Aynı ülkede yaşayan ve aynı dili konuşan insan topluluklarına millet denir. Millet kelimesi kamu sözcüğünden daha kapsayıcıdır.
“Kamu”, Türkçede, hep, bütün; bir ülkedeki halkın bütünü; halk, amme gibi anlamlara gelmektedir. devletlerle kamu tüzel kişileri ve özel kişilerle olan ilişkilerini düzenleyen kuralların bütününü anlatmaktadır.
Halk hizmeti gören devlet organlarının tümü.
Dolayısıyla kamu kelimesi öz Türkçe bir kelime olmayıp farklı bil dilden Türkçeye geçmiş ve yerleşmiştir.
Halka açık alan veya Kamusal alan, genellikle herkese açık ve erişilebilir bir yerdir. Yollar (yaya kaldırımı dahil), kent meydanı, parklar ve plajlar genellikle kamusal alan olarak kabul edilir.
İlgili 34 soru bulundu
Kamu yönetimi, işlevsel anlamda kamu politikaları belirleme ve uygulama, yapısal anlamda ise devletin örgütsel yapısını ifade eder. Kamu, bir ülkedeki halkın bütünü, halk, amme anlamlarına gelirken; kamu yönetimi bu bütünün sevk ve idaresi anlamına gelmektedir.
Kamu kurumu veya devlet kurumu, bir devletin yönetiminden ve işleyişinden sorumlu kurumdur. Kamu kurumları birçok ayrı çeşitte bulunmaktadırlar. Farklı kullanımlara karşın kamu kurumları genellikle bir bakanlıktan ve hükûmet tarafından kurulan diğer örgütlerden ayrı kurumlardır.
Eski Türkçe kamaġ veya kamuġ “tüm, bütün, hepsi” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Orta Farsça aynı anlama gelen hamag fiili ile eş kökenli olabilir; ancak bu kesin değildir. Moğolca kamug "hep, bütün, tüm" sıfatının yanısıra kamu- "toplamak, biriktirmek, yığmak" fiilinin varlığı düşündürücüdür.
Kamu kelimesinin eş anlamlısı olan sözcük listesi: Halk. Umum. Amme.
KAMU ÇALIŞANI NE DEMEK? Kamu hizmetlerini gerçekleştiren genel kamu hizmet personeline verilen isim memurdur. Kamu personeli içerisinde memurların yanı sıra sözleşmeli personel de bulunur. Kamusal faaliyetin yürütülmesinde rol oynayan personel, atama veya seçilme yoluyla görev başındadır.
Kamu teriminin karşılık geldiği Osmanlıca umûm kelimesi ise âmm kökünden gelen Arapça bir isimdir.
Bilindiği üzere, kamusal faaliyet, Anayasa ve kanunlarda belirlenmiş olan usullere göre verilmiş olan bir siyasal kararla, bir hizmetin kamu adına yürütülmesidir.
Tüzük (Nizamname), yasalarca belirlenen işlerin nasıl yapılacağını gösteren, bakanlar kurulunca çıkarılan ve tıpkı kanunlar gibi cumhurbaşkanının imzasından sonra aksine bir hüküm yoksa Resmi Gazetede yayınlandıktan 45 gün sonra yürürlüğe giren bir düzenleyici işlemdir.
Kamu kelimesinin anlamı, Türk Dil Kurumu sözlüğünde üç adet olarak bulunmaktadır. İlk anlamı; Halk hizmeti yapan devlet organlarının tümü şeklindedir. İkinci anlamı; Bir ülkede bulunan halkın tamamı, amme, halk şeklindedir. Üçüncü anlamı ise; bütün, hep şeklindedir.
Kamu düzeni, toplum düzenin korunması için, siyasi, ekonomik ve sosyal anlamda değişen düzenin kamuya yararlı olacak şekilde şekillendirilmesini ifade eder. Bir ülkede insanların birbirleriyle uyum içinde yaşamalarını, devletin iç ve dış ilişkilerinde güveni ve huzuru ve düzeni sağlamasını sağlayan kurallar bütünüdür.
Yukarıda da ifade edildiği gibi, kamu görevlisi, kamusal faaliyetin yürütülmesine atama veya seçilme yoluyla ya da herhangi bir surette sürekli, süreli veya geçici olarak katılan kişidir. Daha özet bir ifadeyle kamusal faaliyetin yürütülmesine katılan kişiye kamu görevlisi denilmektedir.
Cümlenin yapısına göre 'kendim' ya da 'şahsım' olarak kullanılabilir.
Eşanlamlı, anlamdaş, müteradif veya sinonim; yazılışları farklı olduğu halde anlamları aynı veya çok yakın olan sözcükler.
Eş anlamlı kelimeler ya da sözcükler, genel olarak aynı anlama gelen, birbirlerini birebir karşılayabilen ve birbirlerinin yerine kullanılabilen kelimeler olarak ifade edilirler. Eş Anlamlı Kelimeler Nedir? Yazılış ve okunuşları bakımından farklı fakat anlamca aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir.
Alyans Fransızca ''alliance'' kelimesinden türemiştir.
Eski Türkçe üstün “üstte, üste (zarf)” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe üst sözcüğünden Eski Türkçe +(I)n ekiyle türetilmiştir.
yok - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe yōk “silinmiş, bozulmuş, yok” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yod- “silmek, bozmak” fiili ile Eski Türkçe +Uk ekiyle eş kökenlidir.
Devlet memurları, devletin çeşitli kurumlarında çalışan ve halka hizmet veren kişilerdir. Devlet memurları, hükümet politikalarını uygulamak, hükümet programlarını yönetmek ve kamu hizmetlerini sunmak gibi birçok farklı işlevi yerine getirirler.
Örneğin Orman Genel Müdürlüğü, Vakıflar Genel Müdürlüğü, üniversiteler, TÜBİTAK, TÜBA, millî kamu kurumudur. Buna karşılık, mahallî kamu kurumları, mahallî idareler tarafından kurulan ve bunların vesayet denetimine tâbi olan kamu kurumlarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri