Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

12 yaşından küçük çocuğun ifadesi alınır mı?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » 12 yaşından küçük çocuğun ifadesi alınır mı?

Ancak ifade verecek olgunlukta değilse, şikayet hakkını velisine veya vasisine sorarak inceleme yapmak gerekecektir. Mağdur 12 yaşından küçük ise, şikayet hakkı velisine (anne, baba veya vasisine) verilmelidir. Müşteki sıfatıyla anne ve babasının ifadesi alınmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kenangoksu.com

12 yaşındaki çocuğun ifadesi nasıl alınır?

- Cumhuriyet savcısı veya hâkim tarafından ifade ve beyanının özel ortamda alınması gerektiği ya da şüpheli veya sanık ile yüz yüze gelmesinde sakınca bulunduğu değerlendirilen çocukların ifade ve beyanları, adli görüşme odasında uzmanlar aracılığıyla alınabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: istanbulbarosu.org.tr

18 yaşından küçükler ifade verebilir mi?

İfadeye çağrılmak çoğunlukla karakola çağrılmak şeklinde olur. Ancak kişinin ifadesi kimi zaman savcı tarafından alınabilir. Özellikle ifadesi alınacak kişi çocuksa yani 18 yaşından küçükse ifadesinin savcı tarafından alınması zorunludur. Tabii ki bu kural yalnızca şüpheli çocuk için geçerlidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mihci.av.tr

Mağdur çocuğun ifadesi karakolda alınır mı?

Çıvgın, "Yasa gereği mağdur çocukların ifadeleri avukatsız alınamaz. Mağdurların ifadesi karakolda alınabilir. Suça sürüklenen çocukların ifadeleri yalnızca savcılıkta alınabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gazeteduvar.com.tr

14 yaşındaki mağdurun ifadesini kim alır?

(5) (Ek:17/10/2019-7188/22 md.) Türk Ceza Kanununun 103 üncü maddesinin ikinci fıkrasında düzenlenen suçlardan mağdur olan çocukların soruşturma evresindeki beyanları, bunlara yönelik hizmet veren merkezlerde Cumhuriyet savcısının nezaretinde uzmanlar aracılığıyla alınır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

12-15 yaş arası çocukların ceza sorumluluğu #CezaDavaları

İlgili 30 soru bulundu

Soru cevap kısmı

11 yaşındaki çocuğun ifadesi alınır mi?

Yargıtay uygulamasına göre 12-15 yaş gurubundaki çocuklar ifade verecek olgunluğa sahipse; olayın hukuki anlam ve sonuçlarını da kavrayabilecek durumda ise, avukat huzurunda kolluk tarafından ifadesi alınabilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kenangoksu.com

15 Yaş Altı şikayetçi olabilir mi?

Kural olarak; akıl hastalığı veya zayıflığı bulunmayan çocuğun şikayet iradesi geçerlidir. Ayırt etme gücüne sahip çocuğun 15 yaşından küçük olması şikayet hakkını kullanmasını engellemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Sadece mağdur beyanı ile ceza verilir mi?

Yasada öngörülen ceza miktarının yüksek olması sebebiyle Yargıtay sadece mağdur beyanıyla ceza verilmesini yeterli görmemektedir. Cinsel istismarda mağdur beyanı beraberinde ilave deliller ile de desteklenmelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avfatihozdemir.com

Mağdur beyanı yeterli mi?

Fail ve mağdur arasında daha önce bir husumet bulunuyorsa, bu durumda mağdurun beyanı suçun ispatı için tek başına yeterli olmayacaktır. Ancak mağdur ile fail arasında geçmişe yönelik herhangi bir husumet yoksa, bu durumda mağdurun beyanına itibar edilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Mağdur çocuğun ifadesinde pedagog zorunlu mu?

Mağdur çocuğun ifadesinin alınması esnasında avukat bulunması zorunludur. Ayrıca pedagog, sosyal çalışma görevlisi, adli tıp görevlisi, psikolog eşliğinde bir uzmanla dinlenmesi gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avukatcerenyanik.com

13 yaşındaki çocuğa ceza verilir mi?

12-15 yaş aralığında olup da işlediği fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılayamayan veya davranışlarını buna göre yönlendirme yeteneği yeterince gelişmeyen çocukların da cezai sorumluluğu yoktur. Suça sürüklenen bu çocuklar hakkında da “çocuklara özgü güvenlik tedbirleri” uygulanabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mukyenhukuk.com

14 yaşındaki çocuk tutuklanabilir mi?

13 yaşını dolduran, fakat 17 yaşını doldurmuş olmayan gençler hakkında ceza verilmesi istisnadır, kural olarak “eğitici güvenlik tedbiri” uygulanır . Kanunlar 'kanuni bir karine' olarak, çocuğun ceza sorumluluğunun mutlak olarak kabul edilmediği yaş limitleri gösterirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cocukhaklari.barobirlik.org.tr

18 yaş altı çocuklar hapse girer mi?

Fiili işlediği sırada 18 yaşından küçük olanlar hakkında TCK'nın 53/1. maddesinde sayılan hak yoksunluklarına (örneğin; seçme ve seçilme hakkından yoksunluk) hükmedilemez. Çocuklar hakkındaki hapis cezaları, çocuk kapalı ceza evleri veya çocuk eğitim evlerinde infaz edilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Karakolda ifade verirken nelere dikkat edilmeli?

Şüphelinin ve sanığın beyanı özgür iradesine dayanmalıdır. Bunu engelleyici nitelikte kötü davranma, işkence, ilâç verme, yorma, aldatma, cebir veya tehditte bulunma, bazı araçları kullanma gibi bedensel veya ruhsal müdahaleler yapılamaz. Kanuna aykırı bir yarar vaat edilemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avoktayaltunkaya.com

Çocuk müşteki olur mu?

Hukuken herkesin kendisine karşı işlenen bir suç nedeniyle şikayet hakkı vardır. Bu nedenle, 12 yaşından küçüklerin de şikayet hakkı vardır. Ancak, 15 yaşından küçük tüm çocuklarda şikayet hakkının kullanılması kanuni temsilciye (anne-baba) aittir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

11 yaşındaki bir çocuğun sorumlulukları nelerdir?

9-13 YAŞ ÇOCUKLARA VERİLEBİLECEK GÖREVLER
  • Önceki yaş dönemlerindeki görevleri yapabilir.
  • Kahvaltı ve kolay yemekler hazırlamak.
  • Kendi öğle yemeğini paketlemek.
  • Bulaşıkları yıkamak.
  • Yıkanan çamaşırları asmak.
  • Yerleri süpürmek.
  • Paspas yapmak.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: nirengidernegi.org

Tacizi nasıl ispat edilir?

Sanığın cezalandırılması için yeterli ve kesin delillerin olması gerekmektedir. Cinsel taciz suçu; öncelikle olay yerinde kamera var ise video kayıtlarıyla, fotoğraf, ses kaydı, mesaj, tanık ile kanıtlanabilir. Olayın olduğu gün olaya şahit olan kişiler tarafından mahkemede beyanda bulunulabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cinar.av.tr

Yeterli delil yoksa ne olur?

Sanığın atılı suçtan mahkumiyetine yeterli her türlü şüpheden uzak kesin ve inandırıcı deliller elde edilemediği durumda, yüklenen suçun sanık tarafından işlendiği sabit hale gelmemiş olur ve sanık hakkında beraat veya yaygın tabirle “delil yetersizliğinden beraat” kararı verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: seherkirbascanikoglu.av.tr

Çocuğun beyanı esas mıdır?

"Çocukların beyanları delildir"

Ayrıca çocuk izlem merkezlerinde suç mağduru çocukların beyanları da somut delil niteliğindedir. Bu ifadeler uzmanlar eşliğinde alınmaktadır. Kadın ve çocuklarımızın beyanları elbette ki delil niteliğindedir."

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bianet.org

Mağdur çocuğun ifadesini kim alır?

Cumhuriyet savcısı veya hâkim tarafından ifade ve beyanının özel ortamda alınması gerektiği ya da şüpheli veya sanık ile yüz yüze gelmesinde sakınca bulunduğu değerlendirilen çocuk veya mağdurların ifade ve beyanları özel ortamda uzmanlar aracılığıyla alınır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ankarabarosu.org.tr

Mağdur beyanı delil midir?

Mağdur ile fail arasında önceye dair husumet varsa mağdurun cinsel taciz, cinsel saldırı veya cinsel istismara maruz kaldığına ilişkin beyanı Yargıtay tarafından ispat için yeterli görülmemektedir. Ancak, taraflar arasında önceye dayalı husumet yoksa mağdurun beyanına itibar etmek gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ferhatbulut.av.tr

Mağdur ifadesini değiştirebilir mi?

Merhaba meslektaşım, pekala mağdur dediğiniz gibi ifadesini değiştirebilir. Lakin, mağdur bu yönde ifade verdiği takdirde savcılığın iftira suçundan dolayı mağdur hakkında resen soruşturma işlemlerini başlatma ihtimali yüksek.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkhukuksitesi.com

Müşteki şikayetini geri alırsa ne olur?

Bu durumda, müşteki şikayetten vazgeçse bile, ceza davası hakkında düşme kararı verilemez. Yargılamaya devam edilir, dava sonunda sanık hakkında şartları oluşmuşsa öncelikle beraat kararı verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Karakolda şikayetçi olduktan sonra ne olur?

Karakola gitmeniz durumunda şikayetçi olmak istediğinizi söylerseniz ilgili memur ifadenizi alacak ve bunu zapta geçirecektir. Olayı anlatmanızın ardından şikayetçi olduğunuzu ve uzlaşmak istemediğinizi beyan etmenizin ardından emniyetteki süreç tamamlanacak ve ifadeniz cumhuriyet savcılığına gönderilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: galahukuk.com

Karşı taraf şikayetini geri alırsa ne olur?

Şikâyetten vazgeçmenin sonucu olarak soruşturmanın sona ermesi veya davanın düşmesi şikâyetten vazgeçmeyi kabul etmeyen sanığı etkilemez. Şikâyetten vazgeçilmesi halinde; soruşturma aşamasında soruşturma son bulacak, kovuşturma aşamasında dava düşecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT