Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

1260 kuralı nedir?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » 1260 kuralı nedir?

Sigortalı bir işte çalışarak SSK'ya Bağkur'dan sonra 1260 gün prim ödemeniz halinde, SSK'da emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5900 gün prim ödeme ve 57 yaş şartlarına tabi olursunuz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turmob.org.tr

1261 gün kuralı nedir?

Son 7 yıllık fiili hizmet süresinin yarısından bir gün fazlası olan 1261 prim ödeme günü hangi statüde geçtiyse o şartlarda emekli olunuyor. Bu süre eşitse en son tabi olunan statüye göre aylık bağlanıyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: finans.mynet.com

Bağkur 1261 kuralı kalkacak mı?

Bu kural bütün çalışanları ilgilendiriyor. Örneğin sigortalı hem Bağ- Kur hem SSK'lı olarak çalıştıysa aylığı en fazla çalıştığı statüden bağlanıyor. Örneğin, isteğe bağlı sigorta Bağ-Kur yerine SSK'dan hem erken emeklilik hem de yüksek aylık imkânı veriyor. Yeni düzenlemeyle 3.5 yıl (1261 gün) kuralı sona erecek.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sputniknews.com.tr

Son 7 yıl kuralı kalkacak mı?

Diğer bir ifadeyle son yedi yıl ile kastedilen son 2520 prim günüdür. 2829 Sayılı Kanun 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlükten kalktı. Dolayısıyla, bu kural 30 Eylül 2008 tarihinden önce herhangi bir statüde sigortalı çalışmaya başlayanlar için geçerlidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kisadalga.net

Hizmet birleştirmede gün hesabı nasıl yapılır?

Hizmet birleştirilmesinde, her yıl 360 gün, her ay 30 gün olarak hesaplanır. Birleştirilen hizmet sürelerinin toplamına itibari hizmet süreleri, prim ödenmemiş süreler ve aynı tarihlere rastlayan süreler eklenmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: evcilsosyalguvenlik.com

Sgk 1260 gün şartı, Emeklilikte 1261 gün kuralı, Kolay emekli olma, Sahte sigorta nedir ?

İlgili 26 soru bulundu

Soru cevap kısmı

1260 gün şartı kimler için kalktı?

Yetkililer pazartesi günü (yarın) saat 11.00'de TBMM'de EYT yasası esaslarının kamuoyuyla paylaşılacağını açıkladılar. Şayet yasa 8 Eylül 1999'dan önce emeklikte aranan 5000 gün primi ararsa, Bağkur'dan sonra SSK'ya ödeyeceğiniz primi 1260 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: posta.com.tr

BAĞ-KUR ve SSK birleştirilir mi?

SSK, BAĞ-KUR, Emekli Sandığı gibi birden fazla statüye tabi çalışması olanlar hizmet birleştirmesi yapabiliyorlar. Hizmet süresi tek bir statüden emekli olmaya yetmeyenler için avantaj sağlayan bu durum, bazı vatandaşların ise emekliliğini geciktiriyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozgunlaw.com

Emekli olurken son kaç yıla bakılır?

Emeklilikte son 7 yıla dikkat edin

Sigortalının son 7 yıllık fiili hizmet süresi içerisinde en fazla hangi statüde hizmeti varsa, yani sigortalının son 7 yıllık fiili hizmet süresinin yarısından bir gün fazlası olan 1261 prim ödeme günü hangi statüde geçmişse, o statü şartlarıyla emekli olunuyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozgidais.org.tr

1 yılda kaç prim günü var?

SGK tarafından yıl 360 gün olarak esas alınmaktadır. Yılın fiilen kaç gün ettiğinden bağımsız olarak yılın standart olarak 5 gün az bir şekilde hesap edilmesi sigortalıların pek çok hak kaybına ve mağduriyetlerine neden olmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tiryakidanismanlik.com

Bağkurda 7200 gün kimleri kapsıyor?

8 Eylül 1999 tarihinden sonra BAĞ-KUR kapsamında çalışmaya başlayan erkek ve kadınlar için 9000 prim günü geçerli. 8 Eylül 1999 tarihinden önce çalışmaya başlayan erkeklerin 9000, kadınların ise 7200 günü varsa emekli olabiliyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: melihsaatci.av.tr

Son 7 yıl kuralı kimleri kapsıyor?

7 bin 200 günü tamamlayan emekli olabilecek

Bu kural sadece SSK'lıları değil bütün çalışanları ilgilendiriyor. Son 7 yıllık fiili hizmet süresinin yarısından bir gün fazlası olan 1261 prim ödeme günü hangi statüde geçtiyse o şartlarda emekli olunuyor. Bu süre eşitse en son tabi olunan statüye göre aylık bağlanıyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dunya.com

1999 öncesi Bağ-Kur prim gün sayısı kaç?

9 Eylül 1999 öncesi sigortalı olan Emekli Sandığı'na bağlı memurlardan kadın memurlar 7200 prim gün sayısını, erkek memurlar da 9000 prim günü tamamladıklarında düzenlemeden yararlanıp emekli olabilecekler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ntv.com.tr

Ödenmeyen Bağ-Kur borcu ne zaman silinir?

Bağ-Kur primlerini uzun süre ödemeyenlere müjde. 5 yıldan fazla prim ödemeyen Bağ-Kur'lunun borcu talep üzerine siliniyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: vergiburosu.com

Son kaç yıl yüksek prim?

7 yılla da kasıt, son prim ödeme tarihinden önceki fiili hizmet yılı. Son 7 yılda Bağ-Kurlu çalışılmışsa bu statüden emekli olunuyor. Son 7 yılda hem Bağ-Kurlu hem de SSK'lı çalışılmış; o zaman da son 3.5 yıl -1.261 gün- hangi statüde iseniz, oradan emekli olacaksınız.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sputniknews.com.tr

Hizmet birleştirme emekli maaşını etkiler mi?

Diğer yandan emekli aylığı hesabında esas alınan parametrelerden biri de toplam hizmet süresine göre hesaplanan aylık bağlama oranı. 2.5 yıllık hizmet birleştirmesi, aylık bağlama oranınızı 2.5 puan artıracak, bu da emekli aylığınızı olumlu etkileyecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sozcu.com.tr

Hizmet birleştirme ne demek?

Hizmet Sürelerinin Birleştirilmesi Nedir? Sosyal güvenlik Kurumlarına tabi çeşitli işlerde çalışmış olanların hizmet sürelerinin aynı tarihlere rastlamamak kaydıyla birleştirilmesine denir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.linkedin.com

Eksik prim günü nasıl ödenir?

İlave borçlanma hakkınız yoksa prim gününü doldurmak için ya çalışmanız ya da isteğe bağlı sigorta yaptırmanız gerekiyor. Borçlanmaya rağmen prim gününü dolduramayan SSK'lılar ya fiilen bir işte çalışacak ya da 1260 günü aşmamak koşuluyla isteğe bağlı sigorta primi ödeyecek.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ntv.com.tr

4a isteğe bağlı sigorta primi ne kadar?

Ayda 30 günden az çalışan herkes bu statüde yer alır. 4/A isteğe bağlı sigorta primi, 2023 yılında günlük 54,21 TL olarak belirlenmiştir. Söz konusu tutar, 1 gün için en düşük miktarı ifade eder. Örneğin 20 gün 4/A kapsamında sigortalı çalışan biri, kalan 10 gün için 542,1 TL isteğe bağlı prim öder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hangikredi.com

10 yıl sigorta primi ne kadar?

Sigorta başlangıcının 10 yıl önce başlaması yeterli olmayıp, 10 yıl boyunca sigortalı şekilde çalışmasının bunması aranmaktadır. En az 1800 gün prim ödenmiş olmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozgunlaw.com

4a dan emekli olmak için son kaç gün gerekli?

- Kadın ise 50, erkek ise 55 yaşını doldurmamış olmakla beraber, kadın ise 20, erkek ise 25 yıldan beri sigortalı bulunması ve en az 5000 gün, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olma şartlarını yerine getirenler, yaşlılık aylığına hak kazanacaklardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sgk.gov.tr

Askerlik borçlanması 1260 güne sayılır mı?

Ancak 11 aylık askerlik borçlanmasını bu 3.5 yılın içinde yapıp ödeseniz dahi 3.5 yıla, yani 1260 güne dahil edilmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: muhasebetr.com

Doğum borçlanması 1260 gün hesabında dikkate alınır mı?

Bağkur'dan sonra SSK'ya ödediği primi 1260 güne tamamlayacağı tarihte emekli olabilir (ara vermeden prim öderse 2019 yılı Haziran ayı sonunda). Doğum borçlanması ile kazanılan günler, doğumdan sonraki iki yıl içinde prim ödenmeyen günlere sayıldığından, anneniz prim eksiğini doğum borçlanmasıyla tamamlayamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: muhasebetr.com

Hizmet birleştirme yapmadan emekli olunur mu?

Yargıtay'a göre, bazı sosyal güvenlik kurumlarında geçen hizmet süreleri toplamının tek başına aylık bağlanmasına yeterli olması halinde, diğer kurumlarda geçen hizmetlerin birleştirilmesinde, “sigortalının ya da hak sahibinin iradesinin de bu yönde olması koşuluyla” zorunluluk bulunmuyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberturk.com

4a ve 4b birleşir mi?

Malum olduğu üzere, hizmet birleştirmede kişinin SSK (4a), BAĞ-KUR (4b), Emekli Sandığı (4c) kapsamında hizmetleri olabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: proventus.com.tr

Hizmet birleştirme yapınca ne olur?

Hizmetlerin göreve başlangıç tarihi itibariyle birleştirmeye tabi tutulması durumunda, devlet memurunun emekli keseneğine esas derece ve kademesi yükselecek, bu halde de memurdan yapılacak Sosyal Güvenlik Kurumu kesinti tutarı (hizmet süresine göre) az da olsa artacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: memurlar.net

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT