Adıyaman yöresine özgü besni tava, patlıcan, domates, biber ve kuzu etinin uyumu ile lezzetli, sofraların vazgeçilmezi olan bir yemek.
Besni Tava - Adıyaman
Adıyaman'ın domates tavasına benzerlik gösteren bu yemek, gerek malzemenin tavaya dizilişi gerekse pişiriliş yönünden tamamen Besni Mutfağı'na ait usul ve yöntemlerle hazırlanan bir yemektir.
Besni Tava Tarifi Servis Önerisi
Zaten bol bol et içeren bir ana yemek tarifi olduğu için, Besni tavadan önce bir sebze çorbası hazırlayabilirsiniz. Yancı olarak et suyu bulyonla veya kendi kaynattığınız et suyuyla hazırlayacağınız şehriyeli bir pirinç pilavı da güzel bir eşlikçi olacaktır.
Salçayı ılık suyla açıp etin üzerine gezdirin. Kuyruk yağı ve tereyağını da küp küp doğrayıp en üste yerleştirin. Fırını 200 dereceye ayarlayıp ısıttıktan sonra tepsiyi fırına verin. 1 saat pişirdiğiniz yemeğiniz güzelce sulandıktan sonra fırının sıcaklığını 230 dereceye çıkarıp 1 saat daha pişirin.
İlgili 32 soru bulundu
Arap Tava özellikle güveçte fırınlanmış bir şekilde yapılıyor. Yapılışı kolay olduğu için, en çok tercih edilen et yemeklerinden biridir. Fakat Arap Tava farklı yörelerde farklı isimlerle de görülebilir. Tarifimizi hem orjinalinde ki gibi fırında, hem de kavurarak sulu yemek tarzında vereceğiz.
Püf Noktaları Arap tavayı kıymalı yapabileceğiniz gibi kırmızı etli ya da tavuklu da hazurlayabilirsiniz.
Tereyağının yarısını ve sıvı yağı tencereye alın ve şehriyeyi kavurun. Kavrulan şehriyeleri bir tepsiye alın. Bir tavada kalan tereyağını eritip soğan ve biberleri kavurun. Üzerine sarımsak, domates ve biber salçası, domates rendesi, karabiber, tuz ve yarım bardak sıcak su ekleyip karıştırın ve birkaç dakika pişirin.
Meşhur tatlıları; Tene helvası, Top helvası, Nişe bulamacı, Şillik, Heside ve Burma tatlısıdır. Adıyaman'a gelince mutlaka yenilmesi önerilen meşhur lezzetler arasında Tevenk sarması, Tırşik, Kavurmalı hıtap, Yarpuzlu köfte, Besni tavası, İçli köfte, Buhara pilavı, Parmak kebap ve Dövmeç yer alıyor.
Belen tava, Hatay mutfağından nefis bir lezzettir. Ayrıca yanında pirinç pilavı ve salatayla da tadına doyum olmaz. Yöresel tariflerimizden belen tava sosu ve yumuşacık kuzu etiyle Hatay- Antakya'da oldukça meşhurdur.
Kuzu, koyun eti ile ağırlıklı olarak yapılır fakat dana eti ile de yapabilirsiniz. Hatay belen tava yapımında, döküm bir tava ya da bir güveç kabı kullanmak yemeğinizi oldukça lezzetli hale getirecektir.
Arap tavası Hatay'a özel ancak Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'da sıkça yapılan yemekler arasındadır. Her yörede farklı farklı yapılışları görülen Arap Tava'nın orijinal olanı güveçte orta yağlı, çok inceltilmeyen kıymanın fırına sürülerek yapılan şeklidir. Bu kebabın eti kesinlikle makineden geçmez.
Tepsiyi önceden ısıttığınız 180 derece fırında yaklaşık 45 dakika pişirin.
Yapacak herkese şimdiden afiyet olsun. Arap Tava Malzemeler: 3 adet patlıcan. 400 gram kıyma.
Ankara tava, İç Anadolu Bölgesi'nde özellikle bayram günlerinde sıklıkla hazırlanan özel bir yemektir. Kuzu kol veya incik gibi kırmızı etlerin kullanıldığı Ankara tavayı yaparken en önemli püf noktalardan biri arpa şehriyeden yapılan pilavın suyuna, rendelenmiş domates ve salçanın katılmasıdır.
Kilis tava, adından da anlaşılacağı gibi Kilis'e özgü yöresel bir yemek. Birçok yörede farklı farklı yorumları yapılan tepsi kebaplarına çok benzese de kendine has özellikleri olan ve lezzeti olan bir et tarif aynı zamanda.
Ankara tava tarifini kuzu eti ile yapabileceğiniz gibi dana etli ya da tavukluda hazırlayabilirsiniz.
Tarifte kuyruk yağı kullanmayacaksanız kuzu eti veya az yağlı kuşbaşı et kullanmanız yemeğin lezzetini artıracaktır. Tepsiyi üzerine yağlı kağıt veya sar pişir sararak fırına verebilirsiniz.
Kırıkkale'de, sebze ve kuzu etinden yapılan yüzlerce yıllık lezzet olan Keskin tavası, kentin en önemli lezzeti olarak öne çıkıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri