BMJ Open dergisinde yayımlanan araştırmada uzmanlar çok fazla enerji içeceği tüketen çocuklarda baş ağrısı ve uyku problemleri olabileceği konusunda uyarıda bulundu. Öte yandan çocukların yüksek enerji içeceği tüketimleri, eğitim hayatlarında başarısız olmalarıyla da ilişkilendiriliyor.
Çocuklar, 18 yaş altı kişiler, yaşlılar, diyabetikler, yüksek tansiyonu olanlar, gebe ve emzikli kadınlar, metabolik hastalığı olanlar, böbrek yetmezliği olanlar ile kafeine hassas kişiler için tavsiye edilmez. Sporcu içeceği değildir, yoğun fiziksel aktivite öncesinde, sırasında veya sonrasında tüketilmemelidir.
Uzmanlar ise sıkça tüketilen enerji içecekleri için uyarıyor. "Uluslararası yapılan çalışmalar göstermektedir ki çocuklarda tüketimi uykusuzluk, baş ağrısı, okul başarısında düşme, hatta kan ritminde düzensizlik, kan basıncında yükselme gibi ölümcül olabilecek kadar zararlı olabilmektedir."
Alkol ile karıştırılmaması ve günde 500 ml'den fazla tüketilmemesi önerilen Monster enerji içecekleri, kronik böbrek ve kalp rahatsızlığı olan kullanıcılar, hamileler, emzirme dönemindeki anneler ve 18 yaşından küçük kullanıcılar için sakıncalı olabilir.
(2) Spor tesislerinde, okul kantinlerinde ve hastanelerde enerji içecekleri piyasaya arz edilmez ve reklamı yapılmaz. (3) On sekiz yaşından küçüklere enerji içeceklerinin satışı yapılmaz.
İlgili 36 soru bulundu
BMJ Open dergisinde yayımlanan araştırmada uzmanlar çok fazla enerji içeceği tüketen çocuklarda baş ağrısı ve uyku problemleri olabileceği konusunda uyarıda bulundu. Öte yandan çocukların yüksek enerji içeceği tüketimleri, eğitim hayatlarında başarısız olmalarıyla da ilişkilendiriliyor.
EFSA'nın (Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi) bilimsel bir görüşü, günde vücut ağırlığının kilogramı başına üç miligram kafeinin çocuklar ve gençler için zararsız olduğunu belirtiyor. Örneğin 13 yaşında bir erkek çocuk 42 kilo ise, raporlara göre yarım litre enerji içeceğini sorunsuz içebiliyor.
Yine ticari ambalajı üzerinde özellikle çocuklar, 18 yaş altı kişiler, yüksek tansiyonu olanlar, diyabetikler, gebe ve emzikli kadınlar, metabolizması kafeine duyarlı olanlar tarafından tüketilmesi açıkça önerilmemektedir. Üretici, ayrıca ürünün günlük 500ml'den fazla tüketilmesini önermemektedir.
Enerji içecekleri öğrenme performansını geçici olarak artırmaktadır. Bu nedenle gençler arasında sıklıkla tüketiliyor. Ders çalışırken daha enerjik olmak isteyen ve uzun saatler çalışması gereken kişiler de enerji içeceklerini sıklıkla tercih etmektedir.
Monster Enerji İçeceği, yoğun ve uzun günlerde aradığınız enerjiyi size sunan lezzetli bir içecektir. On sekiz yaşından küçüklere enerji içeceklerinin satışı yapılmamaktadır. Alkol ile karıştırılarak veya beraber tüketilmemelidir.
BOY UZAMASINI ENGELLEYENLER
Kahve ve kahve ve türevi ürünler, gazlı içecekler, kafein içeren, içecekler, enerji içeceği adı altındaki ürünler büyüme hormonunu inhibe edip ve gelişimini durdurduğu için uzak durulmalıdır.
Allah tarafından indirilen her din, insanlara temiz yemeği helal kılmıştır. Müslümanlara yiyeceklerinde, içeceklerinde ve diğer tüm işlerinde doğru ve helal olanı aramalarını emretmiştir. Dinin haram kıldığı hariç, tüm yiyecek ve içecekler helaldir. Gazlı içecekler de helal kabul edilenlere dahildir.
Amerikan Kalp Derneği'nin yeni araştırması, enerji içeceklerinin 6 yaş altındaki çocuklar için ölümcül olabileceğini gösterdi. 5 bin dosyayı kapsayan 3 yıllık araştırma, bu içeceklerin çocuklarda kalp ritmi bozukluğu ve kan basıncında ciddi değişiklik yarattığını gösterdi.
Sporcu içeceği değildir, yoğun fiziksel aktivite sırasında veya sonrasında tüketilmemelidir. Günlük 500 ml' den fazla tüketilmesi tavsiye edilmez. Serin ve kuru yerde saklayınız. Alkol yok yalnız yüksek miktarda kafein var hocam.
"Bu ürünler yüksek kafein, yüksek şeker, yüksek tarum ve yüksek ginseng gibi sinir sistemini uyarıcı maddeler içermektedir. Gençlerde ve ergenlerde istemediğimiz bir durum. Çünkü büyüme hormonlarının yeterli salgılanmaması büyüme ve gelişmede ciddi sıkıntılara yol açabiliyor."
Redbull'un içeriğinde kafein ve bazı mineraller bulunur ancak alkol ve alkol özelliği taşıyan herhangi bir madde bulunmaz.
'Enerji içecekleri yüksek miktarda kalori içerir'
İçinde bulunan yüksek yoğunluktaki şeker ve kalori, kalbimize zarar verebilir. Bu içecekler sıklıkla tüketilirse kilo almamıza ve dolayısı ile Obezite ve Tip II Diyabete neden olabilir. Bu belirtilen iki risk faktörünün kalp üzerindeki kötü etkisi tartışılmaz.
Enerji içeceklerinin yüzde 96'ının içinde kafein bulunur ve 250 mililitre enerji içeceğinde 2 adet espresso'ya eş değer kafein bulunur. Bu içecekler kalpte çarpıntı, ellerde titreme, ritim sorunlarına, hatta ani ölümlere yol açabilmektedir."
Red Bull Enerji İçeceği Tüketirken Bunlara Dikkat Edin
Enerji içecekleri alkol ile birlikte tüketilmemelidir. Uyuşturucu nitelikteki alkol ile enerji içeceğinde bulunan uyarıcı maddeler bir araya geldiğinde çok daha hızlı sarhoş olmanıza neden olabilir ve bu da ciddi tehlikeler yaratabilir.
Araştırmayı gerçekleştiren ekip, çocukların ve özel sağlık durumu bulunanların enerji içeceklerinden uzak durması gerektiğini açıkladı. Enerji içeceklerinin hepatit riskini artırdığını, çocukları şişmanlattığı vs. gibi birçok zararları olduğunu kanıtlayan başka araştırmalar da var.
Düzenli enerji içeceği baş ağrısına, hassasiyete ve sindirim problemlerine neden olur. Bir süre sonra enerjiyi hissetmemeye başlarsınız. Vücudunuz düzenli olarak kafein almaya alışır, içeceğin etkisi azalır.
Kafein Alımını Sınırlayın
Kadınlar adet olduğu süreçte, hormon seviyelerindeki değişikliklerle birlikte vücut daha hassas hale gelebilir. Bu nedenle, kafein tüketimi adet döneminde sınırlanması önerilir.
ABD'de yayımlanan bir araştırmaya göre, en çok gençler tarafından tüketilen enerji içecekleri alkolizme zemin hazırlayabiliyor. Bin öğrenci arasında yapılan araştırma, gençlerin, enerji içeceklerini, enerji takviyesinin yanı sıra uyanık kalma amaçlı içtiklerini gösteriyor.
Karbonatlı İçecekler
Herhangi bir gazlı içeceğin doğrudan saç dökülmesine sebebiyet verdiğine dair bilimsel bir kanıt yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri