Lif oranının yüksek olması ile dikkat çeken tam buğday ekmeği, zayıflamak isteyen kişilerin bağırsak sağlığını korur ve metabolizmasının daha hızlı çalışmasını sağlar. Bu yönü ile de kilo verme konusunda bir yardımcıdır.
1 kalın dilim (50 gr) tam buğday ekmeği 128 kcal. 100 gram tam buğday ekmeği 256 kcal. Yarım tam buğday ekmeği (150 gr) 384 kcal. 1 adet bütün tam buğday ekmeği (300 gr) 769 kcal.
Tam buğday ekmeği lif bakımından zengin olan içeriği sayesinde kişiyi çok uzun bir süre tok tutar. Aynı zamanda sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olur. Midenin boşalmasını ve acıkmayı geciktirir. Bu sayede zayıflamaya yardımcı olur.
Diyetlerin gözdesi, sofraların yeni üyesi tam tahıllı ekmek, buğday unu, tam buğday unu ve bu unların karışımına mısır, arpa, yulaf, çavdar, pirinç, darı gibi tahılların eklenmesiyle meydana gelen ekmek türüdür. Adeta tam tahıllı ekmek diyet ve sağlık dostudur.
Lif, vitamin ve mineral içeriği yüksek tam buğday ekmeğini diyet yaparken tüketmek kilo vermeye çalışanlar için harikadır. Günde 6-8 dilim tam tahıllı ekmek tüketmek yeterli olacaktır.
İlgili 42 soru bulundu
Ekmeği hayatınızdan çıkarmayın
Öğünlerde ekmek yememek de kilo vermeyi olumsuz yönde etkiler. Eğer kişi ana öğününde esmer ekmek tüketmiyorsa, kan şekeri dengelenemeyecek; dolayısıyla 1 saat sonra çok acıkacak ve eline ne geçerse farkında olmadan tüketip fazla kalori almış olacaktır.
Diyet listelerinin vazgeçilmezi olan kepek ekmeği, vücutta depolanmadan dışarı atılır. Bu sayede kilo almanıza neden olmaz. 1 dilim kepek ekmeği 54 kaloridir. Magnezyum, potasyum ve selenyum bakımından oldukça zengin olan keten tohumlu ekmek yüksek oranda lif içerir.
Tam buğday ekmeğinin B vitamini, diyet lifleri ve pek çok vitaminler açısından zengin oluşu diyet besini olmasını sağlıyor. Kahvaltı ve ana öğünler için ekmek tüketmek isteyenler tam buğday ekmeğini tercih edebilir. Sandviç ve hamburger ekmeklerinde de tam buğday ekmeği tercih edilirse; alınacak kalori bir nebze düşer.
Günde kaç dilim tam buğday ekmeği yenmeli? GÜNLÜK EKMEK GEREKSİNİMİ 1 dilim ekmek ortalama 25 gram olduğuna göre, günlük 4 - 12 dilim kadar ekmek tüketilmesi idealdir. Tam tahıllı ekmeklerin lif oranı yüksek olduğundan glisemik indeksi düşüktür.
Ekmek ölçülü tüketildiği zaman kilo aldırmaz. Ancak ekmeğin yanında bir de kalori oranı yüksek yiyecekler tüketirseniz, bu kilo almanızı sağlayacaktır. Günde 1 ince dilim ekmek tüketmeniz ve yanındaki yiyeceklere dikkat etmeniz kilo almanıza neden olmayacaktır.
Çünkü suyun kalorisi yoktur. Bunu şu şekilde de açıklayabiliriz: Canlılar yalnızca karbonhidratları, proteinleri ve yağı parçalayarak enerji sağlar, fakat suyun içerisinde bunların hiçbirisi yoktur. Bu sebeple kilo almaya etkisi de yoktur.
Kahvaltıda haşlanmış yumurta kilo aldırır mı sorusuna yumurtanın kalori değerleriyle yanıt verelim. 1 adet haşlanmış yumurta ortalama 155 kaloridir. Bu değer ise kahvaltıdaki diğer ürünleri düşündüğünüzde yeterli olacaktır. Ölçülü miktarda tüketilen haşlanmış yumurta kilo alımına neden olmaz.
Diyetinizde tam tahıllı ekmek tüketmek geri dönüşümsüz kilo vermenizi sağlar. Düzenli tam buğday, çok tahıllı, yulaf ve çavdar ekmekleri tüketimi karın çevresi yağlanmasını azaltır. Kalorisi düşük bir besin olan ekmek çok kısa sürede enerji metabolizmasına katılıp enerjiye çevrilir."
Sağlığımız için birçok faydası olan lifli beslenme, kilo vermeye de yardımcı olmaktadır. Tam buğday ekmeği, beyaz ekmeğin aksine lif açısından zengin olduğu için doğru miktarda tüketildiğinde kilo vermenize yardımcı olabilmektedir.
Tam buğday ekmeği üretim sonrası farklı bir işleme maruz kalmayan ekmekler arasında en az kaloriye sahip olan ekmek çeşididir. 1 dilim buğday ekmeğinde yaklaşık olarak 65 kalori bulunur.
Bu kürü hazırlamak için uygun bir kapta 3 yemek kaşığı ev yoğurdu, yarım çay kaşığından daha az toz zencefil, zerdeçal ve toz tarçını güzelce çırpıp karıştırın. Hazırlamış olduğunuz bu baharat kürünü gece uyumadan 1 saat önce tüketin. Bu kürün üzerine de 5 bardak su içmeniz gerekmektedir.
CEVAP: Su metabolizmayı hızlandırması ve tokluk hissi oluşturması gibi işlevleriyle kilo vermeye yardımcı oluyor. Özellikle sabahları aç karnına içilen su metabolizma hızını yüzde 24 gibi yüksek bir oranda arttırabiliyor.
Mutlaka bireysel değerlendirme yapılması gereklidir. Sağlıklı bir kadın her öğünde 1-3 dilim, erkek ise 3-5 dilim kadar ekmek tercih edebilir."
Zayıflatan ekmek çeşitleri içerisinde yulaf ekmeği, keten tohumu ekmeği, kepekli ekmek, esmer pirinç ekmeği, tam buğday ekmeği, çavdar ekmeği, ezekiel ekmeği, glutensiz ekmeği saymak mümkün. Uzmanlar, diyet yaparken ekmeği tamamen kesmek yerine, beyaz ekmek harici ekmek çeşitlerinin az miktarda tüketilmesini öneriyor.
Tam Buğday Ekmeği:
Kan şekerini hızlı yükseltmez. Şeker hastalığını kontrol altında tutmaya, kan basıncının ve kolesterolün yükselmesini önlemeye, bağırsakları rahatlatıp kabızlığı gidermeye, kalın bağırsak kanseri riskini azaltmaya ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Antioksidan değeri yüksektir.
Beyaz ekmeğe göre elbette çok daha doyurucudur ancak bir tam tahıllı ekmek, yulaf ekmeği ya da tam buğday ekmeği ile kıyaslandığında daha az doyuruculuğa sahiptir diyebiliriz. Diyette hangi ekmek yenir sorusunun en ideal cevaplarından biri kepekli ekmektir.
Ekmek, uzun süre doygunluk sağlar ve özellikle kilo vermenize de yardımcı olur. Her öğün 1 veya 2 dilim mutlaka ekmek tüketilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri