalmasını sağlayacaktır.
Sütün üzerindeki kaymağı aldığımız için kaymak o kadar fazla olmuyor. 10 kilo kaymaktan 9 kilo yağ çıkıyor. Dolayısıyla bir kilo tereyağı elde etmek için 25 litre süt gerekiyor” dedi.
Ama Türkiye'de genellikle ortalama 1 kg yoğurt için 1,4 litre süt kullanılıyor. Protein oranının yüzde 4'ten yüzde 3'e düşürülmesiyle yoğurtta 1-1,1 litre sütten 1 kg yoğurt üretilmesi mümkün olacak.
Sıvı sütün içinde bulunan protein ya da yararlı bileşenlerin yok edilmeden uygun ısı ve basınçlarda buharlaştırılması sonucunda süt tozları elde edilmektedir.
Beş kilo sütten bir kilo peynir elde edilir. Kısmen veya tamamen yağı alınmış yahut içine manda sütü karıştırılmış sütle yapılan kelle peynirleri hem renksiz, hem sert, hem de lezzetsiz ve ekşimtırak olur.
Peki 1 kg tereyağı kaç litre sütten çıkar? 14 litre süt kullanılarak 1 kilogram tereyağı elde edilir.
Her süt kaynatışınızda bir kabın içine kaymakları toparlayın ve buzdolabında dondurun. Oda sıcaklığında buzlarını çözdürüp, çırpıcı yardımıyla hafifçe çırpın. Çok çırparsanız tereyağı elde edersiniz, az çırparsanız süt kreması.
"1- Buzdolabında soğutulmuş 300 ml (1,5 su bardağı) sütü ve 50 g yumuşak margarini derin bir çırpma kabına alın. 2- Üzerine toz karışımı ilave edin ve önce düşük sonra yüksek devirde toplam 3 dakika çırpın. 3- Hazırladığınız kremayı beklemeden kullanın."
Yağlı tohumlar süt yağını arttırır. Yem seçmeyi önlemek, öğünle değil açık büfe (ad libitum) yem vermek asidozu önler ve süt yağının düşmesine meydan vermez. Yeme yemek sodası (sodyum bikarbonat) katılması ve serbest ulaşımlı sodyum bikarbonatın barınaklarda bulundurulması süt yağını arttırır.
Karbonatlar özellikle sıcak yaz aylarında sütlerin herhangi bir ürüne işlenmeden kesilmesini engellemek amacıyla süte katılır. En çok kullanılan şekli sodyum bikarbonat (NaHCO3) olup kabartma tozu olarak bilinmektedir. Halk arasında süte soda katmak olarak tanımlanır.
Bu madde halk arasında kabartma tozu olarak bilinir. Genelde süte soda katmak olarak ifade edilmektedir. Sodyum karbonatlar, soğuk suda çabuk çözündüğü için, aynı zamanda ucuz olduğu için çok yaygın şekilde kullanılmaktadır. Süte ilave edilen sodyum karbonat, sütün asitliğini düşürmektedir.
Kremaları derin bir kabın içine döküp mikserin en son ayarında 10 dk kadar çırpın. Önce çökelek gibi olacak sonra suyunu salıp sertleşecek. O arada biraz tuz ekleyip, çırpın. Mikser zorlanacak biraz sonra yağı top haline getirin.
Dilim dilim kesip afiyetle tüketin. Karşınızda: 1 kilo sütten 1,5 kg kaşar peyniri!
Yağsız sütte yağ oranı ise % 0,1 olarak kabul edilmektedir. Buna göre 100 lt çiğ sütten alınacak krema miktarı aşağıdaki formülle hesaplanır: (3,25-3,60)/Kremanın yağ oranı= 100 lt çiğ sütten alınan krema. Örnek olarak; kremanın yağ oranı % 40 isteniyorsa; 100 lt sütten (3,6-0,1) / 0,40= 3,5/0,40= 8,75 kg krema alınır.
Ağır krema, en az yüzde 36 yağ içeren bir süt ürünüdür. Kremanın içindeki süt yağı süt ile iyice karıştırılır. pürüzsüz bir tutarlılık yağların ayrılmaması için. Ağır kremanın nasıl üretildiğine bağlı olarak, yağ içeriği yüzde 36'dan daha yüksek olabilir.
Derin bir kaseye yumurta sarısı, un, tuz ve limon suyunu ekleyin. Güzelce karıştırın. Ardından sütü azar azar ilave edin ve topaklanmaması için sürekli olarak mikser ile karıştırın. Yaklaşık 10 dakika yüksek devirde çırpılınca kıvam alacak.
Double cream yağ oranı daha da yüksek bir türdür. Double cream içerdiği yağ oranı %48'den daha yoğun olan kremaları tanımlar. Heavy cream hem tatlı hem de tuzlu tariflerde lezzeti ve tarifin yoğunluğunu arttırmak amacıyla sık kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri