Ayrıca sindirim sistemini hızlandırmaya yardımcı olan kepekli ekmek, yiyeceklerin yanında bir iki dilim kullanılarak tüketilmelidir. Uzun süre tazeliğini koruyan bu ekmek, fazla tüketilirse yine kilo alımına sebep olacaktır. Bu sebeple günlük ölçülü bir şekilde tüketilmelidir.
Yalnızca bir dilim kepekli ekmek içerisinde barınan kalori oranı tam olarak 80 kalori şeklindedir. Ancak kilo vermeye yardımcı olduğu gibi kilo aldırması da mümkündür. Bu yüzden çok fazla tüketilmesi de önerilmemektedir.
2 ince dilim kepekli ekmek kaç kalori? Kepekli Ekmeğin 100 gramında 216 kcal kalori, ayrıca 1 İnce Dilim yani 25 gram Kepekli Ekmekte 54 kalori bulunmaktadır. Kepekli ekmek, beyaz una kepek karıştırılması ile elde edilen bir ekmektir. Kepekli ekmek beyaz ekmeğe göre lif ve doyuruculuk açısından daha değerlidir.
Diyette kepekli ekmek ne kadar yenmeli? Sağlıklı bir kadın her öğünde 1-3 dilim, erkek ise 3-5 dilim kadar ekmek tercih edebilir."
Kepek ekmeği günde kaç dilim yenmeli sorusuna verilecek en doğru cevap ise günde en fazla 6-8 dilim tüketilebilir olacaktır. Bu miktarın fazlası hızlı bir şekilde kilo almaya sebep olabilir.
İlgili 21 soru bulundu
Diyet listelerinin vazgeçilmezi olan kepek ekmeği, vücutta depolanmadan dışarı atılır. Bu sayede kilo almanıza neden olmaz. 1 dilim kepek ekmeği 54 kaloridir. Magnezyum, potasyum ve selenyum bakımından oldukça zengin olan keten tohumlu ekmek yüksek oranda lif içerir.
Mutlaka bireysel değerlendirme yapılması gereklidir. Sağlıklı bir kadın her öğünde 1-3 dilim, erkek ise 3-5 dilim kadar ekmek tercih edebilir."
- Kepekli ekmek, çiğneme müddetini uzatır. - Tükürük salgısını da arttırdığı için fazla gıda alımını önler. - Midede fazla kalacağı için çabuk acıktırmaz. - Bağırsaktaki geçişleri ise hızlandırır.
Sağlıklı beslenme için hangi ekmek diyette yenmeli diyorsanız, taze taze tam tahıllı ekmek alabilirsiniz. Tam tahıllı ekmeğin içinde yulaf, çavdar, mısır, tam buğday unu ve arpa yer alır. Bu tahıllar ise besin değeri açısından çok zengindir.
Öğünlerde ekmek yememek de kilo vermeyi olumsuz yönde etkiler. Eğer kişi ana öğününde esmer ekmek tüketmiyorsa, kan şekeri dengelenemeyecek; dolayısıyla 1 saat sonra çok acıkacak ve eline ne geçerse farkında olmadan tüketip fazla kalori almış olacaktır.
Daha önce de vurguladığımız gibi, kepekli ekmek barındırdığı zengin lif içeriğinden dolayı metabolizma hızlandırıcı ve uzun süre tok tutan bir etkiye sahiptir. Bu sebeple diyetlerde tercih edilir.
Kepekli ekmek diyet listelerinde rahatlıkla bulundurulabilir. Bu ekmek yüksek lif oranı ve uzun süre tok tutan yapısı ile özellikle kilo vermek isteyen kişiler tarafından tercih edilir. Ayrıca sindirim sistemini hızlandırmaya yardımcı olan kepekli ekmek, yiyeceklerin yanında bir iki dilim kullanılarak tüketilmelidir.
Kepek Ekmeği : Dış kepeği ayrılmış, ancak embriyo ve iç kepeği ayrılmamış undan elde edilen mayalı ekmek, beyaz ekmeğe göre daha besleyicidir. Önemli bir B1 vitamini (thiamin) kaynağıdır. Bu sebeple çok kahve içenlerde ve düşük kalorili diyet yapanlarda tercih edilmelidir.
Ekmek ölçülü tüketildiği zaman kilo aldırmaz. Ancak ekmeğin yanında bir de kalori oranı yüksek yiyecekler tüketirseniz, bu kilo almanızı sağlayacaktır. Günde 1 ince dilim ekmek tüketmeniz ve yanındaki yiyeceklere dikkat etmeniz kilo almanıza neden olmayacaktır.
1 dilim ekmek ortalama 25 gram olduğuna göre, günlük 4 - 12 dilim kadar ekmek tüketilmesi idealdir.
Karbonhidratlı yiyeceklerin başında gelen ekmeği bırakarak ayda ortalama 4-5 kilo verebilirsiniz. İlk aşamada tümüyle ekmeği bırakmak yerine her öğünde sadece 1 dilim ekmek tüketilebilir. Ekmek yemeyi bırakmaya çalışırken gözden kaçabilen en önemli nokta ise ekmekteki karbonhidratın başka yiyecekten karşılanmasıdır.
günümüze kadar genetiği bozulmamış buğdayın atası olarak biliniyor. ve “Verimli Hilal” olarak adlandırılan Siyez Buğdayı, Anadolu'nun yanı sıra Filistin ve Irak'da belirli bölgelerde yetiştirilen endemik bir ürün olarak biliniyor.
Bazen de beyaz una yani ayrıştırılmış una kepek ilave ediliyor ve ortaya diyetlerin vazgeçilmez efsanesi olan kepekli ekmek çıkıyor. Bu ekmekte ise; evet diyet lifi beyaz ekmeğe göre daha çok oluyor ancak vitamin ve mineral açısından tam buğday ekmeğinden daha fakir bir ekmek oluyor.
Kalori bakımından da tam buğday ekmeği beyaz ekmeğe oranla daha az kalori içerdiği için diyet listelerinin de gözde besinleri arasında yer alıyor. Önemli lif kaynaklarının başında gelen yulaf tokluk hissini maksimum seviyeye çıkardığı ve glisemik indeksi düşük bir besin olduğu için sıkça tercih ediliyor.
Tam Buğday Ekmeği
Özellikle tam tahıllı ekmekler içerdikleri yoğun lif ve kepek nedeniyle uzun süre tok tutma özelliğine sahip. Aynı zamanda B grubu vitaminlerce de zengin olan sofraların olmazsa olmazı ekmeği sofranızdan eksik etmeyin.
KEPEK EKMEĞİNİN ZARARLARI;
Ancak yapılan bir araştırmaya göre esmer ekmeklerin içeriğinde ki madde demirin vücut tarafından emilmesini engelliyor. Bu da bağırsaklardan emilmesi gereken demirin dışkı ile dışarı atılması anlamına geliyor. Demir kan hücrelerinin ana maddesidir.
Bir hafta ekmek tüketilmediğinde vücudun ihtiyacı olan karbonhidrat oranı azalır. Aynı zamanda karbonhidratsızlıktan deforme olan sinir sistemi; yorgunluk, stres ve sinirilik hali gibi sağlık sorunlarına neden olur. - Ekmek vücudun aynı zamanda şeker oranını dengeler. Şeker oranı düşen kişi tatlı krizleri yaşar.
İçeriğinde hiç karbonhidrat bulunmayan bir diyet yapılması sağlık açısından kesinlikle doğru değildir. Karbonhidrat vücuda enerji sağlayan en önemli besin öğesidir. Glikojen; insan ve hayvan vücudunda bulunan karbonhidrattır yani depo formdur.
1 DİLİM EKMEK YERİNE GEÇEN BESİNLER; 1 kâse çorba, 2 yemek kaşığı bulgur pilavı, 2 yemek kaşığı makarna, 2 yemek kaşığı kahvaltılık gevrek, 1/2 çay bardağı leblebi,1 orta boy patates, yarım orta boy mısır, 2 galeta, 2 kestane.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri