Akü ölçme işlemi eğer amper cinsi üzerinden yapılacaksa multimetrenin akım (amper) ölçümü konumuna getirilmesi gerekir. Kırmızı ölçüm kablosunun soketi, amper ölçümü için “A” yazan girişe takılır. Ölçüm uçları, devreye seri olarak bağlanır ve akü amper ölçme işlemi gerçekleşir.
Aracınıza uygun aküyü seçmek için akünün üzerinde bulunan etikete dikkat etmelisiniz. Etiketin üzerinde yazılan amper saat miktarı akünün kaç amper saatlik kapasiteye sahip olduğunu, sadece amper ise marş gücünü yazmaktadır.
12 volt akü 13.8V volt ile şarj olur.
Akünün kabul kriteri minimum 12.6 volt değerinde olmalıdır. Akü voltajı 12,4 ve altında ise bu akünün kullanıma uygun değildir. Çünkü aküde sülfatlaşma reaksiyonu başlamış demektir. Akünün doluluk oranı %75 ve altıdadır.
Devre 12 Volt 4 Ah ve 12 Volt 7 Ah kuru aküler için düşünülmüştür. Bu devre, çıkış akımı sınırlandırılmış bir gerilim regulatörüdür. Doldurma (şarj) akımı 600 mA – 700 mA arasında olup 12 Volt 4 Ah yada 12 Volt 7 Ah lik akülerinizi şarj edebilirsiniz.
İlgili 25 soru bulundu
Örneğin 80 Ah kapasiteli bir akünün voltajı ölçüldüğünde 11.85 volt görülüyor ise akünün 4,5 Amper akım çekecek şekilde en az 14 saat şarja bağlanması gereklidir.
12 volt 55 amper jel aküler genellikle büyük motorları olan koltuklu güçlü akülü sandalyelerde olur. Eğer sizin akülü sandalyeniz katlanabilir modeller ise 55 amper gibi büyük ve ağır aküleri takamassınız.
Araç stop ettiğinde akü voltajının 12 volt civarında olması gerekir. Marşa basınca da 10 voltun altına inmemeli. Eğer 10 voltun altına iniyorsa akü bitmiş, yani akünün değişmesi gerekiyor demektir.
Şarj durumu tablosuna bakıldığında, akü 12,80V'un üzerindeyse ve başlangıç elektrolit yoğunluk değeri de 1,280 gr/cm3 ise tam doludur. Ancak voltaj değeri 12,4V'un altındaysa, aküde sülfatlaşma başlamıştır ve redresör yardımıyla tekrar 12,80V'a yükseltilmesi gerekir.
Eğer akünüzün ömrü bitmediyse ve sadece enerjisi bittiyse akü takviye işleminden söz edilebilir. Araçtan araca akü şarj etmesini biliyorsanız bu işlem oldukça kolay olacaktır.
Akünün değeri 12,40V'un altına düşmüşse akü şarj cihazı ile akü yeniden çalışır hale gelir. Şarj cihazının voltaj ayarının akü voltajına göre ayarlanarak yapıldığı bu metodla akü, voltaj seviyesine göre 24 saate kadar şarj edilir. Akü 15,8V'a ulaştığında da şarj sonlandırılır.
Araçtaki akü maksimum seviye olan 14.8 volttan fazla düzeyde şarj edilirse akü yanar. Deşarj olmuş bir akü redresörde yüksek akımla şarj edilirse aşırı şarj edilmiş olur. Akünün içerisinde asitli su bulunur. Buna asitli su eklenmesi veya suyun dökülmesi halinde akü aşırı şarj edilerek yanabilir.
ERAY 2543:DİJİTAL ŞARJ-AKÜ VE AMPER TEST CİHAZI. 12/24 VOLT ŞARJ ÖLÇER. 100-150-200-250 AMPER ŞÖNT VERİR.
Kablo uçları ve kabloları, temizlik ve korozyon olmaması için dikkatlice incelenir. Bazı durumlarda korozyon aşırı olabilir ve kablonun değiştirilmesi gerekir. Yeni akü montajı yapıldıktan sonra araç çalıştırılır ve şarj sistemi çıkışı ölçülür. Akünün verimi ilgili test cihazları ile yapılır.
Örneğin, binek araçlarda ortam ve motor sıcaklığına bağlı olarak ilk marş akımı ihtiyacı 50A-200A arasında değişmektedir. Binek araçlar için tasarlanan akülerde belirtilen CCA (Marş Basma Gücü) değeri de araca göre değişmekle birlikte en az 400A değerlerinden başlamaktadır.
Akü bittiğinde aracınızı tekrar çalıştırmak için en pratik ve sağlıklı yol, bir başka araçtan akü takviyesi yapmak olacaktır. Akü takviyesi yapmak için bir akü takviye kablosuna yani bir aktarma kablosuna sahip olmanız gerekir.
Akü ömrü, kullanım süresine ve sıklığına göre değişir. Aynı zamanda iklimsel etkiler, araca takılı değilse akünün saklama koşulları, marş sayısı, motor kapalı haldeyken araç elektrik donanımlarının kullanımı gibi faktörler de akünün ömrünü etkiler. Ortalama verilere göre bir akünün ömrü 4-5 yıldır.
Yeşil renk, sorun olmadığını anlatırken siyah renk aküyü şarj etmek gerektiğini ifade eder.
Yeni aldığınız akü %100 dolu değildir. Bu nedenle boşta veya hafif yükte 13 volt civarı bir gerilime sahiptir.
Akü testi yapabilmek için 12v Akünün kapalı pozisyondaki aracınızın negatif akü terminaline siyah test cihazı klipsini, pozitif terminale ise kırmızı test cihazı klipsini bağlayınız. Ekranda data girişi yapıldıktan sonra test sonuçları karşınıza çıkacaktır.
İlk olarak takviye kablosunun kırmızı ucunu boşalmış olan akünün (+) terminaline, diğer ucunu dolu olan akünün (+) terminaline bağlayınız. Sonra takviye kablosunun siyah ucunu dolu akünün (-) terminaline, diğer ucunu boşalmış akülü aracın kaportasında herhangi bir metal bölümüne bağlayınız.
60 Amper 72 Amper Akü Değişimi. Eski akünüz 60 amper yerine 72 amper takabilirsiniz bir zararı olmaz eğer start stop'lu değil ise. Araç akü boyutları oldukça önemlidir. Yeni alacağınız akünün amperi 10-15 amper hatta bazı durumlarda 20 amper büyük olabilir.
E segmentinde yer alan tüm binek araçlar için 12 voltluk 60 amper akülerin kullanımı tercih edilir.
12V 12Ah akü seçenekleri, işlevselliği ile beğeni toplar. 12 V pilin sağlayabileceği maksimum voltaj çıkışıdır. Pek çok farklı marka tarafından sunulan 12V 12Ah jel akü ve kuru akü seçeneği mevcuttur. 12V 12Ah kuru akü ve jel akü seçenekleri kullanıcılara üst düzey işlevsellik sunar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri