Yemeklik doğradığınız ıspanakları sirkeli bol suda bekleterek kumundan arındırabilir, bol suda duruladıktan sonra pişirebilirsiniz. Pişme işlemi esnasında ıspanaklar su salmaya devam edecektir ancak yemeği sulu seviyorsanız kullanacağınız su miktarını biraz arttırabilirsiniz.
Haşlanmış Ispanak Tarifi:
· Bir tencereye tuzlu su koyup kaynattıktan sonra ıspanağı içine atın. · Kapağı açık bir şekilde 1 dakika kadar pişirin.
Ben ıspanak da dahil tüm yapraklı sebzeleri akan suyun altında yıkamayı daha hijyenik buluyorum. Ispanak suda bekletildiği zaman kumu dibe çökse de kili ovalamadan çıkmadığı için mutlaka kalıyor. Çamurlu suyun içinde beklediğini de unutmamak gerek elbette.
Yemeklerde ya da böreklerde kullanacağınız ıspanakları avuç içinde sıkıştırarak doğrayabilirsiniz. Doğrarken büyüklüğüne çok dikkat etmenize de gerek kalmıyor.
İlgili 31 soru bulundu
Salça ve tuzla birlikte baharatlar da eklenir. Salçada 5 dakika kavrulduktan sonra doğranmış ıspanaklar ilave edilir. Üzerine çok su konmayacak.
Zira ıspanağın kök ve sap kısımları da en az yaprakları kadar leziz ve şifalı. Hele HÜNKcüğünüzün bu sap ve köklerle hazırladığı öylesine kolay ve enfes bir meze var ki akşam yemeğine gelen rutin misafirler, kış sofralarında onu göremezlerse trip atarlar.
Ispanak sudan hoşlanan bir bitkidir. Ancak fazla su bitkiye zarar verebilir. Sulama gerekiyorsa salma, damlama ve yağmurlama yöntemiyle sulama yapılmalıdır.
Ispanaklar suyunu salıp tekrar çekmeye başladığında yıkanmış pirinci ilave edin ve sıcak suyu da ekledikten sonra, baharatları ekleyip, ocağın altını kısın, kapağını kapatın ve pişmeye bırakın.
Yemeklik doğradığınız soğanları bir tencerede sıvı yağ ile pembeleşinceye kadar kavurun. Üzerine salçayı ve baharatları ilave edin, karıştırın. Haşlanmış ıspanakları ve yarım çay bardağı kadar suyu da ilave ederek birkaç dakika daha pişirin. İsteğe göre servis yaparken üzerine sarımsaklı yoğurt dökebilirsiniz.
Koran, yarım saat sirkeli suda bekletilen ıspanağın yarım saat de duru suda bekletilmesi, daha sonra aynı gün veya ertesi gün tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.
Ayrıca ıspanak yapraklarını tuzla ovma işleminden de uzak durmalısınız. Zira bu işlem ıspanağın tüm vitaminlerini öldürecektir. Ayrıca ıspanağı daha pratik olsun diye bulaşık makinesinde yıkayanlar da uzun vadede makinelerine zarar vereceklerdir, aman diyelim.
Ispanak gibi yeşil yapraklı sebzeler suyun içerisinde fazla bekletildiği zaman vitamin değerlerini kaybedebiliyorlar. Ispanakları en kolay, ıspanakları iri iri doğrayarak temizleyebilirsiniz. İri iri doğradıktan sonra süzgecin üzerine alıp soğuk sudan geçirerek yıkayabilirsiniz.
Ispanak yaprakları tek tek ayıklandıktan sonra 5-6 dakika sirkeli suda bekletilir ve bol su ile durulanıp yıkanır. Ardından yıkanan yapraklar su dolu tencerenin içine atılarak 10 dakika kaynatılır. Ilıdıktan sonra gün içinde 2-3 bardak içilebilir. Ispanak suyu, aralıklı olarak tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Ispanakları kısık ateşte tencerenin kapağı kapalı bir şekilde suyunu salıncaya kadar karıştırarak 10 dakika pişirelim.
Ispanağın doğranması, içindeki C vitaminini azaltacağından bütün halinde tüketilmesi daha sağlıklıdır. Pişirme sırasında besin değerlerinin kaybolmaması için yağda uzun süreli yakılarak kavrulmamalıdır.
Bütün yeşil yapraklı sebzelerde olduğu gibi ıspanakta da demir ve nitrat bulunur. Ispanak yeniden ısıtıldığında içerisindeki nitrat parçalanıp nitrite dönüşür. Nitrit ise kandaki oksijen seviyesini etkiler. Ispanağı tekrar ısıtırsanız gıda zehirlenmesine neden olabilir.
Sıcak suyu ekledikten sonra kısık ateşte 30 dakika kadar pişirdiğiniz ıspanak yemeğini soğuduktan sonra çırpılmış yoğurtla birlikte servis edin. Sevdiklerinizle paylaşın.
Yeşil yapraklı sebzeleri haşlamak için kaynattığınız suya az miktarda karbonat veya şeker eklemek sebzelerin renklerinin canlı kalmasını sağlayacaktır.
Ispanak için ideal yer, serada mümkün olduğunca çok güneş ışığı alan bir noktadır.
Ispanak tohumları genellikle ilkbahar ve sonbahar aylarına ekilmektedir. Bu aylarda ıspanak tohumlarını dikebilirsiniz. Zaman zaman yaz aylarında da ekildiği görülmüştür. Ancak, yaz aylarının sıcak geçtiği bölgelerde ilkbahar veya sonbahar aylarında ekilmesi daha uygun olacaktır.
Ispanak yetiştiriciliği için kireç oranı yüksek olan, nemli, organik maddece zengin, gevşek yapılı ve hafif killi olan topraklar tercih ediliyor. Killi topraklarda verim ve kalite oldukça artıyor. Bunun yanında genellikle ikinci ürün olarak yetiştirilen ıspanak kuru tarlaya ekilmiyor.
Bu bulgular arasında vücutta kızarıklıklar ve döküntüler, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı, çarpıntı yer alır. Son olarak ıspanak vb yeşil bitkilerin arasına karışabilecek yabani otlarda bulunabilecek atropin, skopolamin benzeri maddelerin yol açabileceği zehirlenme bulgularıdır.
Vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olan ıspanak suyu, bağırsakların düzenli çalışmasına destek sağlar. Kabızlıktan oluşan şişkinlik ve ödemin atılmasına yardımcı olur. Ispanak, uzun süre tok tuttuğu, vitamin ve mineral kaynağı olduğu için sağlıklı kilo vermeye yardım eder.
Ispanak sevmeyenlerin en fazla şikayet ettiği konu ıspanağı yedikten sonra ağızda bıraktığı o kekremsi, o buruk tattır. Ancak bunu engellemenin aslında çok basit bir yolu var. Tek yapmanız gereken ıspanak pişerken içine bir ya da iki adet küp şeker atmak. Artık ağzınıza o kekremsi tat gelmeyecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri