2.ay itibariyle tepkileri ve görme mesafesi artan sesler çıkaran bebeklerin asılarak veya sallanarak kullanılabilen müzikli, renkli (sarı, kırmızı gibi ana renkler) oyuncaklar tercih edilebilir. 3-5 ay içerisinde en uygun oyuncak çıngırak olup, 4.aydan sonra kavraması da artar.
- 3 aylık bebek oyuncakları bu dönemde de olmazsa olmazdır. 3 aylık bebek neyle oynar diye soracak olursanız önceki aylarda kullandığınız çıngırak, dönence, ses çıkaran kumaş oyuncaklar, oyun halısı gibi oyuncakları bu ay da kullanabilirsiniz.
2 aylık bir bebeğe tutma becerisini geliştirmesi için çıngıraklı dişlikli onun minik el ve parmaklarına uygun el ve puset oyuncakları, büyük desenli, zıt ve parlak renkli, hışırdayan farklı dokudaki peluş oyuncaklar, dikkatini çekmek için ziller, dönenceler, bütün vücut kaslarını harekete geçirmek için oyun halıları ...
Bu dönemde bebeğinizin eline bir şey verdiğinizde tutmaya çalışacaktır. Bu nedenle 2 aylık bebek gelişimi döneminde bebeğinize avuçlayabileceği yumuşak oyuncaklar verebilirsiniz. Hareketli oyuncaklar, çıngıraklar, ses çıkaran nesneler onu gelişimine katkı sağlayacaktır.
Bu ay bebeklerin özellikle kırmızı nesneler dikkatini çeker. Bebekler iki aylık olduktan sonra sesler çıkarmaya da başlar. Eğer bebeğinizle göz teması kurduktan sonra güler ve ona bir şeyler söylerseniz size yavaş yavaş karşılık vermeye çalışacaktır. Bebeğinize oyuncak almak için acele etmeyin.
İlgili 20 soru bulundu
Seslere Duyarlılık. 2 aylık bebek zekâ gelişimi açısından en önemli gelişme sestir. Artık bebekler sesleri net olarak duyuyor hatta sesin geldiği yöne doğru başını çevirebiliyor. Bu dönemde bebeğiniz sesleri dinlemeye bayılıyor.
1-2 aylık bebekte kucak alışkanlığı
Yani bebek için annesi ve kendisi bir bütündür. Anne ve bebek arasındaki bu iç içe olma hali, bebeğin temel güven duygusunun gelişimi için çok önemlidir. Bu dönemde annenin bebeğin bu ihtiyacının bilincinde olması ve bebekten uzun süre ayrı kalmaması gerekir.
2 aylık kız bebek için 57 cm ve yaklaşık 4.7kg ortalama değer olarak alınabilir. Erkek bebeklerde ise yaklaşık değerler 59cm ve 5.3kg olarak referans alınabilir. Ancak bu durum, doğum kilosu ve genetik faktörler eşliğinde değerlendirilmelidir.
Çoğu ebeveyn için bebeğine aşık olma süreci doğumdan önce başlar. Bebekler ise ebeveyne olan sevgi hislerini doğumdan sonraki 2-4 ay arası dönemde net şekilde göstermeye başlarlar. Bebeğinizin sizinle bağ kurmaya başladığını, ona gösterdiğiniz duygusal tepkilere karşılık almaya başladığınızda anlarsınız.
Yaratıcı tasarımlara sahip birçok bebek oyun halısı bulunur. Bu ürünler farklı yaşlara uygun olarak üretilir. 0-12 ay aralığına uygun bebek oyun halıları en çok tercih edilen ürünlerdir. 0-6 ay aralığındaki bebekler kendi istekleriyle hareket edemez.
En erken 6.ayda, ancak tipik olarak 8-10.aylarda çocuklar kendi isimlerini anlayabilirler. Genellikle 6-9.aylarda babalarda ve dedelerde büyük kıvanç uyandıran ''ba ba, de de'' hecelemelerini anlamsız olarak kullanmaktadırlar. Dokuz aylık bir bebek duyduğu sözcüklere yanıt vermeye başlar.
Yenidoğan döneminde bebekler günde toplam yaklaşık 11-18 saat uyurlar. 3 veya 4 kez gündüz uyumaları da vardır. 2-3 aylık dönemde 3-4 saat aralıksız uyur ve beslenmek için uyanır. Aktif uyku %43'e düşer. 3 aylık olduklarında bebeklerin %71'i tüm gece boyunca uyurlar.
Bebeğiniz yaklaşık 1 aylık olduğunda başını yukarı kaldırabilir. Yaklaşık 3-4 aylık olduğunda da başını tutabilir.
İlk başlarda bilinçsiz olarak gülümser. Ancak 1. aydan sonra anneyi tanır ve bilinçli olarak gülümser. Bebekler anne-babalarının sesini tanır ve daha anne karnındayken işitmeye başlamış olduğu sesleri duymak onları rahatlatır.
Çocuklar uyku evresindeyken iç çekerek akciğerlerindeki hava yollarının açılmasına ve daha fazla oksijenin emilimine yardımcı olur. Yenidoğan bir bebeğin ciğerleri hala gelişim çağındadır ve daha küçük olan hava yollarının verimli bir şekilde çalışabilmesi için bazı zamanlarda destek alması olağandır.
Bebekle geçirilen ilk 4 haftanın ardından hem ebeveynler bebeğe hem de bebek ebeveynlerine ve yeni geldiği dünyaya alışır. Gece ile gündüz arasındaki farkı anlamaya başlayan bebeğin, bu aydan itibaren 6 ila 10 saat uyuması normal kabul edilir.
2-3 ay arası, 24 saatte ortalama toplam 14-16 saat civarı uyku ihtiyaçları oluyor, bunun 8-9 saatini gece 22.00-23.00 ve sabah 7.00 arası gibi blok şekilde düşünebilirsiniz. 2-3 ay arası dönemde bebeğinizin aşırı yorgun hale gelmeden uyanık kalabileceği süre ortalama 75-90 dakika civarında.
Bebekler 3-6 ay arası ilk "agu" seslerini çıkartarak konuşmaya adım atarlar. Anne ve baba ne kadar çok bebekleriyle iletişim kurarsa bebeğin aguları da o kadar artacaktır. Çevre ve özellikle annenin sözel uyaranlarının zenginliği, dil gelişimini olumlu yönde etkiler.
Yenidoğan bir bebek 3 saatten fazla aç kalamaz.
1-6 ay arası bir bebek için aç kalabileceği maksimum süre 4 saattir. 6 aydan büyük bebekler ise en fazla 6 saat aç kalabilir. Ki bu sürelerle aç kalan bebekler muhtemelen çok ağlayacaklar, yorgunluktan uyuyakalacaklar ve kısa sürede tekrar uyanacaklardır.
2 Aylık Bebek Günde Kaç Kere Kaka Yapar? Bebeğiniz günde 6 ila 10 kez bez değişimine ihtiyaç duyabilir. Sadece anne sütü ile beslenen bebeklerin haftada bir kaka yapmasının normal olduğu gibi günde 5-6 kez kaka yapmaları da normaldir.
Farklı bir ifadeyle, annenin kendini hazır hissettikten sonra yenidoğan bebeği ile dışarı çıkmasında hiçbir sakınca bulunmuyor.
Bebeklerin neden sürekli aynı noktaya baktığına gelirsek…
- Bebeğin görme yeteneği henüz tam gelişmiş olmadığı için parlak, hareket eden ya da kontrast renklere sahip şeyler ilgisini çeker. - Bu nedenlerle bebeğinizi sık sık renkli nesnelere ya da bir tavan vantilatörüne bakarken görürsünüz.
Yenidoğanlar günde 16- 18 saat uyuyarak gelişir. 2 - 6 ay arasında uykudaki dalgalar daha net hale gelir. 2-12 ay arasındaki bebekler ise arada uyanıklık dönemleri olmak üzere toplam 14-15 saat uyur.
Bebekler oldukça gelişmiş koku ve tat alma duyularına sahiptir. Annelerini kokularından tanırlar. Anne kokusu bebekleri sakinleştirir, uykuya geçmelerini kolaylaştırır, korkularını azaltır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri