Dolayısıyla kg'den, kg'si, kg'nin gibi yazımlar yanlıştır. TDK'nin bu konudaki açıklaması şöyledir: Küçük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde kelimenin okunuşu esas alınır: cm'yi, kg'dan, mm'den, kr.un.
(Türkçe) kısaltmalarının dışında büyük harflerle yapılan kısaltmalarda nokta kullanılmaz. 2. Ölçü birimlerinin uluslararası kısaltmaları kullanılır: m (metre), mm (milimetre), cm (santimetre), km (kilometre), g (gram), kg (kilogram), l (litre), hl (hektolitre), mg (miligram), m² (metrekare), cm² (santimetrekare) vb.
TDK'ye göre: Küçük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde kelimenin okunuşu esas alınır: cm'yi, kg'dan, mm'den, kr.un vb. Büyük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde ise kısaltmanın son harfinin okunuşu esas alınır: BDT'ye, TDK'den, THY'de, TRT'den, TL'nin vb.
Türk Dil Kurumunun resmi açıklamalarına göre "yüzyıl" kelimesi bitişik olarak yazılır. Asır ya da içerisinde yaşanılan zaman dilimi anlamlarına gelen yüzyıl, zaman zaman kısaltılarak da kullanılabilir. Kısaltma biçiminde kullanılması halinde "yy" biçiminde yazılır.
5 kilogram =5 KG diye yazılır.(kısaltılmışı) dır.
İlgili 22 soru bulundu
Dolayısıyla kg'den, kg'si, kg'nin gibi yazımlar yanlıştır. TDK'nin bu konudaki açıklaması şöyledir: Küçük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde kelimenin okunuşu esas alınır: cm'yi, kg'dan, mm'den, kr.un.
KG, G, MG, C, CA, Mo şeklinde yazılırlar. Elementlerin kısaltmalarında ilk harf her zaman büyük yazılır. Ölçü birimlerinde büyük yazılmasına gerek yoktur. Element ve ölçü birimlerinin kısaltmalarına herhangi bir ek getirileceği zaman uzun okunuşuna göre ek alması gerekmektedir. m'ye, mm'den, kg'dan şeklinde yazılır.
Sorunuzun doğru yazımı 15.00'te şeklindedir. Açıklama: Saatlere gelen ekler kesme işareti ile ayrılır ve herhangi bir ses uyumu gerekirse o uygulanarak yazılır.
d) Cümle içinde geçen gün ve ay isimleri küçük harfle başlar; ancak gün ve ay isimleri bir tarihe bağlanmışsa yani yanında bir rakam varsa büyük harfle başlatılır: 24 Ekim Pazartesi günü Ankara'da olacağım. Bu yıl okullar 18 Haziran'da kapanacak.
9. Sıra sayıları yazıyla ve rakamla gösterilebilir. Rakamla gösterilmesi durumunda ya rakamdan sonra bir nokta konur ya da rakamdan sonra kesme işareti konularak derece gösteren ek yazılır: 15., 56., XX.; 15'inci, 56'ncı, XX'nci vb.
"üniversite" yazılacağı zaman bu tek başına küçük harfle başlar, ancak "İstanbul Üniversitesi" olunca artık tamamen özel isme sahip bir kuruluşun ismi haline gelir, ve ikisi de büyük harfle başlayarak yazılır. "-nden" eki de yönelme eki.
Bağlaç olan da / de ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar: Kızı da geldi gelini de. Durumu oğluna da bildirdi.
Sayılar, saat ve dakikalar metin içerisinde yazıyla yazılır. Ayrıca birden fazla sözcükten oluşan sayılar ayrı yazılır: Örnek: bin yıldan beri, dört kardeş, haftanın beşinci günü, üç ayda bir, yüz soru, iki hafta sonra, saat yediye çeyrek kala, mesela saat onda; iki yüz, üç yüz altmış beş.
Nokta ( . ) 1. Cümlenin sonuna konur: Türk Dil Kurumu, 1932 yılında kurulmuştur.
Küçük harfler ile yapılan kısaltmalara gelen eklerde, sözcüğün okunuşu temel alınır. Örneğin: km'ye, kg'dan, m'nin. Büyük harf ile başlayan kısaltmalarda, kısalmanın son harfine göre yapılır. Örneğin: TDK'nin, THY'den, TRT'nin.
Uluslararası Birimler Sistemi(SI)'ne göre kilo ön eki 1000 (103) olarak belirtilmiştir. Buna dayanaraktan 1 kilobyte 1000 byte'a eşittir. Uluslararası sembolü kB'dir.
Tarih bildiren rakamlardan sonra gelen ekler kesme işaretiyle ayrılır.
Belirli bir tarih bildiren ay ve gün adları büyük harfle başlar: 29 Mayıs 1453 Salı günü, 29 Ekim 1923, 28 Aralık 1982'de göreve başladı. Lale Festivali 25 Haziran'da başlayacak. Belirli bir tarihi belirtmeyen ay ve gün adları küçük harfle başlar: Okullar genellikle eylülün ikinci haftasında öğretime başlar.
6) Gün ve Ay Adlarının Yazımı:
Cümle içinde geçen gün ve ay isimleri küçük harfle başlar;ancak gün ve ay isimleri bir tarihe bağlanmışsa yani yanında bir rakam varsa büyük harfle başlatılır.
- 14.00'da değil de 14.00'de biçiminde yazılır.
"Saat on dört otuzda Taksim'de buluşalım" cümlesindeki saat ifadesi "14.30'da" şeklinde yani kesme imi kullanarak yazılır.
15. 40'ta mı yoksa 15.40'da mi sorusunun cevab: 15.40'ta olmalı.
Kg dan Nasıl Yazılır? Kg den mi dan mı? Kilogram kelimesinin kısaltması olan kg, “KeGe” gibi okunsa da TDK kurallarına göre kısaltma halindeyken de “kilogram” şeklinde okunur ve ona göre ek alır: kg'dan, kg'ı, kg'ın, kg'da vs. Dolayısıyla kg'den, kg'si, kg'nin gibi yazımlar yanlıştır.
Merhaba, Cevabımız kısaca "Ahmet'in boyu 1.40, kilosu da 30'du. şeklinde olacaktır. - Genelde 10 (on) sayısına kadar olan sayılar, yani rakamlar yazı ile yazılırken bundan daha büyük sayılar ise rakamla ifade edilir.
1 , 5 şeklinde yazılır . Araya virgül konmalıdır . Aynı zamanda 5 sayısı , virgülden sonra geldiği zaman buçuk niteliği taşımaktadır .
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri