11 aylık bebeklerin kahvaltılarını püre halinde hazırlayabilirsiniz. Pekmez, tereyağı, ceviz ezmesi, tuzsuz lor peynir, anne sütü kahvaltının temelini oluşturur. Bunun yanında muz, yumurta da mutlaka kahvaltılarında olması gerekenler arasındadır. Bunlara ek olarak bebekler için omlet türlerinden de yararlanılabilir.
Günde en fazla 100 ml kadar taze meyve suyu içilebilir. 11 aylık bebeğin günlük menüsünde anne sütü, sebze çorbası, makarna, et, yoğurt, sebze yemekleri ve meyve gibi besinler olabilir. Çilek, bakla, patlıcan, bal gibi besinlerin alerji riski olduğu için henüz verilmemelidir.
TARİF 1: Tam pişmiş yumurta sarısı, 1 tatlı kaşığı lor peyniri, 1 çay kaşığı tereyağı, yarım muz, 1 çay kaşığı ceviz ezmesi. Malzemelerin her birini karıştırın ve püre kıvamı almasını sağlayın. Ardından yumuşak başlıklı bir kaşıkla bebeğinize yedirebilirsiniz.
Yaşına girmeye kısa bir zaman kala 11 aylık bebek kaç kilo olmalıdır? 11 aylık kız bebek kilosu ortalama 8.7, erkek bebek kilosu 9.4 kg'dır. 11 aylık bebek boyu ise erkeklerde ortalama 74.5 cm, kızlarda 72.8 cm'dir.
Bu dönemde, bebeğinize günde 500 ml (yani 2 bardak) anne sütü vermeli, anne sütü yokluğunda ise doktorunuza danışarak bebeğinize en uygun devam sütünden yararlanmalısınız. 11 aylık bebeğiniz günde en fazla 3 bebek kavanozu ek gıda tüketmelidir.
İlgili 23 soru bulundu
Gündüz uykusu azalıp, gece uykusunuz aralıksızlaştığı bir döneme girilir. 11. ayda bebekler sizleri anlayıp, dediklerinize göre hareket etseler de konuşamazlar. Ancak, 1-2 kelime söyleyebilirler.
Bu dönemdeki bebekler geceleri 9-12 saat arasında uyku uyurlar. Gün içinde de 2 ya da 3 şekerleme yapmak bebeğin sağlığı için önemlidir. Bu şekerlemeler 30 dakika ile 2 saat arasında değişebilir.
11 Aylık Bebeğin Günlük Uyku Düzeni
Bebeğinizin gündüz uykusu ortalama 3 saat, gece uykusu ise 11 saat sürebilir. 11 aylık bebeğiniz çok daha hareketli hale geldiği için gece uykusuna yatmak istemeyebilir.
9-12 aylık bebeğin 3 ana öğün ve 1-3 ara öğün olmak üzere, günde yaklaşık 4-6 kez ve yaklaşık 3-3.5 saatte bir beslenebilir. Bebeğin 1 yaşına geldiğinde ise öğünleri dengesizleşip değişebilir.
6-7-8-9 Ay Bebek Beslenmesi
6. aydan itibaren katı gıdalara başlanabilir. Daha az alerjik olması nedeniyle sütlü pirinçli mamalar tercih edilebilir. Bu aydan sonra kahvaltı başlanabilir. Ayrıca ekmek ve çorbalar da verilebilir.
Dil peyniri, zeytin, yumurta sarısı, minik tam buğday ekmeği üzerine reçel, pekmez ve tereyağı sürebilirsiniz. Avakado, yoğurt, peynir, ceviz püresi. Lor peyniri, yumurta, tereyağı, omlet, yanına zeytin ve ekmek üzerine reçel ya da pekmez. Minik meyveli kek yanına peynir, yumurta, zeytin.
Bebeğin gece iyi uyuması için uyumadan önce muhallebi verilmesi ya da gece beslenmesinde cicibebe ilave edilmiş devam sütü / inek sütü verilmesi söyleniyor.
Özetle; bal tüketiminin olası zararlarından korunmak için sindirim sistemleri henüz gelişmemiş olan 12 ay altındaki bebeklere bal verilmemesi, 12 aydan büyük çocuklar söz konusu olduğunda ise aşırı tüketimden kaçınılması gerekiyor.
İlk 6 ay sadece anne sütü ile beslenen bebeğinizin sindirim sistemi 8. ay itibariyle kırmızı et tüketimine başlanabilir durumdadır.
9. aydan sonra bebek, geceleri uzun süre kesintisiz uyur. Gündüz iki kere kısa uyku periyodu uygulanır ya da tek gündüz uykusu uyuyabilir. 12. aydan sonra yani bir yaşına girdikten sonra gündüz uykusuna direnmeye başlar. Ancak en azından bir öğleden sonra uykusu olmalıdır.
Genellikle 6'ncı aydan sonra gece uyandırıp beslenme zorunluluğu ortadan kalkar. Bazı görüşlere göre ise 3 aydan sonra gece beslenme ihtiyacı kalmaz, gece uyanmadığı zaman uyandırıp beslemek gereksiz. Bu ihtiyaç yaygın olmasa da 9'uncu aya kadar da uzayabiliyor.
Eğer bebek gece kalkmalarını alışkanlık haline getirmediyse, bebeklerin gece uyanma sebebi beslenme ihtiyacıdır. Bebekler geceleri genelde ilk 3 ay 3 kez, 3-6 ay arası 2 kez, 6-12 ay arası 1 kez beslenmek için uyanabilir. 1 yaşından sonra ise gece beslenmesinin kesilmesi ve bebeğin kesintisiz uyuması beklenir.
Sallamak onu daha güvende hissettirir.Zaten bu dönemde çoğu emerken anne kucağında emer. Bazı bebekler doysa bile emmeyi çok severler. Bu gibi durumlarda emzik bebeğinizin sakinleşmesine yardım edebilir. Bebeğiniz gece uyanıp ağladığında biraz beklenip tekrar uykuya dalması beklenmelidir.
Elma, armut, şeftali, kayısı, havuç, erik, muz, portakal, mandalina gibi meyveleri cam rendede püre haline getirebilir ya da. Bebelac'ın meyve pürelerinden oluşan kavanozda mamalarından verebilirsiniz.
11 aylık bebekler kendi kendilerine bir şeylere ulaşmak için epey çeşitli hareketler yaparlar. Emekleme, tutunup yürüme, sıralama, uzanma, tutup çekme gibi kaba motor becerileri gösteren hareketlerde oldukça aktiftirler.
Bu dönemde de önceki dönemlerde olduğu gibi duyuları, dilsel gelişimi ve motor becerileri destekleyen sesli kitap, kumaş kitap, aktivite masası, bebek oyun halısı gibi oyuncakları kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri