Mevlana'nın eserlerinde de, kebap ve kelle kebabı şeklinde anlatılan furun kebabı, asırlardır Konya fırınlarında pişiriliyor. Günümüzde fırın kebabı olarak bilinen kebap, ramazan ayında da iftar sofralarını süslemeye devam ediyor.
Konya'nın etliekmekten sonra en bilinen yemeklerinden olan, koyun veya kuzu etinin, kendi yağında, bakır kazanlarda yaklaşık 7 saatte pişirilmesiyle yapılan fırın kebabı, tadanların iştahını kabartıyor.
Fırın kebabı, yalnızca mevsime göre kuzu ve koyun etiyle yapılır. Ama en makbulu kuzu etidir. Fırın kebabında sadece ön kol ve kaburga etleri kullanılır.
Pişme esnasında fırın i.inde bulunan bakır sahanlardaki su buharlaştırılır ve etler hem buhar, hem alev arasında % 50 fire verir.
İlgili 29 soru bulundu
Furun kebabı, Konya mutfağının en önemli yemeklerinden biridir.
Fırın derecenizi 200 derece fansız programda ısıtabilirsiniz. Etlerinizi fırının teline dizin ve 20 25 dakika kadar pişirin.
Pazartesi günü itibarıyla Konya furun kebabına da zam geldi. 100 gram furun kebabının fiyatı yeni tarifeye göre 120 TL oldu.
Bir kilo et pişince kaç gram olur? Bir kilo kıyma pişince ortalama 100 gram Ffire vermektedir.
Fırın tepsisine yağlı kağıdı serin. Soğan, domates ve biberleri tepsinin tabanına dizin. Şişleri soğanların üzerine koyun 250 derece fırında pişirin. Soğan salatası ile servis edin.
“İyi bir Adana kebap için öncelikle erkek kuzu eti kullanılmalı. İçine konulan kuyruk yağının da erkek kuzudan olması gerekiyor. Adana tabiriyle 'şerbetli kuyruk' denir buna.
Urfa kebap, dananın tranç bölümü sinirlerinden ve zarlarından ayrılır kuzu kuyruk yağı ile birlikte tek çekim yapılır içinde sadece tuz vardır.
Fırınınızı 150°C'ye getirip, ısıtın. Etleri fırın tepsisine dizerek üzerlerine tuzu serpin. Fırına sürün, iyice kızarıncaya kadar yaklaşık 1 saat 15 dakika, ara sıra diğer yanlarım çevirerek pişirin.
Kebap, Adana ili ile özdeşleşmiştir.
Önceden yakılıp ısıtılan fırında 3 - 3,5 saat aralığında çalı kökü odunuyla 2 saat alev, 1 saat korda pişirilir. Pişme esnasında fırın içinde bulunan bakır sahanlardaki su buharlaştırılır ve etler hem buhar, hem alev arasında % 50 fire verir. Tuz ya da baharat kullanılmadan pişirilmektedir.
Kuzu tandır ya da Akşehir tandır kebabı, Türk mutfağında yer alan bir tandır kebabıdır. Akşehir yöresine aittir. Kuzu eti, soğan, domates, patates ve biber ile hazırlanır.
Eti fazla pişirmek
Etiniz iyice pişsin, kavrulsun istiyorsanız siz de fazla pişirme hatasına düşüyor olabilirsiniz. Eti fazla pişirmek etin daha sert olmasına sebep olur. Bu yüzden etinizi kavururken pişirme süresini çok iyi ayarlamanız gerekir.
Doç. Dr. Mustafa Erbaş, bir kişinin sağlıklı ağırlığının kilogramı başına 1 gram kırmızı et tüketmesi gerektiğini söyledi.
Etler pişirilmeden önce, buzdolabı koşullarında (+4°C) parça boyutuna göre 3-4 gün; kıyma 1-2 gün tutulmalıdır. Dondurucuda muhafazada ise (-18°C) kırmızı et parça halinde 6-12 ay süreyle, kıyma 3-4 ay süreyle muhafaza edilebilir.
Tokat kebabının bir kilo fiyatı ise 260 liradır. Bir kilo kebap 4 porsiyondur.
Selçuklu zamanında Konya'nın mahalle aralarında küçük fırınların, bakır leğenlerde etleri pişirmesiyle günümüze kadar gelmiş bir lezzettir. Sıcacık pidenin üzerine nar gibi kızarmış koyun veya kuzu etinin eklenmesi ile yapılan fırın kebabına, közlenmiş biber ve domates eklendiğinde tadından yenmez bir yemek halini alı.
Fırında pişireceksiniz 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 20 dakika kadar ters yüz ederek pişirebilirsiniz. Dilerseniz pişirme kağıdı serili bir fırın tepsisinde ya da fırın ızgarası üzerinde pişirebilirsiniz. Yanına bol garnitür ve ayranla servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
“Adana kebabı dağılmaması için ne yapmalı?” hususunda oldukça mühim diğer bir püf noktası da şişleri sık sık lakin dikkatle çevirerek pişirmektir. Şişler, harı geçmiş mangal ateşinde bir tarafı hafif pişinceye kadar tutulup hemen dikkatli bir şekilde çevrilir. Bu suretle de kıymanın şişten dökülmesine mani olunabilir.
Şişlendikten sonra 1 saat kadar şişte dinlendirilir. Bu dinlendirme el suyunun etten akması ve etin pişerken dağılmaması içindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri