Üzerine süs olarak taze nane veya maydanoz yaprağı da konabilir. Eğer pilavın yanına saç kavurma didik didk edilmiş tavuk veya et konacaksa, kasenin içerisine önce et parçaları daha sonra ise pilav eklenir ve kase ters çevrilerek tabağın köşesinde sunulur.
Kaseye çok az zeytinyağı dökülür ve bir fırça yardımıyla kasenin geneline dökülür. Ardından pilav kaseye doldurulur, kasenin üzerine tabak konur. Ters çevrilerek pilav tabağa dökülür. Üzerine arzuya göre bir dilim limon konulabilir.
Salma tekniği aslında haşlama tekniğiyle oldukça benzer. İki teknik arasındaki tek fark, salma tekniğinde tereyağının kaynayan tuzlu suya, pirinçlerden önce ilave edilmesi. Tereyağı suyun içinde eridiğinde tencereye pirinçler ekleniyor ve suyunu çekene dek pişiriliyor.
Sunumu için; yuvarlak kek kalıbına önce kavurma, ardından pilav konulur ve üzerine bastırılır. Servis tabağına ters çevrilir ve servis edilir.
İlgili 29 soru bulundu
Pilav piştikten sonra ateşten alınıp yirmi dakika kadar dinlendirmeniz gerekir, bu işlem oldukça önemlidir. Tencere ile kapak arasına pamuklu bez/kağıt havlu yaymak iyi sonuç alınmasını sağlar.
Yıkayıp süzdüğünüz pirinci 1.5 su bardağı su ile birlikte bir tencereye aktarın ve 30 dakika boyunca bekletin. 2Pirinci önce yüksek ateşte kaynamaya bırakın. Ardından tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte yaklaşık 12-15 dakika suyunu çekene dek pişirin.
Salma pilav tekniği için öncelikle su, yağ ve diğer tat vericiler tencereye konur ve kaynatılır. Pirinç son olarak eklenir ve suyu çekmesi beklenir. Ardından yeniden yağ eklenerek demleme yapılabilir. Bu tür pilavlarda kullanılacak pirincin cinsi ve kalitesi büyük önem taşır.
Pirinci önce haşlayıp süzdüğümüz için normal kavurarak yaptığımız pirinç pilavından daha sağlıklı ve lezzetlidir. Pirinç pilavının sağlıklı hali diyebiliriz. Çünkü pirinci suda haşlayıp süzdüğümüzde fazla nişasta ve şekerinden arındırmış oluyoruz.
Pilav suyunu çektikçe göz göz çukurluklar olduğunda ocağı kapatalım. Pilavın dinlenmesi için tencerenin kapağının hiç açılmadan 15 dk kapalı kalması gerekiyor.
pilav yapmayı bilmeyenlerin, lapa olan pilavın suyunu almak için kullandığı yöntemdir. zira yeni pilav tencerelerinin kapağındaki küçük delik demlenme aşamasında nemlenmeyi önler.
Pilav biraz lapa olmuşsa tencerenin içerisindeki nemi içine alıp pilava daha taneli bir kıvam katması için tencere kapağının altına konur. Nem emici diyoruz da sünger falan koymayın ,kağıt da koymayın sözlük. Peçete olur. Lapa gelen pilavın nemini emer, üstelik havlu koymaktan daha temiz ve sağlıklıdır.
hem demlemek, hem de tencereyi direkt olarak dış hava ile temas ettirip soğutmamak için yapılan bir hadisedir. erkekler neden bilmesin oğlum. bak yazıyorum. pilav demlenmeden soğursa lapa kalabilir. suyun demlenen sıcaklık ile buharlaşıp kuru ve tane tane kalması sağlanır.
Baharatlı Pirinç Pilavı Yapılışı:
-Kuş üzümü, yenibahar, tarçın, karabiber, nane ve tuz katıp, karıştırın. -15 dakika demlenmeye bırakın ve servis yapın. -Kuş üzümü isteğe bağlı olarak pirinç ile birlikte eklenebilir.
Kuru fasulyenin yanına pilav, ayran, yoğurt, salata, şalgam ve kuru soğan gider.
Pirinç içerisinde nişasta bulunan bir malzeme. Suda yıkandığı veya bırakıldığı zaman nişastası ortaya çıkıyor ve pişerken yapışma durumunu azaltmanıza yardımcı oluyor. Soğuk suyun içerisinde bekletirseniz pirinçler daha diri şekilde kalacaktır.
Eğer tencerede su kaldıysa, tencerenin kapağını açın ve ocağı kısık ateşe getirin. Bu şekilde pilavı 5 dakika daha pişirin ve suyun buharlaşmasına izin verin. Buharlaştırmaya rağmen hala tencerede su kaldıysa, pilavı ince gözlü bir süzgecin içerisine boşaltın ve 1 dakika suyun süzülmesini bekleyin.
Yıkadığınız pirinci bir kaseye aktarın ve 30 dakika boyunca suda bekletin. 2Suyunu süzdüğünüz pirinci kapaklı bir tencerede 2.5 su bardağı su ilave ederek yüksek ateşte kaynamaya bırakın. Su kaynamaya başlayınca tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte yaklaşık 12 dakika pişirin.
Bir pilav tenceresine zeytinyağı ve tereyağını ekleyerek kızdırın. Doğradığınız taze soğan ve havuçları içerisine ekleyerek kavurun. Pirinçleri bol suda yıkayıp süzdükten sonra tencereye ilave edin ve pirinçler şeffaflaşıncaya kadar kavurun. Ardından tuz ve sıcak su ekleyerek tencerenin kapağını kapatın.
Pilav ocaktan alındıktan sonra, tencere ile kapak arasına temiz bir mutfak havlusu veya kağıt havlu koyarak demlendirilmedir. Bu işlem hem pilavın tane tane olmasını, hem de hem de lezzetlerin iyice pirince işlemesini sağlar.
24 saat kuralı Uzmanlar bayat pilavın sağlık sorunlarına yol açmaması için buzdolabında maksimum 24 saat bekletilmesi gerektiğini vurguluyor. Ayrıca pilav tekrar tekrar kesinlikle ısıtılmamalı. Piştikten sonra dolaba kaldırılan pilav 24 saat içinde bir kez ısıtılabilir.
Yapılan bilimsel çalışmalar buzdolabına giren pirinç pilavının besin zehirlenmelerine yol açabileceğini belirtiyor. Ancak pirinç pilavı pişirildikten sonra soğuyunca buzdolabına atılabilir. Bu şekilde pilavı 1 gün saklayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri