Yapılan gider karşılığında ilgili cari hesap alacaklı çalışır, karşılığında gider hesapları yerine 180 hesap borçlu çalışır.
180 Gelecek Aylara Ait Giderler hesabı, içinde bulunulan dönemde peşin ödenen fakat gelecek döneme ait olan giderlerin izlendiği hesaptır. Gelecek döneme ait olduğu halde peşin olarak ödenen giderler, ait oldukları döneme kadar 180 Gelecek Aylara Ait Giderler hesabına borç olarak kaydedilirler.
Aralık ayına ait kira bedeli 180 GELECEK AYLARA AİT GİDERLER hesabı alacaklandırılarak 770 GENEL YÖNETİM GİDERLERİ hesabına aktarılır ve gider olarak gösterilir.
180 Nolu Hesap İşleyişi Nasıl Olur? Gelecek aylara ait olan giderler ile maliyet hesaplarına borç kaydedilecek, peşin olarak ödenen giderler; bu hesaba borç olacak şekilde kaydedilir. 180 nolu hesapta bekleyen bu giderler, gelecek aylarda bu hesaba alacak verilmek suretiyle ilgili gider hesabına aktarılır.
Dönemin sonunda 280 Gelecek Yıllara Ait Giderler Hesabında yer alan tutarlarda 1 yılın altına düşeceği için 180 Gelecek Aylara Ait Giderler Hesabına aktarılır. Yani duran varlıklardan dönen varlıklara aktarılır.
İlgili 19 soru bulundu
280 GELECEK YILLARA AİT GİDERLER HESABI
Yılı içinde gelecek yıllara ilişkin olarak peşin ödenen giderler ile daha önceki yıllarda peşin ödenen giderlerden faaliyet dönemi sonu itibariyle, tahakkuku izleyen faaliyet döneminden sonraki dönemlerde yapılacak tutarlar bu hesaba kaydedilerek izlenir.
Yapılan giderlerin, gelecek döneme ait olan tutarı kadar bu hesabın borcuna, izleyen dönemde ise bu tutar, ilgili hesabın borcuna, bu hesabın alacağına kaydedilerek kapatılır.
646 hesap işleyişi de merak edilen diğer konulardan. Kambiyo karlarının ortaya çıktığı durumlarda hesabın alacağına işlenir. Dönem sonunda ise bu hesap 690 dönem kar veya zarar hesabına aktarılır ve böylelikle hesap kapatılır.
181 Hesap İşleyişi
Dönem sonunda, ilgili döneme ait borç olarak hesaplanacak tutarlar hasılat ve gelir hesapları karşılığında olarak bu hesabın borcuna kaydedilir. Sonraki dönemlerde ise alacağın kesinleşmesi durumunda ilgili hesaptaki alacağa karşılık olarak aynı yine ilgili hesabın borcuna kaydedilerek kapatılır.
İzleyen dönemlere ait kira gideri ise 280 GELECEK YILLARA AİT GİDERLER hesabının borcunda kayıt altına alınır.
700.
Maliyet muhasebesinin genel muhasebeden ayrı izlendiği durumlarda maliyetlerle ilgili giderler genel muhasebe tarafından bu hesaba borç kaydedilir. İşleyişi: Maliyetle ilgili tüm giderler tahakkuk ettikçe bu hesaba borç, ilgili aktif ve pasif hesapla ra alacak kaydedilir.
Örneğin satış işleminin peşin olması durumunda “100 Kasa”, müşteriden çek/senet alındığında “101 Alınan Çekler / 121 Alacak Senetleri”, kredili satışlarda “120 Alıcılar”, kredi kartı karşılığında yapılan satışlarda ise “108 Diğer Hazır Değerler” veya “127 Diğer Ticari Alacaklar” hesabı kullanılabilir.
380 hesap işleyişi, gelecek dönemlere ait olan ancak tahsilatı peşin olarak elde edilen gelirlerin, ait oldukları döneme kadar bu hesaba alacak olarak kaydedilmesi ile gerçekleşir. Hesapta yer alan gelirler, ait oldukları dönemdeki gelir hesabına alacağına yazılır ve bu hesabın borcuna işlenir.
108 Diğer Hazır Değerler Hesabı
Bu hesap, bir varlık hesabıdır. Dolayısıyla bütün artışlar borç tarafa azalışlar ise alacak tarafa yazılır. Hazır değerler elde edildiğinde “108 Diğer Hazır Değerler” hesabı borçlandırılır, elden çıkarıldığında da alacaklandırılır.
Konusu Kalmayan Karşılıklar Hesabı"na gelir kaydı suretiyle hesaba borç kaydedilir. İşletmenin doğrudan veya dolaylı olarak yüzde 50 oranından fazla sermaye ya da oy hakkına veya en az bu oranda yönetim çoğunluğunu seçme hakkına sahip olduğu iştiraklerin sermaye paylarının izlendiği hesaptır.
Hesap koduna ait ilk rakam daima hesap sınıfını ifade eder. Hesap koduna ait ikinci rakamdan hesap grubu anlaşılır. Hesap koduna ait üçüncü rakam ise büyük defter sınıfını ifade eder. İlk üç rakamdan sonra numaralandırma yapılan kodlar alt başlıklara göre belirlenir.
GELECEK AYLARA AİT GELİRLER : Gelecek bilanço dönemlerine ait peşin tahsil olunan gelirlerin bir yıldan kısa süreye ait kısımlarının izlendiği hesaptır. İşleyişi: Peşin tahsil olunan gelirler bu hesabın alacağına kaydedilir. Ait olduğu dönemde ilgili gelir hesaplarına devredilir.
Gelir/Gider Tahakkuku (181/381) şeklinde yapılan kayıt, VUK 280.madde “Yabancı paralar borsa rayici ile değerlenir. Borsa rayicinin takarrüründe muvazaa olduğu anlaşılırsa bu rayiç yerine alış bedeli esas alınır. Yabancı paranın borsada rayici yoksa, değerlemeye uygulanacak kur Maliye Bakanlığınca tesbit olunur.
Gelir Tahakkukları Hesabı adı altında işlem gören 181 hesap veya 181 muhasebe kodu, üçüncü kişilerden tahsili içerir. Gelecek döneme ait olup, içinde bulunan ve çalışılan dönem içinde gerçekleşen ve henüz tahsil edilmemiş gelirlerin ve bu döneme ait kısımlarının izlendiği hesap olarak tanımlanır.
Kambiyo karları hesabı olarak adlandırılan 646 hesap, yabancı paralı işlemler sonucunda ortaya çıkan kur farkından kaynaklanan, yabancı para satışlarındaki karlar bu hesapta takip edilir.
656 hesap, aynı zamanda kambiyo zararı hesabı olarak da bilinir. 656 muhasebe kodu ile tanımlanan bu hesap yabancı paralı işlemlerde ortaya çıkan kur farkları ve yabancı paraya sahip satış zararları gibi giderlerin kaydedildiği hesaptır.
TL satış tutarı üzerinden %01 komisyon ve %5 BSMV tutarının müşteriden tahsil edilmesi. TL satış tutarı üzerinden %01 kambiyo muameleri vergisi alınması. Burada bankamızın efektif satışından kârı da söz konusudur. Bu da “771 KAMBİYO KÂRLARI HESABI” alacaklı olacaktır.
570 Hesap Nedir? 570 Geçmiş Yıllar Karları Hesabı'nda; geçmiş faaliyet dönemlerinde ortaya çıkan ve işletme sahibine veya ortaklarına dağıtılmamış bulunan kârlardan ilgili yedek hesaplarına alınmayan tutarlar takip edilir.
Dönem Kârı veya Zararı Hesabı olarak isimlendirilen 690 hesap veya 690 muhasebe kodu, işletmenin sonuç hesaplarında yer alan gelir ve gider hesaplarının aktarıldığı hesap olarak yer alır. Dönem sonunda 60 ve 68 nolu hesap gruplarında kalanlara ters kayıt yaptırılır ve 690 nolu Dönem Karı veya Zararı hesabına aktarılır.
770. Genel Yönetim Giderleri: Bir işletmenin yönetim fonksiyonları, işletme politikasının tayini, organizasyon ve kadro kuru luşu, büro hizmetleri, kamu ilişkileri, güvenlik, hukuk işleri, personel işleri, kredi ve tahsilatı da kapsayan muhasebe ve mali işler servislerin gi derleri bu hesaba borç kaydedilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri