Memuriyete Girişte Yaş Genel olarak 18 yaşını tamamlayanlar Devlet memuru olabilirler. Bir meslek veya sanat okulunu bitirenler en az 15 yaşını doldurmuş olmak ve Türk Medeni Kanununun 12.maddesine göre kazai rüşt kararı almak şartıyla Devlet memurluklarına atanabilirler.
En baştan söylemek gerekirse 18 yaşından küçükken işlenen suçlar memur olarak atanmaya engel değildir. 5352 sayılı Adli Sicil Kanununun 10.
Genel olarak 18 yaşını dolduran herkes devlet memuru olabilmek için başvuru gerçekleştirebilir. Ancak bir meslek ya da sanat okulunu bitiren kişiler için ise yaş sınırı şu an 15 olarak öne çıkar. Bu kapsamda Türk Medeni Kanununun 12 maddesine dayanarak, kazai rüşt kararı alma şartı üzerinden devlet memuru olmak mümkün.
Devlet memuru olmak isteyenler için 657 sayılı kanunun 40. Maddesinde "18 yaşını tamamlayanlar ve herhangi bir meslek okulunu veya sanat okulunu bitirenler en az 15 yaşını doldurmuş olma ve mahkeme kararı ile ergin olmak (yargısal erginlik) şartıyla atanabilirler." yazmaktadır.
Üst yaş sınırı yok
Uzman, müfettiş, denetmen, kontrolör yardımcılığı ile kaymakam adaylığı alımlarında yaş şartı bulunmaktadır. Giriş sınavının yapıldığı yılın Ocak ayının birinci günü itibariyle 35 yaşını doldurmamış olmak gerekmektedir.
İlgili 32 soru bulundu
Memuriyete Girişte Yaş
Genel olarak 18 yaşını tamamlayanlar Devlet memuru olabilirler.
Genel olarak 18 yaşını dolduran herkes devlet memuru olabilmek için başvuru gerçekleştirebilir. Ancak bir meslek ya da sanat okulunu bitiren kişiler için ise yaş sınırı şu an 15 olarak öne çıkar. Bu kapsamda Türk Medeni Kanununun 12 maddesine dayanarak, kazai rüşt kararı alma şartı üzerinden devlet memuru olmak mümkün.
KPSS'den alınan puan kadar atama yaşı da, adayların atama süreçleri hakkında kritik bir rol oynuyor. 657 sayılı devlet memurları kanunu kapsamında ele alınan KPSS atama yaşı, 35 olarak biliniyor. Diğer taraftan mevzuatta memur olabilme için başlangıç yaşı ise 15 olarak yer alıyor.
Birçok devlet kurumu, genel atamalar dışında ara dönemlerde de KPSS lise mezunları meslekleri için memur alımı yapar.
i- Genel kültür ve genel yetenekten oluşan KPSS-B kadrolarına yönelik sınav. ii- Genel kültür ve genel yeteneğe ek olarak eğitim bilimlerini de içeren KPSS-Öğretmenlik sınavı. iii- Genel kültür ve genel yeteneğe ek olarak alan bilgisini (İktisat, Muhasebe, Maliye vb) de içeren KPSS-A sınavıdır.
En az lise, önlisans veya lisans mezuniyetine sahip olmak. Alım yapılacak devlet kadroları için gerekli öğrenim ve mezuniyet şartlarının sağlanması gerekir. Devlet memuru olmak için KPSS' girmiş olmak ve KPSS puanından en az 70 puan almak gerekiyor. KPSS sınavından geçerli puan almak ve tercihlerden atanmak gereklidir.
İLKÖĞRETİM MEZUNLARI MEMUR OLABİLİR Mİ? Memuriyete girişte ana kriter KPSS sınavıdır. KPSS sadece ortaöğretim, önlisans ve lisans düzeylerinde yapılmaktadır. Kamunun ihtiyacı olmadığından, ilkokul ve ortaokul mezunlarıne yönelik bir KPSS sınavı yapılmamaktadır.
Yani, 2023 yılında memur olmak isteyenlerin de 18 yaşından büyük, 35 veya 40 yaşından küçük olmaları lazım. Bu yaş sınırı, KPSS A Grubu ve KPSS B Grubu için geçerlidir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun ifadesine göre, kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezası alan kişiler ile verilen hapis cezasının süresine bakılmaksızın affa uğramış olsa dahi maddede sayılan suçlardan mahkûm olan kişiler devlet memuru olamamaktadır.
2023 yılı içerisinde memur alımı ve personel alımı ilanları gelmeye devam ediyor. Bu kapsamda Düşük KPSS Puanı ile, Ağırlıklı olarak Belediye ve Üniversiteler Düşük KPSS İle Alım yapacak.
g) Yapılacak sınavın son başvuru tarihi olan 11.05.2023 itibarıyla 18 yaşını doldurmuş olmak; Merkezî sınavın (KPSS-2022) yapıldığı yılın Ocak ayının birinci günü itibarıyla; infaz ve koruma memurları için 30 yaşını bitirmemiş olmak (01 Ocak 1992 ve sonrası doğumlu olanlar sınava müracaat edebilecektir.); gemi adamı, ...
KPSS ŞARTI OLMADAN MEMUR ALACAK KURUMLAR
Kamu kurumlarına sınavsız ya da KPSS şartı olmadan da memur alımı yapılmaktadır. KPSS'siz memur alımı yapan kurumlar, 657 Sayılı Devlet Memuru Kanununun 59. Maddesinde yer alan istisnai kadrolara Kpss Şartı aranmadan Memur Alımı yapılabilecek.
Sağlık durumu yönünden, Sağlık Şartları Yönetmeliğinde belirlenen koşulları taşımak. Reşit olmak (18 yaş kanunu) 30 yaşını geçmemek. Siyasi partiye veya siyasi partilerin yan kuruluşlarına üye olmamak. Alkol, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımı nedeniyle tedavi görmüş veya görüyor olmamak.
PMYO'ya başvurmak isteyen ve askerliğini tamamlamış olan erkek polis adaylarının, sınavın gerçekleşeceği yılın içinde 18 yaşını doldurması ve 24 yaşından henüz gün almamış olması gerekir. Askerliğini henüz tamamlamış olan polis adaylarında ise, 26 yaşından henüz gün almamış olması aranır.
Memurda olabilirsiniz. Önce lise okuduktan sonra sınavlara girer. sonra üniversite okur lisans olarak sınavlara girer.
12. sınıfta KPSS'ye başvurulur mu? İşte konu hakkında bilgiler... KPSS Ortaöğretim sınavına, ortaöğretim kurumlarından mezun olanlar ile sınava başvuru sırasında mezun durumda olmayan ancak sınavın geçerlik süresi (iki yıl) içinde ortaöğretim düzeyinde mezun olabilecek durumda olan adaylar başvurabiliyor.
2023 KPSS sınavına girmek isteyen adayların öncelikle belirli bir eğitim seviyesine sahip olmaları gerekmektedir. 23 Temmuzda yapılacak olan KPSS sınavına lisans mezuniyt sonrası eğitim seviyelerine sahip olan bireyler KPSS'ye girebilir.
KPSS Ortaöğretim sınavına, liselerden mezun olanlar ve sınava başvuru sırasında henüz mezun olamayan ancak sınavın iki yıllık geçerlilik süresi içerisinde mezun durumda olabilecek adaylar başvuru yapabilirler. Ön lisanstan mezun olan adaylar ortaöğretim KPSS'ye giremez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri