7- Altın Kaplama Kararır Mı? Altın kaplama, başlangıçtaki parlaklığını ve güzelliğini kaybederek zamanla solabilir ve kararabilir. Bu oldukça yaygın bir durumdur ve parçanın kalitesi ne kadar iyi olursa olsun bu gerçekleşmektedir.
14 ayar altın, bir metal alaşımı olan altının saflık oranını ifade eder. 24 ayar saf altın olarak kabul edilirken, 14 ayar altın, toplam ağırlığının 24'te 14'ünü saf altından oluşurken geri kalan kısmının farklı metallerle alaşımlı olduğu anlamına gelir.
Parfümler, deterjan, klor ve diğer kimyasal maddelerin teması sonucunda deformasyonlar oluşabilir. Altın kaplama takılar uygun koşullarda saklanırsa uzun süre kararma yapmaz.
Gümüş doğası gereği oksitlenen ve kararan bir maden olduğundan gümüşe yapılan hiç bir kaplama modeli uzun Ömürlü olmamaktadır. Altın kaplama gümüş takılar 2 veya 3 kullanım sonrası, deniz, havuz, çamaşır suyu vb maddelere temasından sonra kararır.
Bunun yanı sıra, kaplama parçaların fiyatları; normal takılara kıyasla daha uygundur. Bu yüzden, altın kaplama takılar; fiyatları sayesinde de ayırt etmek mümkündür. Buna ek olarak, takıların her birisinde ayar kontrolü için damga yer alır. Bu kıstasa dikkat etmelisiniz.
İlgili 28 soru bulundu
Altın takınızı avucunuzun içinde birkaç dakika tutarak etkileşimi izleyebilirsiniz. Sahte altın elinizdeki terle reaksiyona girerek cildinizde mavimsi-yeşilimsi bir renk oluşturur. Eğer altın kaplama bileziğiniz bileğinizde bu tür renkler bırakıyorsa gerçek altın kaplama değildir.
Altın yüzük, bilezik gibi takıların iç tarafında genelde ayarını gösteren damgalar bulunur. Altın; 22 ayar ise damga olarak 22, 910, 916, 930, 933 sayılarını görürsünüz. 18 ve 750 sayıları ise 18 ayar altını ifade eder. Her altında bir kod olması gerekir.
Aynı zamanda kaplama yapılan takı ya da mücevherler bir süre sonra parlaklığını kaybeder. Genel olarak özenle yapılmış olan kaplama işlemi iki yıla kadar dayanabilmektedir.
Bu nedenle insanlar altın ve gümüş madenlerinden yapılan takılar dışında, kararma yapmaz çelik takılar kullanmaktadır. Bu çelik takılar genellikle 301, 304, 304L, 316L kalitelerinde çelik kullanılmaktadır. Bu çeliklerin en kalitelisi ise, kararma, solma, paslanma ve bozulma özellikler olmayan 316L kalite çeliktir.
Altının kaplama olarak kullanıldığı dekoratif gereç veya aksesuarlar aynı şekilde 24 ayar haricindeki diğer tüm altınlar gibi zamanla havayla temasın etkisiyle kararabilir.
Takıları koyacağınız kabın içine biraz bulaşık deterjanı ve su ekleyerek bunları güzelce karıştırın. Temizlemek istediğiniz takıları bu kabın içine alın ve diş fırçası ile fazla bastırmadan fırçalayın. Uygulama sonrasında takıları sudan çıkarıp durulayın ve temiz bir bez ile güzelce kurulayın.
Altın kaplama; adından da tahmin edileceği gibi ince bir altın tabakasının bir ana metal üzerine yapıştırılması ile gerçekleştirilen bir işlemdir. Kaplama; mücevher dünyasının vazgeçilmez detaylarının başında gelir. Altın kaplama; genellikle kostüm takıları veya pahalı parçaları taklit etmek amacıyla gerçekleştirilir.
Geri kalan kısım ise genellikle bakır, çinko veya gümüş gibi metallerdir. 8 ayar altının daha düşük altın içeriği, ona özel özellikler kazandırır ve bu da bazı insanları kararması konusunda endişelendirebilir. Ancak, 8 ayar altının kararması efsanelerinin aksine, aslında doğru değildir.
14 ayar altın bozdurmak istenildiğinde elbette ki bir değer kaybı olacaktır. Çünkü 14 gram altının içerisinde bulunan saf altın yüzdesi %58 civarındadır. Alırken daha az işçilikli gram ve külçe gibi altınları bozdururken değer kaybı daha azdır.
Yeşil altın çoğunlukla 14 ayar olur.
Bu sayede kuyumcudan yardım almadan satın aldığınız altının ve size gelen hediye altının kaç ayar olduğunu kolayca anlayabilirsiniz. 14 ayar takılarda 3 farklı damga ile karşılaşabilirsiniz. Bu damgalarda 14, 575 veya 585 rakamlarından birini görüyorsanız altın 14 ayar demektir.
Havadaki Elementler. Soluduğumuz havayı oluşturan bazı elementler, gümüşle tepkimeye girerek kararmaya neden olur. Hidrojen, kükürt ve sülfür, bu elementlerdendir. Yani, kullanmadığınızda gümüş takıları açıkta bırakmak, bir süre sonra kararmaya sebep olacaktır.
Bir kâseye üç tatlı kaşığı beyaz sirke, üç yemek kaşığı kabartma tozu ekleyin ve ardından gümüş takılarınızın boyutuna göre su ekleyin. Kararan yüzüklerinizi bu karışımda 20-30 dakika beklettikten sonra temiz bir bezle ya da pamukla silebilirsiniz.
Sirkeli Su Yöntemi
Kararan altın takıların temizliği için bir kabın içine yeterince su konur. 2 yemek kaşığı karbonat ve iki yemek kaşığı sirke eklenerek güzelce karıştırılır. Bu suya batırılan diş fırçası ile takılar hafif hafif fırçalanır. Ardından ılık suyla durulanan takılar bir bezle güzelce kurulanır.
Oldukça yumuşak bir fırça kullanın. Fırça ne kadar yumuşak ise işlem o derece başarılı olacaktır. Çünkü sert kıllı fırçalar takıların yüzeyine çizerek zarar verebilir. Özellikle takınız som altın değil altın kaplama ise sert kıllı fırçalar takınızın yüzeyini çizebilir ve altın tabakasını tamamen kaldırabilir.
İmitasyon Takıları Parlatmak
İmitasyon takıların parlatılması işlemi için gerekli olan tek şey limon ve karbonat oluyor. Takıları limonu karbonata batırarak iyice ovun. Ardından sıcak suda bekletin bu şekilde imitasyon takılarınızı da parlatabiliyorsunuz.
Bu yöntem için gerekli olan malzemeler su, tuz ve alüminyum folyodur. Alüminyum folyo ile sardığınız bir kabın içerisine tuz ve su ekleyerek altın eşyalarını bu suyun içerisine koymalısınız. Birkaç saat tuzlu su içinde bekleyen aksesuarlarınızı çıkarıp kuruladığınızda kirlerden arındığını göreceksiniz.
Bahsi geçen işaretler altının ayarını gösterir. Örneğin, “750” işareti 18 ayar altını ifade eder. Çünkü 750/1000 oranında saftır. “585” işareti ise 14 ayar altını olduğu belirtir.
14 ayar altın, daha sert ve dayanıklı olmasının yanı sıra parlaklığını da korur. Mücevherat sektöründe yaygın olarak kullanılır ve daha ekonomik bir seçenek olarak tercih edilebilir. 22 ayar altın daha yüksek bir saflığa sahiptir ve genellikle %91.7 saf altından oluşur.
Gerçek altın takılarda, altının karatı ve saflığı genellikle takının üzerine damgalanır. Eğer takının üzerinde herhangi bir bilgi yoksa, sahte olma olasılığı yüksektir. Altın takı üreten firmalar, ürünlerinin uygun yerlerine kendi damgalarını vururlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri