Muş zengin bir mutfağa sahiptir. Hayvancılığın etkisiyle et, yöre beslenmesinde temel öğe durumundadır. Başlıca mahalli yemekleri; Muş köftesi (hafta direği), domatesli lahana dolması (kırkçikli kelem dolması), hez (hasut) dolması, çorti, keşkek, cavbelek, mırtöge ve hersedir.
Muşun bi beğt ve hainliği çok meşhurdur. Güzel yanar çobuk süner. Tarihte, Türklere Anadolu'nun kapılarını açan, Malazgirt Zaferinin kazanıldığı ve Doğu Anadolu bölgesinde yer alan Muş'un lalesi, üzümü, Velikanı peyniri ve kilimi meşhurdur.
Muş geleneksel el sanatları ile adından söz ettiren şehirlerden biridir. Birçoğu zamanla unutulmaya yüz tutsa da kilimcilik, halıcılık, semercilik, keçecilik, dantel ve boncuk oyacılığı ilin geçim kaynakları arasındadır. Muş evlerini süsleyen kilimler ilden alabileceğiniz hediye seçeneklerinden biridir.
Doğu Anadolu Bölgesi
Ani Harabeleri, Çıldır Gölü ile Kars, Selçuklu eserleriyle Erzurum, gölün muhteşem güzelliğiyle Van, Türkiye'nin en yüksek dağıyla Ağrı… Kaburga Dolması, Kaz Eti, Gül Tatlısı, Van Kahvaltısı yöreye özgü en meşhur yemekler.
İlgili 19 soru bulundu
Tekirdağ, üzüm bağları ve lezzetli şarapları ile ünlü olduğu kadar, Türkiye'de rakı üretiminin de önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Bölgede rakının tarihi 19.yüzyılın sonlarında başlamıştır.
Ünü tüm ülkeye nam salmış Harput köftesi, en lezzetli hallerini sadece Elazığ'da yiyeceğiniz Balakgazi böreği ve kara kavurma, dolanger tatlısı ve daha niceleri. Örneğin, genelde yöresel gıda satılan marketlerde sucuklu ceviz olarak sunulan orcik de bir Elazığ lezzeti ve Elazığ'da evlerde yapılır.
Nüfusun çoğunluğu Kürt kökenlidir. Kentte diğer önemli nüfusu da Türkler (büyük bir kısmı yerli, kalanı ise Karapapaklar ve Balkan Muhacirleri), Araplar ve Sünni Zazalar oluşturur.
Muş çevresinde de gezilecek birçok yer sizleri bekliyor. Arak Manastırı, Murat Köprüsü, Zafer Anıtı, Malazgirt Kalesi'ni ziyaret ettikten sonra Akdoğan Gölü'nün büyüleyici manzarasında yorgunluğunuzu atabilirsiniz. Tarihe meraklıysanız Kayalıdere Antik Kenti'ni de görmeden Muş'tan ayrılmamalısınız.
Başlıca ürünleri buğday, arpa, mısır, nohut, tütün ve şekerpancarıdır. Bunun dışında Türkiye'nin üçüncü büyük ovası olan Muş Ovası'nda patates yetiştirilmeye başlandı.
Başlıca geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır.
Yöresel tatları yaşatan değişik mekanlarda mayalı (saç mayalısı, tava mayalısı), yanıç, cızlak, göğ domates, söbelek dolması, kömbe, oğmaç, hingal, haşhaşlı çörek, borhani (hamurlu, yumurtalı, mantarlı), helise, çullama, madımak, tirit, İskilip dolması, kuru mantı, keşkek, kara çuval helvası, hedik, teltel, has baklava ...
Eski çağlardan beri Anadolu'nun buğday ambarı olarak bilinen Eskişehir, unla yapılan yemekleriyle ünlü. Haşhaşın kullanımı çok yaygın. Haşhaşlı, cevizli ekmek ve haşhaşlı bükme meşhur.
Diyarbakır'ın en lezzetli yemeklerinden olan ciğer kebabı sabah kahvaltılarının, öğle ve akşam yemeklerinin vazgeçilmez bir öğesidir. Kuzu ciğerinden yapılan ciğer kebabının lezzetine doyum olmaz. Diyarbakır'ın en bilinen lezzetlerinden bir tanesidir.
Tatlılar: Zile Pekmezi, cevizli şeker sucuğum ( Köme ), Tırtıl Baklavası, Yufka Tatlısı, Zambak Reçelidir. Ayrıca ilimizde bolca yetişen kuşburnu dan reçel, marmelat, nektar ve kuşburnu çayı da yapılır. Mahlep şarabı yöremize ait bir şarap türüdür.
Kaymak, sucuk, lokum, haşhaş, kaymaklı ekmek kadayıfı, et ve et ürünleri, şekerleme ürünleri gibi. Afyonkarahisar yemek kültürünün genel özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz. Afyonkarahisar Mutfağının en önemli özelliği, haşhaşın vazgeçilmez bir unsur olarak öne çıkmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri