Keza, mirasçılar, miras bırakanın borçlarından da kişisel olarak sorumlu olurlar. Mirasçılar miras bırakanın (murisin) diğer borçlarından olduğu gibi, vergi borçlarından da sorumludurlar.
Herkes borçlarından dolayı şahsi olarak sorumludur. Kendi borçlarınız için anne veya babanızın mallarına haciz gelemez.
Ancak daha önceki yazılarımdan da hatırlanacağı gibi borç şahsidir. Yani okuyucumun sorusunda olduğu gibi babanın borcu için eşinin mallarına veya çocuklarının mallarına haciz tatbik olunmaz.
Kendisinin borcu kişinin kendisini bağlar babasını bağlamaz.Bu sebeple babasının malına haciz konulamaz.Ancak eğer oğluna icra takibi yapıldıktan sonra oğluna ait taşınmazı babasının üzerine devrederse bu durumda muvazaalı satış/devir olacağı için durum değişir.
Bir kimse öldüğünde nasıl malvarlığı mirasçılarına kalıyor ise borçları da aynen öyle mirasçılarına kalır. Kardeşiniz öldüğünde anne-babası sağ idi ise borç onların, yok onlar daha önce öldü ise borç sizle birlikte diğer kardeşlerin.
İlgili 23 soru bulundu
Mirasçılar, miras bırakanın borçlarından müteselsilen ve şahsen mesul oluyorlar. Vergi borcu, murisin diğer alacak hak ve borçları ile birlikte mirasçılara geçiyor.
Kalan borçları sigorta şirketi ödediği gibi sağlığında yaptığı ödemeleri de karşılıyor. Yani tüm sorumluluk sigorta şirketine geçiyor. Kalan kredi borcu hayat sigortası tarafından karşılandığı için borçla ilgili mirasçılara herhangi bir yansıma olmuyor.
Eğer borçlunun kayıtlı adresi ailesi ile birlikte yaşadığı ev ise bu eve icra dosyası kapsamında hacze gidilmesi mümkündür. Fakat aile evinde gerçekleştirilen haciz işleminde, sadece borçluya ait olan eşyalar haczedilebilmektedir.
Ölen kişinin mal varlığı resmi olarak bu kişilerin üzerine geçmektedir. Bu mirasın içerisinde borçlar da vardır. Borçlunun adına kayıtlı olan menkul ve gayrimenkuller haricinde kendisine intikal etmemiş miras payına haciz konulması mümkündür.
Haciz işlemi öncelikle borçlunun sistemde kayıtlı olan ikametgah adresinde yapılacaktır. Bu adres borçlunun ailesi ile yaşadığı yer ise bu eve de haciz gelebilmektedir.
Evde haczedilebilen mallar, para, kıymetli evrak, değerli süs eşyaları, antika gibi eşyaların haczi söz konusu olur. Onun dışındaki eşyalar ise yani borçlu ve ailesi için gerekli olan eşyalar haczedilemez. Yani çamaşır makinası, ütü, bulaşık makinası, koltuk takımı vb. eşyaların haczi mümkün değildir.
Borçlunun hiç malı bulunmaması onu mal beyanında bulunma yükümlülüğünden kurtarmaz. Borçlunun hiç malı bulunmaması halinde bu hususu da bildirmek zorundadır. Mal beyanı, İcra ve İflas Kanunu'nun 74. maddesinde düzenlenmiştir.
Eve haciz gelme durumu genel olarak bankalar tarafından oluşur. Bankaya olan borcunuz 500.000 ve daha üzerinde ise burada haciz gelmesi mümkündür. Ancak küçük borçlar var ise burada yasal işlem başlatılması bankanın ya da herhangi bir kurumun insaflı olma durumuna göre de değişir.
Miras bırakanın borçlarından mirasçılar müteselsil sorumlu olduğundan kendi hissesine düşmeyen borcu ödeyen mirasçının diğer mirasçılara rücu hakkı vardır.
Cevap: babanın oğlunu senetle icraya vermesi
Yasada borçlunun korunması diye bir kavram yok, uygulamada da yok. Baba il çocuk arasında borç olmasında bir istisna yoktur. Eğer icra takibi yapılır, icra takibinin kesinleşir ise hciz işlemlerin girişilebilir.
İİK.80 HÜKMÜNE GÖRE İCRA MEMURU KAPALI YERLERİ AÇTIRMAYA YETKİLİDİR. İcra memuru haczi kendi yapabileceği gibi yardımcı veya katiplerinden birine de yaptırabilir.
Ölen kişinin kredi borcu, yasal mirasçılarına geçer. Miras devir işlemleri tamamlandıktan sonra söz konusu borç artık doğrudan yasal mirasçıların şahsi borcu sayılır. Bu nedenle ölen kişinin borcu geri ödenir.
213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 12.nci maddesinde; Ölüm halinde mükelleflerin ödevleri, mirası reddetmemiş kanuni ve mansup mirasçılarına geçer.
Mirasçılar, mirasbırakanın intikale elverişli tüm borçlarından, kural olarak kendilerine intikal eden terekeyle sınırlı olmaksızın kişisel malvarlıklarıyla ve müteselsilen sorumlu olurlar.
Maddesi kapsamında 2.000 Türk Lirasının altındaki icra takip dosyalarının kapatılması imkanı getirilmiştir. İlgili torba yasa hem alacaklı hem de borçlu bakımından oldukça faydalı düzenlemeler ihtiva ediyor.
Diğer bir deyişle kredi kartı borcu ödenmezse borçlunun banka hesaplarına, taşınmazlarına ve evine icra gelebilir. Bu aşamada kişinin ikamet adresi geçerli olduğundan borçlu ailesi ile yaşıyorsa icra, ailesinin de bulunduğu eve gelir. Haciz işlemi yalnızca kredi kartı borçlusunun eşyalarına uygulanır.
Yasal Takibe Düşen Borç Ne Zaman Silinir? Yasal takibe düşen borç, yasal takip kapsamında talep edilen borcun tamamının ödenmesiyle birlikte silinir.
Kişinin hayat sigortası yoksa borç, vefat eden kişinin yasal varisine kalır. Yasal varis veya varisler, kişiye ait tüm mal, mülk ve menkul kıymetleri miras olarak alırken aynı zamanda borcu da üzerine alır.
Mirasçının borcundan dolayı reddi miras için aşağıdaki şartların bulunması gerekir: Miras bırakanın ölüm tarihi itibarıyla ödemeden aczi açıkça belli veya resmen tespit edilmiş olmalıdır. Mirasçılar, miras bırakanın ölüm tarihinde ödemeden aciz olduğunu bilmiyor veya bilmelidir.
Murisin alt soyu mirası reddeder ise terekenin tamamı sağ kalan eşe kalır. Ancak murisin birden fazla alt soyu bulunması durumunda şu soru akla gelir: Kardeşlerden biri reddi miras yaparsa ne olur? Bu durumda mirası reddeden alt soyun miras payı oranında diğer alt soyların miras payı eşitlik ilkesine göre artar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri