Bugüne dek bulunan en eski Kur'an-ı Kerim bölümlerinden biri, İngiltere'deki Birmingham Üniversitesi'nde 2015 senesinde ortaya çıktı. Karbon testi, iki parşömendeki el yazmasının 1370 yıl öncesine ait olduğunu gösteriyor.
Hz. Osman (ra) zamanında çoğaltılan Kur'an-ı Kerim mushafı günümüze kadar ulaşmıştır. Bundan daha eski tarihli bir Kur'an zaten yoktur.
1370 yıllık Kuran böyle bulundu
Parşömenin yüzde 95 olasılıkla 568 ile 645 yıllarından kalma olduğu tespit edildi. Karbon 14 tarihleme metoduyla yapılan incelemeler, kitabın en az 1370 yıllık olduğunu gösterdi.
İngiltere'deki Birmingham Üniversitesi'nde dünyadaki en eski Kur'an-ı Kerim olabileceği düşünülen kitaptan bazı bölümler bulundu. Karbon 14 tarihleme metoduyla yapılan incelemeler, kitabın en az 1370 yıllık olduğunu gösteriyor.
İngiltere'deki Birmingham Üniversitesi'nde bulunan iki parşömendeki el yazması Kur'an-ı Kerim'in 1370 yaşında olduğu tahmin ediliyor. Şimdiye kadar bulunan en eski Kur'an-ı Kerim bölümlerinden biri, İngiltere'deki Birmingham Üniversitesi'nde ortaya çıkarıldı.
İlgili 38 soru bulundu
Günümüzde Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te Eski Eserler Müzesi'nde metal bir sandık içinde muhafaza edilmekte olan Kur'an sayfaları, literatürde “Semerkant Kur'anı” olarak anılır. Özbekler tarafından Halife Osman'a ait olduğu; dünyada el yazması Kur'anlar içerisinde en eski olduğuna inanılmaktadır.
Mushaflar üzerindeki çalışmaları Tayyar Altıkulaç'ın yaptığını ifade eden Bardakoğlu, ''4 neşir ortaya çıkardı ki, indirildiği andan bu yana Kur'an-ı Kerim mushafları arasında en küçük bir değişiklik yoktur ve Müslümanlar Allah'ın da bir korumasının sonucu olarak, Kur'an-ı Kerim'i gözleri gibi korumuşlardır'' dedi.
Yaklaşık 23 yılda, yani Hz. Muhammed'in peygamberlik görevini alışından ölümüne kadarki zaman içinde. Bunun ilk 13 yıllık süresi Mekke'de, diğer kısmı Medine'de geçmiştir. Net bir rakam vermek gerekirse, Kuran'ın inişi 22 yıl 2 ay, 22 gündür.
Günümüzde dünyada en yaygın 2 Kuran Mushaf'ı vardır. Warsh (Varş) Mushaf'ı Afrika ülkelerinde basılırken Hafs Mushaf'ı Türkiye ve Ortadoğu ülkelerinde yaygındır.
524 yıllık el yazması Kur'an-ı Kerim, Topkapı Sarayı'na iade edildi.
Çünkü bu, birden bire cemiyetin 20 bine fite yükselmesi demekti ki o cemiyet buna dayanamayacaktı. Öyleyse Kur'ân-ı Kerim'in, hükümlerini insanlara yirmi üç senede getirmesi, yavaş yavaş, adım adım telkin etmesi, insan yaratılışına uygunluğun gereğidir ve insanın yapısına da en uygun olanıdır.
Kur'an-ı Kerim kırk iki vahiy katibi tarafından yazılmıştır.
Sa'd, Medine'de ise Übey ibni Kab'dır. Kur'an ayetleri kağıt, bez, deri parçaları, taş, tuğla, kürek kemikleri üzerine yazılmıştır. Her Ramazan ayında nazil olan vahiy pasajlarını (Kur'an-ı Kerim'i) baştan sona Cebrail (as)'e arz ediyordu.
Mekke döneminde Ebu Bekr, Osman, Ali, Zübeyr ibnu Avvam, Amir ibnu Fuheyre gelen vahyi yazan katiplerden bazılarıydı. Medine döneminde ise Ubey ibnu Ka'b, Zeyd ibnu Sabit, Abdullah ibnu Revaha gibi yeni vahy katipleri de edindi. Askalani bu yazım işinde görev alan kırka yakın sahabiden söz eder.
Osman Kur'an'ı değiştirmemiştir.
Örnek, yukarıdaki soru. Evet 25 farklı Kur'an var diyemeyebiliriz belki, ama "qatele-qutile" veya "qale-qul" farklılıkları nihai olarak metnin anlamını çok değiştiriyor.
Hz. Osman resmi mushafları ortaya koyduktan sonra, içerisinde Kunut duâları, tefsir kabilinden Kur'ân'dan olmayan notlar ve âhâd yoluyla gelen rivâyetler gibi şeyler bulunan şahsi sahife ve mushafları yaktırmıştır (25).
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, Türkçe ibadet tartışmalarına açıklık getirdi. Yılmaz, Din İşleri Yüksek Kurulu'nun ''ibadetin bugüne kadar uygulanageldiği biçimde yapılması gerektiği'' kararına vardığını ancak Kuran'ın Türkçe okunmasının çok sevap olduğunu bildirdi.
Yani, “Sadece Kur'ân ayetleri yeterlidir, hadislere bile ihtiyaç yoktur.” demek, başlı başına ve sorumsuzca yapılmış cüretkâr bir içtihattır. Zira, Kur'ân-ı Kerimde, “Sadece ayetlerle iktifa edin, Peygamberin sünnetine uymanız gerekmez.” mânasında bir ayet yoktur.
Kuran'ın yazılı hale gelmesi, Hz. Muhammed'in ölümünden sonra 632 ve 634 yılları arasında halifelik yapan Hz. Ebubekir dönemine geldiği biliniyor.
Muhammed'e aittir. Mananın sese ve söze dökülmüş hali bizzat Hz. Muhammed'in dilinde tecelli etmiştir. Kur'an, Hz.
Biz Müslümanlara göre Kur'an, Yüce Rabbimizin insanlığa gönderdiği son ilahî mesajdır. Kur'an öncesinde gönderilen ilahî kitaplar zaman içinde insanlar tarafından bozulmuş ve tahrif edilmişti. Hz. Muhammed'den (sav) sonra bir peygamber gelmeyeceği gibi Kur'an'dan sonra bir ilahî kitap da gelmeyecektir.
Alak Suresinin İlk Beş Ayeti
Muhammed'e Hira'da ilk vahiy olarak inmiştir: - “Yaratan Rabbinin adıyla oku! - O, insanı bir alaktan yarattı. - Oku! Rabbin sonsuz kerem sahibidir. - Ki O, kalemle yazmayı öğretendir. - İnsana bilmediğini O öğretti.”
Yeni bir kitap göndermediğine göre, bu işarettir ki, Allah'ın son gönderdiği kitap yeryüzünde sıhhatli biçimde mevcuttur. GÜÇLÜ BİR ESERDEN BİR HARF BİLE OYNATAMAZSINıZ! 2- Kur'ân gibi Allah'ın son gönderdiği bir kitabın bir harfi bile değiştirilmiş olsa idi, bunu tarih ilmi saklamazdı.
Allah'ın Kur'an'ı koruması doğrudan ve dolaylı olmak üzere iki türlüdür. Kur'an'ın doğrudan korunması, onun mu'cizevî hususiyetlere sahip olmasıdır. Yani Kur'an'ın altı, üstü, sağı, solu mu'cizelerle mücehhez kılındığı için, onu tahrif etmek mümkün değildir.
Mesela Allah'ın, yüce kitabımız Kuran-ı Kerim'de bize açıkça ifade ettiği hükümler, yani naslar asla değişmemiştir, değişmeyecektir. Dinimiz İslam ve kitabımız Kuran-ı Kerim, Rabbimiz'in emri gereği kıyamete kadar caridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri