Sonuçta bu dillerin de temeli c ve c++ tır. Projenizin gereksinimine göre bir dil tercih etmek öncelikle en mantıklı başlangıç olacaktır. Android veya ios gibi mobil platformlar için ise android için java kullanmak en iyi çözüm olabilir.
Görüntü işleme teknikleri C, C++, Python, Java gibi programlama dilleri kullanılarak yapılıyor.OpenCV, Halcon, OpenFrameworks, CIMG, Fiji gibi kütüphaneler kullanılmaktadır. Ancak yaygın olarak OpenCV kütüphanesi kullanılıyor.Ayrıca derin öğrenme teknikleri ile de görüntü işleme yapılabiliyor.
Görüntü işleme, her biri belirli bir konuma ve değere sahip olan adına resim öğeleri, görüntü öğeleri veya piksel de dediğimiz öğelerin sınırlı sayıda bir araya gelmesiyle oluşan dijital görüntünün bazı bilgisayar algoritmaları ve görsel teknikler kullanılarak amaca uygun hale getirme yöntemine denir.
Görüntü işleme, daha çok, kaydedilmiş olan, mevcut görüntüleri işlemek, yani mevcut resim ve grafikleri, değiştirmek, yabancılaştırmak ya da iyileştirmek için kullanılır. Daha çok fotoğrafçılık ve grafik-Tasarım alanlarında kullanılır.
Görüntü işleme, yararlı bilgileri ayıklamak veya görüntünün görsel kalitesini artırmak için görüntüler üzerinde işlemler gerçekleştirmek üzere hesaplamalı algoritmaların kullanılmasıdır. Evrişim ve filtreleme gibi matematiksel işlemleri kullanarak dijital görüntülerin işlenmesini içerir.
İlgili 20 soru bulundu
Dersin Amacı: Bilgisayar tabanlı görüntü üretim ve sunum programlarını temel seviyede (Adobe CS Photoshop) kullanabilmek. 2 boyutlu ortamda içerik ve görüntü problemlerini mesajın ihtiyacına göre çözümlemek ve uygulamaya koymak.
Görüntü İşleme için kullanılan iki yöntem, Analog ve Dijital Görüntü İşleme yöntemidir.
Görüntü işleme, bir görüntüyü elde etmek ya da elimizde bulunan görüntüden yararlı bilgiler çıkarmak için çeşitli algoritmalar kullanarak görüntü üzerinde bazı işlemlerin gerçekleştirilme yöntemidir.
Görüntü işleme, temel anlamıyla elimizdeki görüntüleri algoritmalar yardımıyla işleyerek bu görüntülerden elde etmek istediğimiz özelliklere doğrudan ulaşmamızı veya bu özellikleri öne çıkartmamızı sağlayan süreçtir.
Dijital Görüntü: Gerçek yaşamdaki analog bir verinin kamera gibi donanımlar kullanılarak dijital bir hale getirilmesiyle oluşmaktadır. Bu veri 1 ve 0 ile dijital olarak tanımlanıp, analog karşılığına denk gelmektedir.
Sayısal görüntünün her bir pikselinin sahip olduğu parlaklık değeri gri seviyeler olarak adlandırılır. Her bir pikseldeki parlaklık değerinin kodlandığı bit sayısına göre gri seviye aralığı belirlenir. Gri seviye sınırlarında iki renk vardır, siyah ve beyaz.
Görüntü işleme üzerine yapılan çalışmaların özünde görüntüyü çözümleme ve dolayısıyla sayısallaştırma yatmaktadır ve günümüzde görüntü işleme; tasarım, imalat, güvenlik, tıp, elektronik, makine, mimari, jeodezi v.b. gibi birbirinden farklı birçok alanda kullanılan genel bir çalışma alanı olarak karşımıza çıkmaktadır.
Görüntü işleme cihazları; bulunulan ortamın, bir anın, bir nesnenin veya bir dökümanın bilgisayar ortamına aktarılması için kullanılan cihazlardır.
OpenCV: bilgisayarla görü, makine öğrenimi, görüntü işleme, video analizi gibi uygulamalar için kullanılan devasa bir açık kaynak kodlu kütüphanedir. Gerçek zamanlı işlemlerde oldukça önemli bir rol oynamaktadır.
OpenCV (Open Source Computer Vision Library, anlamı Açık Kaynak Bilgisayar Görüsü Kütüphanesi) gerçek-zamanlı bilgisayar görüsü uygulamalarında kullanılan açık kaynaklı kütüphane. İlk olarak Intel tarafından geliştirilmiş, daha sonra Willow Garage ve sonra Itseez (Intel tarafından satın alındı) tarafından sürdürüldü.
import cv2 yazarak kodumuza dahil ettiğimiz kütüphanedir. Tüm görüntü işleme işlemlerinde kullanılan ve bu alanın öncüsü bir kütüphanedir. Kütüphaneyi oluşturan şirketleri(Intel, NVIDIA vb.) buradan görebilirsiniz.
OpenCV açık kaynak kodlu, ücretsiz bir kütüphanedir ve computer vision odaklıdır.Bu yönleri ile Halcon'dan ayrılmaktadır.
Görüntü İşleme Eğitimi: Görüntü işleme yazılımı ile görüntü düzenleyip işleyebilme yetisinin kazandırılmaya çalışıldığı bir eğitim materyalidir. Görüntü işleme eğitimi verilmesinin temel amacı internet siteleri için resimler hazırlayabilmenizi sağlamaktır.
Birincisi cv2.cvtColor yani açılımı “convert color” da denebilir. Aldığı input görüntümüzün ismi ve değiştirilmek istenen renk uzayının ismidir. Diğer fonksiyonumuz ise cv2.inRange fonksiyonudur, bu foksiyonumuz ise girilen değerler arasındaki renkleri seçmeye yarar.
Python; web uygulamaları, yazılım geliştirme, veri bilimi ve makine öğreniminde (ML) yaygın olarak kullanılan bir programlama dilidir. Geliştiriciler, etkili ve öğrenmesi kolay olduğu ve birçok farklı platformda çalıştırılabildiği için Python'ı kullanır.
Sonuç olarak, Python programlama dili, veri bilimi, makine öğrenimi, oyun geliştirme, web geliştirme ve nesnelerin interneti gibi farklı alanlarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu dilin öğrenilmesi daha kolaydır ve çeşitli kütüphaneleriyle kullanıcılarına büyük avantajlar sunar.
Tarayıcı veya görüntünün geometrisine bağlı olmaksızın, uzaktan algılama yöntemi ile toplanan verilerdeki sistematik hataları ortadan kaldırmak amacı ile veriler üzerinde yapılan dönüşüm işlemleri.
Görüntü iyileştirme ise öznel bir süreç olup, görüntü üzerinde kontrast, parlaklık, kenar zenginleştirmeleri gibi düzenlemelerin yapılmasıdır. Bu çalışmada amaç, görüntü iyileştirme ve görüntü onarma tekniklerinden temel bilgiler sunmaktır.
Bilgisayar bilimlerindeki önemli çalışma konularından biri de görüntü işlemedir. Bir görüntüden faydalı bir bilgi çıkarılarak yorumlanması gerektiğinde görüntü işleme tekniklerinden faydalanılmaktadır. İşlenecek görüntü, kameralar, optik tarayıcılar ve fotoğraf makineleri yardımıyla elde edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri