Huzur hakkı, genelde şirketin üst düzey yetkilileri dediğimiz; müdürlerin, yönetim kurulu üyelerinin, yöneticilerin ve yetkililerin şirket bünyesinde alınan kararlara bağlı olarak ortaya çıkabilecek olumsuz durumlardan korunabilmek amacıyla aldığı maddi ödemedir.
Şirket ortakları, şirket müdürleri ve yönetim kurulu üyelerinin kanunen belli sorumluluk ve yükümlüleri vardır. Huzur Hakkı, bu kişilerin sorumluluk ve yükümlülükleri nedeni ile karşılaşabilecekleri riskleri azaltmak amacıyla belirlenen maddi karşılıktır.
Huzur hakkı, işletmelerde üst düzey pozisyonlarda çalışan kişilerin, yetkili isimlerin, idarecilerin ya da yönetim kurulu üyelerinin alacakları belli kararlarda doğabilecek riskli durumlara istinaden verilir. Huzur hakkı bir anlamda normal maaşın yanında ek bir maaş olarak sunulur.
Sonuç itibariyle; mevcut vergi mevzuatımıza göre yapılan teknik hesaplara göre, müdürlere veya yönetim kurulu üyelerine kâr payı ödemesi yerine huzur hakkı ödemesinin şirketler açısından daha avantajlı olduğu görülüyor.
Bu kişilerin aldıkları bu sorumluluk ve yükümlülükler nedeni ile karşı karşıya kaldıkları riskleri azaltmak amacı ile belirlenen maddi karşılığa huzur hakkı denmektedir. 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunun 61'inci maddesine göre huzur hakları ücret olarak nitelendirilmekte ve stopaj yoluyla vergilendirilmektedir.
İlgili 25 soru bulundu
Kâr Payı Nedir? Kâr payı, tasarruf sahiplerinden toplanan fonların faizsiz finansman prensipleri dahilinde ticaret ve sanayide değerlendirilmesi sonucunda oluşan kâr ya da zararın tasarruf sahiplerine paylaştırılmasıdır. Katılım bankacılığı faiz değil kâr esasına dayalı faaliyet gösteren bir bankacılık sistemidir.
Yargıtay 11'inci Hukuk Dairesi'nin 10 Mayıs 2010 tarihli kararında huzur hakkı "O dönemde çalışan yöneticilerin harcadıkları emek ve mesailerine karşılık, genel kurul kararları ile belirlenen ve yöneticilere genellikle aylık olarak ödenmesi kararlaştırılan bir meblağ" şeklinde açıklanıyor.
Ödenecek huzur hakkı miktarını kanunda belirtildiği üzere ana sözleşmede belirtilmemişse genel kurul belirler ve huzur hakkı tutarının alt ada üst sınırı yoktur ancak işletmedeki ücret skalasına göre yüksek olması kar dağıtımı olarak sayılabilir dikkat edilmesi gereken diğer husus ise huzur hakkı toplantı başına ...
2024 Optimum Huzur Hakkı Ücreti (74.500 olarak Revize edildi.)
Kişinin huzur hakkı brüt ücretini 10 bin TL olarak belirlediğimiz takdirde %15'lik gelir vergisi kesintisiyle birlikte huzur hakkı ödemesi 10.000 - 1.500 = 8.500 şeklinde hesaplanır. Bu stopaj yani gelir vergisi rakamları alınan ücrete göre değişiklik göstermektedir.
2.2. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4-1/b maddesi kapsamındaki sigortalılara yapılan, huzur hakkı ödemeleri ise sigorta primine tabi değildir.
Türk Ticaret Kanunu'nda (TTK) açık bir şekilde tanımlanmamış olmakla beraber huzur hakkı, anonim şirketin temsili ve idaresi görevinin yerine getirilmesi karşılığında aldıkları paradır. Yönetim kurulu başkan ve üyelerinin bu sıfatları nedeniyle alabilecekleri paralar TTK 394'üncü maddede belirtilmiştir.
Bir şirketin huzur hakkı vermesi için bunun şirket esas sözleşmesinde belirlenmesi ya da karar defterinde karar alınması gereklidir. Huzur hakkı hesaplaması esnasında gelir vergisi ve damga vergisi kesintileri yapılır ve vergi dilimlerine dikkat edilir.
Huzur hakkı ödemeleri genel kurula gerek kalmaksızın yönetim kurulu kararıyla yapılabilir. Ancak huzur hakkı ödemesinin genel kurul ile tescillenmesi de mümkündür. Huzur hakkı ödemeleri toplantı başına yapılabileceği gibi gün, ay veya yıl cinsinden hesaplanarak da gerçekleştirilebilir.
Yine de limited şirket sahipleri kâr dağıtımı yapmak yerine şirketten huzur hakkı ya da düzenli maaş alabilirler. Zaten limited şirkette maaş, kar dağılımı ve huzur hakkı dışında şirketten para çıkarmanız söz konusu değildir.
Huzur hakkı ödemelerinin vergilemesi
Maddesinde ücretler için belirlenen vergi dilimlerine göre stopaj kesintisi yapılmaktadır. Ayrıca, huzur hakkı ödemelerine, Gelir Vergisi Kanununun 23/18 maddesinde yer alan asgari ücretten gelir vergisi istisnası ve damga vergisi istisnasının uygulanacağı da unutulmamalıdır.
Bu durumda yapılacak ödemenin tutarı ne olursa olsun SGK Primine tabi olmayacaktır. Huzur hakkı ödemesi için genel kurul kararı alınması gerekmektedir. Ödemeler toplu değil aylık olarak yada toplantı başına belirlenebilir.
Huzur Hakkı Ödemesi; 3308 sayılı Kanunun 32. Maddesi gereğince, çıraklık, meslekî ve teknik eğitimi geliştirme ve yaygınlaştırma hizmet ve faaliyetlerinin desteklenmesi kapsamında verilen bir ödenek çeşididir.
Dolayısıyla, yönetim ve denetim kurulu üyelerine ödenen huzur hakkı, bilirkişilere, resmi arabuluculara, eksperlere, spor hakemlerine, sporculara yapılan ödemeler gibi ücret sayılan ödemelerin vergilendirilmesinde, Kanunun 23'üncü maddesinin birinci fıkrasının (18) numaralı bendinde düzenlenen istisnanın uygulanması ...
Huzur hakkı hangi hesapta takip edilir? Huzur hakkı ödemesinde düzenlenecek bordro 700'lü hesaplarda gerçekleştirilir.
Yeni TTK'nın 394. maddesinde ise; ''Yönetim kurulu üyelerine, tutarı esas sözleşmeyle veya genel kurul ka- rarıyla belirlenmiş olmak şartıyla huzur hakkı, ücret, ikramiye, prim ve yıllık kârdan pay ödenebilir'' şeklinde düzenlenmiştir.
Sermaye Piyasası Kurulu'nun çıkardığı Seri:4, 27 No'lu tebliğde yapılan tanıma göre kar payı; anonim şirket ortaklarına ve kâra katılan diğer kişilere dağıtılacak kârdan, bunların her birine düşen payı ifade eder. Pay sahipliği konusunda gerçek ve tüzel kişi ayrımı yoktur.
Kâr payı, yatırım yapılan projenin verimliliğine göre değişiklik gösteren bir kazanç oranı taşırken, faizde ise kazanç oranını belirleyen taraf borç veren tarafıdır. Kâr payı neyin getirisidir? Kâr payı getirisi, hisse senedinin mevcut fiyatının yüzdesi olarak yıllık temettü ödemesi şeklinde ifade edilir.
Kâr payı getirisi, hisse senedinin mevcut fiyatının yüzdesi olarak yıllık şekilde hissedarlara yapılan temettü ödemesi şeklinde tanımlanabilir. Kâr payı, bir şirketin hisse senedi fiyatı doğrultusunda ne kadar ödeme yaptığını yıllık olarak gösteren bir orandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri