Tek atımlık av tüfeği için 18, tabanca için 21 yaşını bitiren, sağlık bakımından bir engeli olmayan, silahın kanuni yollardan temin edildiğini belgelendiren kişiler, silah edinmek için haklı bir nedene sahip olmak, silahın güvenli korunması için fiziki tedbir almış olanlar, silah ruhsatı alabilecek.
Silah ruhsatı almasına engel hali bulunmayan, yirmi bir yaşını doldurmuş her Türk vatandaşına talepleri halinde yivli av tüfeği ruhsatı düzenlenir. Yivli tüfekler için bulundurma ruhsatı düzenlenmektedir. Bu silahları taşımak ve avda kullanmak isteyenlerden ayrıca avcılık belgesi istenecektir.
Madde 4 – (Değişik: 2/12/1999 - 99/13749 K.) (Değişik fıkra: 17/7/2017 - 2017/10643 K.) Silah ruhsatı alınmasına engel hali bulunmayan, yirmibir yaşını doldurmuş her Türk vatandaşı bulundurmak amacıyla silah satın alabilir.
Silah ruhsatı 6136 sayılı Kanun ve 2521 sayılı Kanun'da düzenlenmiştir. Silah ruhsatı alabilmek için kişinin 21 yaşını doldurması gerekmektedir. Silah ruhsatı alma işlemleri genellikle kişi veya kişilerin bulundukları il içerisindeki valilik tarafından yürütülmektedir.
Yeni bir silah alabilmek için web sayfamızı inceleyip alacağınız silah türü ve ikamet adresinize göre müracaat edeceğiniz birimi belirleyip web sayfamızda belirtilen belgeleri hazırlayarak ilgili birime müracaat edebilirsiniz. Alacağınız silah sayısında Kanunen herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır.
İlgili 32 soru bulundu
2023 Silah Bulundurma Ruhsat Harç Bedeli: 5 Yıllık 7.390,30 TL olarak belirlenmiştir. 2023 Yivsiz Av Tüfeği Ruhsat Harç Bedeli: 5 yıllık 178,70 TL olarak belirlenmiştir.
Genel olarak ruhsatsız tabanca yakalatma cezası 1 yıldan 3 yıla kadar hapis, vahim nitelendirilen ruhsatsız tabanca yakalatmanın cezası 5 yıldan 8 yıla kadar hapistir. Ayrıca ruhsatsız tabanca için 30 günden yüz güne kadar adli para cezası uygulanır. Bu miktar günlük 20 TL olarak belirlenerek hesaplanmaktadır.
Ancak ruhsatsız silah yakalatan kişiler sonrasında başka silah için ruhsat alabilmektedirler.
Motor Ehliyeti Kaç Yaşında Alınır? M, A1 ve B1 sınıfı ehliyet için 16 yaşını, A2 sınıfı ehliyet için 18 yaşını, A sınıfı ehliyet için 24 yaşını doldurmuş olmak gerekir.
Ruhsatsız Silah Satın Alma, Bulundurma, Taşıma Suçu (6136 Sayılı Kanun Md. 13) Kanuna aykırı olarak ruhsatsız silah veya bunlara ait mermileri satın alan, taşıyan, bulunduran kişiler bu kanun uyarınca cezalandırılır. Cezası, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve otuz günden yüz güne kadar adli para cezasıdır.
Taşıma ruhsatına sahip ziyaretçiler ruhsat kontrolünden sonra alışveriş merkezine giriş yapabiliyor. PROF. DR. ERDENER YURTCAN (İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi): Bir kişiye silah taşıma ruhsatı verilmesi demek, 'Bu kişi, bu silahla toplum içinde dolaşabilir' demektir.
Taşınmasına izin verilen ruhsatlı silahı; park, meydan, cadde ve sokak gibi herkesin girebilme imkanının olduğu yerlerde başkaları tarafından kolayca görülebilecek şekilde taşıyan kişiye 200 lira idari para cezası verilecek.
İlgili kanunda tiyatro gibi sosyal aktivitelerin yapıldığı yerlere silahla girilemeyeceğine dair bir kısıtlama bulunmamasından dolayı, silahınızı teslim etmenize dair eylemde bir kusurunuz olduğu sabittir.
Buna göre; ''Avda ve sporda kullanılan tüfekler, nişan tabancaları ve av bıçaklarının yapımı, alımı, satımı ve bulundurmasına dair kanun'' kapsamında kullanımına izin verilmektedir. Kanun kapsamında havalı tüfek ve silahlar için ruhsat almak gerekmez.
Kurusıkı tabancaları evde, ofiste ya da arabalarda bulundurmaya herhangi bir yaptırım uygulanmamaktadır ve bu bir suç olarak görülmediği için yasaklanmamıştır.
6136 sayılı Kanun md.13/1'e göre ruhsatsız mermi satın alma, bulundurma ve taşıma cezası, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ve otuz günden yüz güne kadar adli para cezasıdır. Ev veya işyerinde bulundurulan mermi sayısı mutat sayıda ise sanık md.13/4'ye göre cezalandırılacaktır.
"Vefat eden kişilere ait ruhsatlı silahın, tebligat tarihinden itibaren mirasçılarının tamamının muvafakati ile altı ay içinde başvurulması halinde talepte bulunan mirasçısına veya üçüncü bir kişiye devri sağlanır.
Kuru Sıkı Silahı Modifiye Etmenin Cezası Nedir? 6136 Sayılı Ateşli Silahlar, Bıçaklar ve Diğer Aletler Hakkında Kanun ile kuru sıkı tabancalarda değişiklik yapılarak öldürmeye elverişli hale getirilmesi halinde bir yıldan üç yıla kadar hapis ve otuz günden yüz güne kadar adlî para cezasına hükmolunacağı düzenlenmiştir.
Sonuç olarak kuru sıkı tabanca taşımak suç değil kanunda belirli usullere tabidir. O usullere aykırı taşınmaması durumunda ise suç oluşmamakta birlikte kabahat olmakta ve idari para cezasını gerektirmektedir. .
Taşıma eyleminin tespiti halinde 5729 sayılı Kanun'un 4/2 madde hükmü gereğince; 500 TL idari para cezası verilir. Ayrıca bu silahların mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verilir. Bu Kanun hükümlerine göre idarî para cezasına ve mülkiyetin kamuya geçirilmesine karar vermeye mahallî mülki amir yetkilidir.
Taşıma daha iyi bir haktır. Silah bulundurma ruhsatı almak isteyen kişiler. Türk vatandaşı olan 21 yaşını doldurmuş, adli sicili temiz olan ve harç ödemek kaydı ile sınırsız işyerinde veya meskeninde ( evinde ) silah alabilir ve ruhsatlandırabilir.
Rus silah üreticisi Kalaşnikof, ruhsat sahibi herkesin silah mağazalarından serbestçe satın alabaileceği "sivil odaklı" AK-12 modelinin yeni versiyonu AK TR-3'ün satışına Ağustos ayında başlanacağını duyurdu. Silahın satış fiyatının 1100 dolar civarında olması bekleniyor.
Mahalli karakoldan alınacak tahkikat evraklarının fotokopisi ve silâhın kaybolduğu/çalındığına daîr bir dilekçe ile birlikte ruhsatı veren makama başvurulması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri