Apartman ya da sitenin yöneticisi için bir ücret belirlenmişse, bu ücreti kat malikleri kurulu öder. Bu ücretin artık diğer giderlerden bir farkı olmaz ve aidatlar belirlenirken yönetici ücreti de dikkate alınır.
Oybirliği ile kat malikleri arasından bir yönetici seçilemediği durumlarda dışarıdan seçilecek olan apartman yöneticisi, ücret karşılığında atanır ve bu maaş da yine kat maliklerince ortak kararla belirlenir. Dışarıdan atanan yöneticinin maaşı, kat malikleri tarafından arsa payları oranında karşılanır.
4)ÜCRET ALIR MI? KMK'nın 40. maddesindeki yasal düzenlemeye göre, yöneticinin alacağı ücret YP'de belirlenmiş olabilir. GK kararı ile atanmışsa GK'da kararlaştırılmış olabilir. Dışarıdan atanan bir yönetici ise kendisiyle yapılan sözleşmede ücreti kararlaştırılmış olabilir.
Mutad giderler de her ay periyodik ödenen yakıt, kapıcı ücreti, genel su-elektrik gibi giderlerdir. Bunun dışında okuyucumun ikinci satırda saydığı asansör onarımı, mantolama gibi giderler mutad giderlerden değildir. Dolayısıyla yönetici bunlara her bağımsız bölüm maliki gibi tam iştirak olarak katılır.
Özetlersek; kat maliklerinin sorduğu sorular arasında apartman yöneticisi maaş alır mı gibi sorular da vardır. Apartman yöneticileri maaş değil, ücret alır. Apartman ve site yöneticisi ücreti -zorunlu olmamakla birlikte- kat malikleri kurulunda belirlenir.
İlgili 32 soru bulundu
Apartman yöneticisi, kat maliklerinden aldığı yetkiyle; bina sorunlarına çözüm üretme, binaya dair temel konularda karar verme, giderlerin takibini yapma ve bunları belgelendirme gibi görevleri olan kişileri ifade eder.
Kanunlar gereğince yönetilen apartman yöneticisi kendine verilen sorumlulukları yapmak ile yükümlüdür.Yönetici görevi gereği bakım , onarım ve organize olmak gibi işleri yönetir yanı sıra bina sakinlerinin sulh içinde yaşamalarınada katkı sağlamaktadır.Bu görevlerden dolayı yönetici bina için harcanan kısmı ...
Avukat Kısacık: Kiracı, sadece olağan yönetim giderlerinden sorumludur. Yatırım ve demirbaş niteliğindeki harcamaların bedelini malik öder. Kiracı bu tür giderleri ödemez.
Yönetim bildirgesine bakın
Yönetici kat maliklerinin hem sayı hem de arsa payı bakımından çoğunluğu tarafından atanır. Bu hükümler doğrultusunda ve apartman yönetim bildirgesinde “kiracı yönetici olamaz” ibaresi yoksa kat malikleri sayı ve arsa çoğunluğuyla kiracıyı yönetici seçebilir.
"YETKİ ALMADAN ZAM YAPAMAZLAR"
"Burada dikkat edilmesi gereken ilk konu yönetici veya yönetimi kurullarının aidat artışlarını mutlaka olağan veya olağanüstü genel kurulda yapacakları bütçe veya ek bütçe ile kararlaştırmalarıdır. Yöneticiler genel kuruldan yetki almadan aidat artışı yapamazlar.
Başlangıç seviyesinde bir yöneticinin brüt aylık maaşı genellikle 40.000 TL ile 70.000 TL arasında değişebilir. Daha deneyimli ve üst düzey yöneticilerin maaşı ise 100.000 TL'ye kadar veya daha fazla olabilir. Yöneticiler, ayrıca şirketin büyüklüğüne ve sektörüne göre farklı ek ücretler ve avantajlar da alabilirler.
Yöneticiye aidat ödeme konusunda Kat Mülkiyeti Kanununda bir muafiyet tanınmıştır.
Türkiye'de üst düzey yöneticilerin maaşları ortalama 50.000 TL ile 170.000 TL arasında değişebilir. Ancak, daha büyük şirketlerde çalışan ve daha fazla sorumluluk alan yöneticilerin maaşları bu aralığın üst sınırına yakın olabilir.
Yönetici maaşı nasıl belirlenir? Eğer yönetici maaşı kat malikleri kurulunca belirlenecekse, bunun için aranan özel bir çoğunluk yoktur. Yani kat malikleri kurulu, toplam kat maliki sayısının yarısından en az bir fazla ile toplanır ve katılanların yarısından en az bir fazlanın oyu ile maaşı belirler.
Kanuna göre, yönetim planında yöneticilerin kat malikleri tarafından seçileceği maddesi konmuşsa kat maliki olmayan yönetici olamıyor.Fakat böyle bir hüküm yönetim planında yer almıyorsa kiracı da yönetici olabiliyor.
Kiracı, apartman aidatı gibi binaya ait bakım ve temizlik giderlerini karşılamakla mükelleftir. Kira kontratında aksi belirtilmedikçe su, elektrik gibi faturaları da kiracının ödemesi gerekir.
“Ev satılırsa ev sahibi, kiracıyı ne zaman çıkarabilir?” konusu da yasalarla belirlenmiştir. Ev satışından sonra ev sahibi, kiracıya ihtarname çekerek 6 ay içinde evden çıkmasını talep edebilir. Kiracının eve özensiz davranması ve komşularla iyi geçinmemesi durumunda ev sahibi, kiracının tahliyesini isteyebilir.
Apartman yöneticileri normal koşullarda her hangi bir maaş almamaktadır. Ancak bina için belirlenmiş olan aylık aidat tutarını apartman yöneticisi vermemektedir. Yani apartman yöneticisinin bir aylık kazancı ödemediği aylık aidat ücretidir.
Kiracının Ödemekle Yükümlü Olmadığı Masraflar
Söz gelimi kullanılmasa da o mülkün site aidat masrafı, çevre vergisi gibi giderleri olacaktır. Söz konusu giderler mülkün varlığından ileri geldiğinden mülk sahipleri bunlara katlanmak zorundadır. Çünkü mülkiyet hem haklar hem de yükümlülükler demetidir.
Elbette var. Kiracı da kiracı olarak evde oturduğu sürece aidat ödemekten ev sahibi ile birlikte müştereken ve müteselsilen sorumludur.
Apartman Yöneticisi hesap vermezse ne olur? Yönetici kendisine yapılan isteme rağmen hesap vermiyorsa, kat maliki bu durumda hakimden müdahelesini isteyebiliyor.
Aynı zamanda ana gayrimenkulün sigorta primleriyle bütün ortak yerlerin koruma, bakım, onarım ve güçlendirme giderleri apartman yönetiminde ortak giderler arasında yer almaktadır. Bir diğer ortak gider ise yönetici aylığı ve ortak tesislerin işletme giderleridir.
Anagayrimenkulün sekiz veya daha fazla bağımsız bölümü varsa yönetici atanması mecburidir. Kural olarak yönetici her yıl gerçekleşen kat malikleri kurulunun yıllık olağan toplantısında atanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri