İdrarda gebelik teşhisi ilişkiden hemen sonra sonuç vermemektedir. Testin doğru sonuç verebilmesi için kişinin adet gecikmesi yaşaması gerekmektedir. Bir diğer deyişle hamilelik şüphesi olan kişi hamilelik testi yapmak için ilişkiye girdikten sonra 14 gün yani 2 hafta beklemelidir.
Adet gecikmesinin 10. gününde idrar değerlerinde Hcg düzeyi artar fakat sonuçtan emin olmak için birkaç gün daha beklemek faydalı olmaktadır. Bu yüzden evde gebelik testi uygulamadan önce en doğru zaman adet döneminin gecikmesinin 11 ya da 12. günleri olabilmektedir.
Hamilelikte 2. hafta içerisindeyken döllenme gerçekleşebilmektedir. Bu durumda idrarda yapılan erken gebelik testlerinde veya kan testlerinde pozitif sonuç alınma ihtimali söz konusudur.
Çünkü ilk olarak kanda görünen HCG hormonu, idrarda belirli bir süre görünmez. Yaklaşık 10 ile 14 gün arasında idrarda hamilelik pozitif olmuyor. Hamileliğin başlangıcıyla birlikte, 2 hafta sonra HCG hormonu gelişiyor ve idrarda görünüyor.
Yumurta ve spermin birleşmesiyle oluşan embriyonun rahme tutunması, yaklaşık olarak döllenmeden 10-12 gün sonradır. Ve bu andan itibaren bazı erken gebelik belirtileri ortaya çıkabilir.
İlgili 16 soru bulundu
Genellikle gebeliğin ilk dört haftası, adet döneminin beklenmesi nedeniyle fark edilmeyebilir. Hamilelik belirtileri, gebeliğin ilk üç ayının başındaki 1-2 hafta içerisinde başlayabilir. Gebeliğin 4-6'ncı haftaları arasında, memede değişiklikler başlar ve meme boyutlarında artış olabilir.
Birkaç hafta sonra adet gecikmesinin başladığı haftalarda yaptırılan testler daha doğru sonuçlar verse de, hamileliğin 2. haftasında idrar testi ve kan tahlili yöntemleri ile hamilelik anlaşılabilir. Bir uzman doktora başvurup kan testi yaptırarak hamile olup olunmadığına dair kesin sonuca ulaşılması mümkündür.
15 günlük gebelik durumunuz varsa yüksek ihtimalle idrar testinde veya kan testinde sonuç pozitif olacaktır. Fakat bir uzmana gidip sonucu kesin şekilde öğrenmekte fayda vardır.
Evet, 3 haftalık gebelik kan testinde ve idrar testinde çıkmaktadır. Uzmanın yaptığı kan tahlili kesin sonuç verirken idrar testi kesin sonuç veremeyebilir. İdrar testi sonucunuz negatif çıkmış olsa bile hamile olabilirsiniz. Doktorunuzla görüşüp hamile olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz.
Genellikle adet gecikmesinin 10. gününde idrarda hCG düzeyi artmaya başlar ancak daha güvenilir sonuç elde etmek için birkaç gün daha beklemek faydalı olabilir. Bu doğrultuda evde gebelik testi yapmak için en doğru zamanın adet gecikmesinin 11-12. günleri olduğunu söylemek mümkündür.
Gebelik testi ne zaman yapılmalı? Şüpheli ilişkiden 10-12 gün sonra bile yapılabilir. Düzenli adet görenlerde adet gecikmesi olduktan sonra yapılabilir. İlk yapılan test negatif çıkar ve adet olmazsa 3-5 gün sonra test tekrarlanabilir.
Rahme yerleşme zamanı da 6 ila 10 gün alır. Yumurta rahme yerleştikten sonra salgılanan BETA-HCG hormonunun annenin kanına daha sonrasında da idrarına geçmesi belli bir zaman alır ve hamilelik oluşmuş olur sonrasında salgılanan BETA-HCG hormonu kandan sonra 15 gün sonra idrar tahlilinde belli olur.
İdrar veya kan testleri ile hamileliği 1. haftada tespit etmek mümkün olabilir, ancak bu testleri yaptırmadan önce adet gecikmesinden en az 2 hafta sonrasına kadar beklemek en iyisidir.
Genel olarak, adet döngüsü 28 gün olan bir kadında, adet döngüsünün gecikmesinden 10 gün sonra yapılan bir erken gebelik testi yaklaşık %99 doğrulukla hamileliği tespit edebilir.
Yumurta (oosit) 24 saat, sperm 48-72 saat süresince döllenme yeteneğine sahiptir. Bununla beraber ovulasyondan 5 gün önce, 3 gün sonra toplam 8 gün içinde de döllenme gerçekleşebilir. Yumurta içinde sperm girince zona reaksiyonu denilen bir durum gerçekleşir. Bu da yumurta içine farklı sperm girişini engeller.
HCG testi halk arasında hamilelik testi olarak bilinmektedir. Kişilerin gebe olup olmadığını kesin olarak sonuç veren bir laboratuvar testi olarak bilinmektedir. Genellikle adet döneminin gecikmesinden 11 gün sonra yapılan kan testinde HCG hormonunun saptanması ile hamileliğin var olup olmadığı anlaşılabilir.
Hamilelik hormonu olan hCG, kanda idrardan çok daha erken bulunur. Döllenmiş yumurta rahime implante olduktan altı ila sekiz gün sonra pozitif bir test sonucu alınabilir. Evde yapılan hamilelik testlerinde olumlu sonuç alındıktan sonra da, bu durumu doğrulamak için kan testi gereklidir.
İdrarınızdaki hCG hormonu yükselmeden test yaparsanız gebelik testi negatif sonuç verir. Regl gününden önce uyguladığınız testlerde sonuç negatif olsa bile hamilelik ihtimaliniz bulunmaya devam eder. Bu durumda regl gününüzden 7 gün sonra testi tekrarlamanız uzmanlar tarafından tavsiye edilir.
Gebelikte Yerleşme Kanaması Kaçıncı Haftada Olur? İmplantasyon kanaması, hamilelik sırasında genellikle döllenmiş yumurtanın rahim duvarına tutunduğu 3 ila 6 günlük bir süre zarfında meydana gelir. Bu, gebeliğin yaklaşık olarak 2-4. haftası arasına denk gelir.
Adet günü gelmeden hamilelik belirti verebilir. Ancak bu belirtilerin birçoğu adet öncesi belirtilere benzerdir. Hamilelik ihtimali varsa ve rutin adet belirtilerinden farklı belirtilerin olup olmadığına bakılmalıdır.
Yerleşme kanamasından kaç gün sonra test yaptırılır sorusunun cevabı; yerleşme kanaması üzerinden yaklaşık 5 ile 6 gün geçtikten sonra idrarda gebelik testinin pozitif olarak gelmektedir.
Bu nedenle kanda yapılan beta-hcg testi çok daha erken ve net sonuç verir. Cinsel ilişkiden 8-10 gün sonra henüz beklenen adet zamanı bile gelmeden, kan testiyle (beta-hcg) gebelik anlaşılabilir.
Düzenli adet gören kadınlarda adetin 12 ila 17. günleri arasında gün aşırı ilişkiye girmek yeterlidir. Daha sık yaşanan ilişkiler erkeğin sperm kalitesini azaltabilir bu nedenle gün aşırı yaşanan ilişki gebe kalma ihtimalini artırır.
Lekelenme: Döllenmeden sonra döllenmiş yumurta, rahim duvarına yapışır. Bu durum sonucu kırmızımsı, hafif bir lekelenme görülebilir ve buna yerleşme kanaması da denilebilir. Lekelenme, döllenmeden ortalama 6 ila 12 gün sonra görülebilir. Kramp: Hamileliğin ilk günleri görülebilen kramplar, adet sancılarını andırabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri