102 Bankalar Hesabının İşleyişi: Bankalara para olarak veya hesaben yatırılan değerler borç tarafına, bankadan çekilen tutarlar ile üçüncü kişilerce tahsil edildiği anlaşılan çek ve ödeme emirleri için ödenen tutarlar bankalar hesabının alacak tarafına kaydedilir.
102 Bankalar
Bu hesabın bakiyesi (kalanı) işletmenin bankadaki ticari mevduatının genel durumunu gösterir.
103 Verilen Çekler ve Ödeme Emirleri Hesabının İşleyişi: İşletmeler çek verdiklerinde bu hesap kullanılır. Kişilere çek ve ödeme emri verildiğinde hesabın alacak tarafına ,çek ve ödeme emirlerinin bankadan tahsil edildiği anlaşıldığında verilen çekler hesabının borcuna kaydedilir.
103 Verilen Çekler ve Ödeme Emirleri hesabı, alacak bakiye veren, pasif karakterli bir hesaptır.
102 BANKALAR HESABININ İŞLEYİŞİ
Aktif karakterli olan banka hesabına para olarak veya hesaben yatırılan değerler borç, çekilen tutarlar ile üçüncü kişilerce tahsil edildiği anlaşılan çek ve ödeme emirleri alacak kaydedilir.
İlgili 43 soru bulundu
Hazır değerler muhasebe kaydı içinde 100 Kasa, 101 Alınan Çekler, 102 Bankalar Hesabı, 103 Verilen Çekler ve Ödeme Emirleri, 108 Diğer Hazır Değerler Hesabı kayıtları yer alır.
Banka memuru, yapacağınız ticari işleminin nedenini paranın nereden geldiğini ve ne için kullanılacağını sormakla yükümlüdür. Hatta banka bazı durumlarda, sözleşme, fiş ,fatura yada açıklamanızı destekleyecek yazılı belge isteyebilmektedir.
Verilen Çekler ve ödeme emirleri hesabı, pasif karakterli bir hesaptır. Dönem sonunda alacak bakiyesi verir. Bilançonun net değer esasına göre düzenlenmesi durumunda, aktifte 102 Bankalar Hesabının Altında, düzenleyici bir hesap olarak indirim şeklinde (- olarak) yer alır.
120 Hesap İşleyişi
Veresiye olarak mal ve hizmetlerin satışları gerçekleşmesi durumunda 120 hesapta borç olarak kaydedilir, ilgili alacağın tahsil edilme durumunda ise hesaba alacak olarak işlenir.
103 Verilen Çekler ve Ödeme Emirleri Hs. 102 Bankalar Hs. Çekin ciro edilmesi; işletmenin elinde bulundurduğu, aldığı çeklerin devredilmesi işlemi olup, yevmiye kaydı “101 Alınan Çekler Hesabı” ile yapılmaktadır. İlgili örneği görmek için tıklayınız.
Çek, bir kişi tarafından bir bankaya hitaben yazılır ve çekin yazıldığı karşı taraf da bu söz konusu bankaya giderek ödemeyi tahsil eder. Fakat bazı durumlarda çekin başka bir bankadan tahsil edilmesi istenir ki bu duruma da takas çeki adı verilir.
22.101 Alınan Çekler Hesabının İşleyişi
101 Alınan Çekler Hesabına, 1 işletme tarafından alınan çek tutarları borç, işletme tarafından tahsil edildiğinde veya ciro edildiğinde çek tutarları alacak kaydedilir.
(10) Çek hesabı, ancak sahibinin veya yasal temsilcisinin yazılı talebi ya da mevduat veya katılım fonu zamanaşımı süresinin dolması üzerine kapatılabilir. Çek hesabı kapatıldıktan sonra, üzerinde yazılı bulunan düzenleme tarihine göre kanunî ibraz süresi içinde ibraz edilen çekler karşılıksızdır işlemine tabi tutulur.
Üretim için konulan tüm makineler, tesis ve cihazlar 253 muhasebe kodu ile işlem yapılan bu hesapta izlenir. Aynı zamanda, üretim amacı ile kullanılan taşıma gereçlerinin izlendiği hesap olarak da bilinir.
Banka şubelerinin, gerek Genel Müdürlük ile gerekse kendi aralarında, kendi memurlarını kullanarak "grup nakli" şeklinde yaptıkları para nakilleri, Merkez Bankası ve diğer bankalar aracılığıyla gönderdikleri "havaleler" ile "posta çekleri" kullanmak suretiyle çıkardıkları Türk parası grupların kaydedildiği bir hesaptır ...
Kasa hesabı aktif bir hesaptır. Herhangi bir nedenle kasadaki para çoğaldığında, yevmiye maddesinde borçlandırılır. Başka bir ifadeyle, yevmiyede sol tarafa kaydedilir. Kasada mevcut paranın azalması durumunda, yevmiye maddesinde alacaklı tarafa yani sağ tarafa yazılır.
320 hesap işleyişi, senetsiz borcun ortaya çıkması ile 320 muhasebe kodu içerisinde alacak olarak kaydedilmesi ile gerçekleşir. Eğer alacak ödenmişse, borç olarak kaydedilir.
Ayrıca terse düşen bakiyelerde kapatılır; Örneğin alacak bakiyesi veren 120 hesaplar 340 hesaba be borç bakiyesi veren 320 hesaplar ise 159 nolu hesaba virmanlanır ve ertesi yıl açılış fişinden sonra tekrar eski hesaplarına kaydedilir.
770 Hesap İşleyişi
Bir işletmenin yönetim fonksiyonları, organizasyon ve kadro kuruluşu, büro hizmetleri, kamu ilişkileri, güvenlik, hukuk işleri, personel işleri, kredi ve tahsilatı da kapsayan muhasebe ve mali işler servislerin giderleri vb. giderler, Genel Yönetim Giderleri Hesabı'na borç kaydedilir.
103 Verilen Çekler ve Ödeme Emirleri Hesabının İşleyişi: İşletmeler çek verdiklerinde bu hesap kullanılır. Kişilere çek ve ödeme emri verildiğinde hesabın alacak tarafına, çek ve ödeme emirlerinin bankadan tahsil edildiği anlaşıldığında verilen çekler hesabının borcuna kaydedilir.
Hazır değerler hesap grubunda yer alan “108 Diğer Hazır Değer- ler” ana hesabı ise, nitelikleri itibariyle hazır değer sayılan pullar, vadesi gelmiş ku- ponlar, tahsil edilecek banka ve posta havaleleri (yoldaki paralar) gibi değerleri kapsar.
770. Genel Yönetim Giderleri: Bir işletmenin yönetim fonksiyonları, işletme politikasının tayini, organizasyon ve kadro kuru luşu, büro hizmetleri, kamu ilişkileri, güvenlik, hukuk işleri, personel işleri, kredi ve tahsilatı da kapsayan muhasebe ve mali işler servislerin gi derleri bu hesaba borç kaydedilir.
Karmaşık ve olağandışı büyüklükteki işlemle, uzun süredir hareket görmeyen ancak bir seferde yüklü miktarda işlem gören hesaplar yakından izleniyor. Bireysel müşterilerin son 3 ayda yaptığı nakit işlemlerin günlük işlem ortalamasının 5 katını bulması, EFT, swift, havale işlemlerinin de 3 katını aşması takip ediliyor.
Bankalar ve finans sektörü üzerinden yapılan para transferleri çoğu zaman vergi kaçağına neden olabilmektedir. Maliye banka verilerinden hareketle toplu vergi incelemeleri 4 – 5 yıldır sürdürmektedir. Bu vergi incelemelerinde yaygın olarak kayıt dışılık takip edilmektedir.
Buna göre el koyma işlemini, hâkim kararı üzerine veya gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde Cumhuriyet savcısının, Cumhuriyet savcısına ulaşılamadığı hallerde ise kolluk amirinin yazılı emri ile kolluk görevlileri gerçekleştirebilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri