2.4 GHz ve 5 GHz, kablosuz modemlerde kullanabileceğiniz iki farklı bant genişliğidir. Bant genişliği, internetinizin hızını belirler. Bu bağlamda da ikisi arasındaki en büyük fark internet hızınıza olan etkileridir. 2.4 GHz 600 Mbps'ye kadar destekleyebilirken 5 GHz ise 1300 Mbps'ye kadar destekler.
2.4 GHz, 600 MBPS hıza kadar destekleyen bir frekanstır. Geniş aralığa sahip olmasıyla öne çıkar ve bu sayede duvarların içinden geçebilir.
Genellikle modemler, 2.4 GHz ve 5 GHz olmak üzere iki farklı frekans bandında çalışabilir. 2.4 GHz bandı, daha geniş bir kapsama alanı sağlar, ancak daha düşük bir hız sunar. 5 GHz bandı ise dar bir kapsama alanı içinde daha yüksek bir hız sağlar.
Yüksek katlar, duvarlar ve uzak mesafe için 2.4 GHz tercih edilebilir. Apartmanlar gibi kalabalık mekanlar için ise kendi dairenizde 5 GHz bant genişliği daha az kullanımda olacağı için yüksek veri hızları ve daha kararlı bir internet bağlantısı sebebiyle tercih edilebilir.
2.4 Ghz ISM frekans bandında çalışan teknolojide, veri aktarımında en üst limit mevcut teknoloji şartları dahilinde 24 MBPS'dir. IEEE 802.15.1 standardı kapsamında kapsama alanı ise 100 metreye kadardır.
İlgili 45 soru bulundu
2,4 GHz Frekans; 600 MBPS hıza kadar desteklemektedir. 5 GHz internet ise 1300 MBPS hıza kadar çıkmaktadır. Bu oran gerçekten aradaki farkı çok net bir şekilde gösterir ve farkındalık yaratır.
Açık yerde etkilenmez, menzili 2.4 ile aynıdır.
Akıllı bir telefonun bağlandığı Wifinin kaç GHz olduğunu anlamak için ilk olarak telefondan “Ayarlar > Wi-Fi (Kablosuz Ağ)” seçeneği seçilmelidir. Burada açılan ekrandan “ağ özellikleri” seçilmelidir. Android akıllı telefonlarda genellikle bu ayar dişli simgesi ile gösterilmektedir.
2.4 GHz; 600 Mbps'e kadar internet hızı desteklerken 5 GHz'de bu oran 1300 Mbps'dir. Bu açıdan bakıldığında 5 GHz frekansının çok daha iyi hizmet verdiğini söyleyebiliriz. Bu gerçekten de doğru bir tanım. 5 GHz frekansını kullandığınızda daha yüksek hızlara ulaşabilirsiniz.
Wi-Fi repeater 2.4 GHz kablosuz tekrarlayıcı ve kapsama alanı genişletici olarak yüksek performans gösterir. Wi-Fi repeater 1 km mesafeye kadar verimli olabilir.
İşlemci Seçiminde Ghz Ne Kadar Önemli? İşlemci seçiminde GHz çok önemlidir çünkü bu, işlemcinin her saniyede gerçekleştirebileceği işlemlerin sayısını belirler. Daha yüksek GHz sayısı, daha hızlı işlemler yapmanıza olanak tanır.
GHz, saat hızı olarak tanımlanmaktadır. Çekirdek kadar işlemciler için önemli olan GHz, performans için önemlidir. Saat hızı, bir saniye içerisinde gerçekleştirilebilecek maksimum işlemi ifade etmektedir.
Bunlar, aynı zamanda yüksek işlemci hızına sahip bilgisayarlara da ihtiyaç duyarlar. Özetlemek gerekirse günlük hayat için 2 çekirdekli bilgisayar yeterli olur. 2 GHz işlemci hızı da yine günlük kullanımlar için yeterli olacaktır.
Kapsama alanı bakımından 2.4Ghz, 5Ghz'e göre daha uzun mesafelere ulaşabilir, ancak veri aktarım hızı 5Ghz'e göre daha düşüktür. 5Ghz frekansının kapsama alanı daha küçük olsa da, veri aktarım hızı daha yüksektir.
İyi bir internet deneyimine sahip olmak için belli bir hız limiti bulunmaz. Bu noktada ise genellikle 50 mbps ile 100 mbps hız aralığı oldukça iyidir.
5 Mbps internet hızı, gündelik internet kullanımı için uygun bir hız. 5 Mbps internet hızı ile; dijital yayın platformlarındaki içerikleri HD kalitesinde izleyebilir, Instagram ya da Facebook'ta dolaşabilirsiniz.
5G teknolojisi, 4G teknolojisine kıyasla neredeyse 10 kat daha fazla iletim hızı sunacak. İletim hızının artması ile birlikte iletilen bit başına enerji tüketimi 5G teknolojisi ile daha da azalacak. 4G teknolojisine kıyasla daha fazla cihaz ile daha hızlı bağlantı imkanı sunacak.
Neden iki tane kablosuz ağ bandı var diye soracak olursanız, 5 GHz frekansını göremeyen cihazların da bağlanabilmesi için olduğunu söyleyebiliriz. Son 5 yıl içerisinde üretilen bir modeme sahipseniz ya da kendisi bir 802.11ac yönlendiricisiyse (router) 5 GHz frekansında yayın yapabilir.
2,4 GHz frekanslı ağlar için kanal seçerken:
Kanal 1, 6 veya 11'i seçin. Bu kanallar çakışmaz ve en yüksek güvenilirliği sağlar. 1, 6 veya 11 numaralı kanallardan birini seçerken, erişim noktanızdan veya yönlendiricinizden gelen en güçlü düşük sinyali tercih edin.
5 GHz hattı ise 2.4 GHz hattına göre daha az yoğundur. Sistemdeki yoğunluk daha az olduğunda veri akışı daha hızlı gerçekleşebilir. Ayrıca 2.4 GHz ağına göre daha yüksek hızlara da sahip olabilirsiniz. Download ve Upload hızınız da daha fazla olur.
Kablosuz ayarlar altında Wi-Fi ağını birleştir gibi bir tik olması lazım. Bu tiki temizledikten sonra kaydedin ve yine kablosuz altında 2.4 ve 5 ağları için ayrı ayar yapabilmeniz için ayarlar açılacaktır.
2.4 Ghz bandı üzerinden yapılan kullanım daha uzak mesafelerde performans sağlarken, Modeme olan mesafeniz azaldıkça , (örneğin modemle aynı oda içerinde bulunmak gibi) 5 Ghz bandı üzerinden daha yüksek performans ile kullanım yapabilirsiniz.
Mercusys 300 Mbps yaklaşık 1 kilometreye denk gelir. Bu da çok kuvvetli bir menzil anlamına gelir. Ofis ortamında bir kat için kullanabilirken, evinizde tüm odalar için tercih edebilirsiniz.
Wi-Fi 6 hızı 600-9608 Mbit/sn olarak belirlenir. Bir önceki teknoloji olan Wi-Fi 5 'te ise bu hız 433-6933 Mbit/sn civarındadır. Veri hızı Wi-Fi 6'da daha fazla bir şekilde sağlanır ve video izleme, oyun indirme ya da büyük ebatta dosyaların indirilmesi sırasında hız kazanılır. Wi-Fi 5 teknolojisi 5 GHz olarak sunulur.
İnternette İdeal Bant Genişliği
Bu bant genişliği ilettiğiniz veri boyutuna, internet kullanımınıza ve hatta ne kadar kalabalık bir yerde olduğunuza göre bile değişebilir. Fakat ideal olarak 2,4 GHz için bant genişliğiniz 20 MHz olmalıdır. Fakat bu ev interneti için geçerlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri