Madde 11- (1) Fiili işlediği sırada onbeş yaşını doldurmamış çocuk hakkında idarî para cezası uygulanamaz.
14 yaşını doldurmuş olan çocuğun, gerçekleştirdiği fiilin haksızlık içeriğini algılama yeteneği yoksa, ceza sorumluluğu yoktur. 18 – 24 yaş arasında ise, “genç yetişkin” statüsü kabul edilmiştir.
İdari para cezaları vatandaşın kabahat niteliğindeki fiillerine karşı verilir. Bu nedenle idari para cezası ödenmezse hapis cezasına çevrilemez. İdari para cezası ödenmezse, cezanın tahsili amacıyla borçlu kişi hakkında yalnızca icra işlemleri yapılabilir.
Kabahatler Kanunu uyarınca işlenen kabahat neticesinde kamu kurumlarınca uygulanan bir yaptırım türüdür. Mahkemelerce verilen bir para cezasıdır. Ödenmediği takdirde kişiye karşı icrai işlemler yapılabilmektedir. Adli sicile kaydedilir, ödenmediği takdirde hapis cezasına dönebilir.
Genel bütçeye gelir kaydedilmesi gereken idari para cezalarının 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanuna göre takip edilebilmesi için bu cezaların kesinleşmesi gerekir.
İlgili 34 soru bulundu
5510 sayılı Kanun, md. 102/7: “İdarî para cezaları on yıllık zamanaşımı süresine tabidir. Zamanaşımı süresi, fiilin işlendiği tarihten itibaren başlar.” Kabahatler Kanunu, md. 20/5: “Kabahati oluşturan fiilin aynı zamanda suç oluşturması halinde suça ilişkin dava zamanaşımı hükümleri uygulanır.”
İdari para cezasına kişiye tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde itiraz edilmediği takdirde, karar kesinleşir. Yapılan tebliğ evrakında belirlenen süre içerinde ödenmemesi durumunda ilgili hakkında idare tarafından icrai işlem başlatılır.
İdari para cezalarına itiraz, 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu'nun 27. Maddesi gereğince genel itiraz yolu ile yapılmaktadır. İdari para cezasının itirazı Sulh Ceza Mahkemeleridir. İdari para cezası ile birlikte yaptırım da var ise idare mahkemesine itiraz edilmesi gerekmektedir.
2) 1/10/2008 veya sonraki bir tarihte işlenen fiiller yönünden tarh zamanaşımı süresi: 5510 sayılı Kanunun 102 nci maddesinin yedinci fıkrasında, “İdarî para cezaları on yıllık zamanaşımı süresine tabidir. Zamanaşımı süresi, fiilin işlendiği tarihten itibaren başlar.” hükmü yer almaktadır.
Adli para cezası ceza hukuku bağlamında mahkumiyet gibi adli sicil kaydına işleyen cezalardır. Para cezası ödenmediği sürece adli sicilde yer almaya devam eder. Adli para cezasına ilişkin ceza kesinleşmeden sonra sicile kaydedilir. Adli para cezası ödendikten sonra sicilden otomatik olarak silinmez.
E-devlet uygulamasına giriş yapan kullanıcılar için ceza sorgulaması ya da ödeme işlemleri için farklı kanallara ulaşılabilmesi mümkündür. Banka ya da vergi dairesi üzerinden trafik cezaları ödenebilir. E-devlete cezanın düşmesi için yaklaşık olarak 3-7 gün aralığında bir süre yeterli olur.
İdari para cezası ödenmediği takdirde sadece faiz işler, idari para cezası hapis cezasına dönüşmez. Adli Para Cezaları, yalnızca mahkemeler tarafından hükmedilebilen bir para cezası türüdür. Adli Para Cezası ödenmediği takdirde faiz işlemez.
5326 sayılı Kanun idari para cezası verme yetkisini Cumhuriyet Savcılarına ve Mahkemelere de vermiş olup bu merciiler tarafından verilen idari para cezaları hakkında da bu Tebliğde yapılan açıklamalara göre işlem yapılacaktır.
Fiili işlediği sırada on iki yaşını doldurmuş olup da on beş yaşını doldurmamış olanların işlediği fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılayamaması veya davranışlarını yönlendirme yeteneğinin yeterince gelişmemiş olması hâlinde ceza sorumluluğu yoktur.
0 - 12 Yaş Grubu Çocuklar
5237 sayılı TCK'nın 31/1 maddesi uyarınca fiili işlediği tarihte 12 yaşını doldurmamış çoT cukların ceza sorumluluğu yoktur. Kanun koyucu 12 yaşını doldurmamış çocukların işledikleri fiil ne olursa olsun, ne şekilde işlemiş olurlarsa olsunlar ceza sorumluluğunun olmadığını kabul etmiştir.
15 yaşını doldurmuş olan ve trafik ihlali yapan tüm araç kullanıcılarına trafik cezası yazılmaktadır. Ehliyetsiz araç kullanmanın 2024 yılı için belirlenen temel cezası 12.977 TL'dir. Bunun direk ödenmesi durumunda %25 indirimli hali yani 9.732,25 TL ödenir.
a) İdari para cezasına karşı süresi içinde kanun yoluna başvurulmaması halinde, dava açma süresinin sonunda kesinleşir. b) Hususi kanunlarında kanun yolu düzenlenmeyen idari para cezaları, tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde sulh ceza hakimliğine başvurulmadığı takdirde, bu sürenin bitiminde kesinleşir.
Peşin ödeme indirimi
Tahakkuk ettirilen idarî para cezalarının, SGK'ya itiraz edilmeden veya yargı yoluna başvurulmadan önce tebliğ tarihini takip eden 15 günlük süre içerisinde peşin ödenmesi halinde dörtte birlik (%25'lik) kısmı silinmekte, dörtte üçlük kısmı tahsil edilmektedir.
Madde 8 — Türk mahkemeleri tarafından verilmiş olsa bile; disiplin suçlarına ve sırf askerî suçlara ilişkin mahkûmiyet hükümleri, disiplin veya tazyik hapsine ilişkin kararlar, idarî para cezasına ilişkin kararlar, adlî sicile kaydedilmez.
İlgili kanunda 3.000 (üç bin) TL ve altındaki idari para cezaları için itiraz üzerine Sulh Ceza Mahkemesince verilecek kararlar kesin olduğu ve bu kararlara karşı başka bir mahkemeye başvurma hakkı olmadığı düzenlenmiştir.
Bu nedenle vatandaşların trafik cezalarına itiraz koşullarına dikkat ederek itiraz hakkını kullanması daha sağlıklı sonuçlar verecektir. Nitekim Kabahatler Kanunu “Madde 31'de- (1) İdarî yaptırım kararına karşı başvuru yolu harca tâbi değildir.
Buna göre, trafik idari para cezasının yüzde 25 indirimli ödenebildiği süre, cezanın tebliğ tarihinden itibaren 15 günden bir aya uzatıldı.
Madde 10- (1) Türk Ceza Kanununun hata hallerine ilişkin hükümleri, ancak kasten işlenen kabahatler bakımından uygulanır. Madde 11- (1) Fiili işlediği sırada onbeş yaşını doldurmamış çocuk hakkında idarî para cezası uygulanamaz.
Kabahatler Kanununda yaş küçüklüğü ve akıl hastalığı ile ilgili özel hükümler bulunduğu için belirtilen konularda Kabahatler Kanunu uygulanır. Bunun dışındaki hukuka uygunluk nedenleri ile kusurluluğu ortadan kaldıran nedenler konusunda TCK hükümleri uygulanacaktır.
Aynı zamanda e-devlet'te Gelir İdaresi Başkanlığı bölümünden de Trafik Para Cezası Borcu Sorgulama ve Ödeme yapılması mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri