* Hamur işi ve beyaz undan yapılan tüm besinlerden uzak durun. * Mısır, mısır ekmeği, pirinç, beyaz makarna yerine; bulgur tercih edin. Az miktarda meyve tüketin. Ancak meyveyi mutlaka süt ve süt ürünleri ile birlikte yiyin.
- Tam taneli tahıl ürünleri tercih edilmeli. - Pirinç yerine bulgur veya kepekli pirinç tercih edilmeli. - Beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği ,çavdar ekmeği,kepek ekmeği tercih edilmeli.
Şeker hastalığında glisemik endeks başrolde olduğu için düşük endeks oranlarına sahip ekmekleri tercih etmek gerekli. Yüksek lifli ve tam tahıllı olan bu ekmekler arasında mısır unu, badem unu, Hindistan cevizi unu, soya unu ile yapılmış ekmekler öne çıkıyor.
Bir koçan haşlanmış mısırda 21 gram karbonhidrat vardır. Bu yaklaşık 1,5 dilim ekmekte bulunan karbonhidrata denktir. Mısırdaki posa miktarı çok olsa da karbonhidratın asıl kaynağı nişasta olduğu için kan şekerine hızlı dönüşüyor.
Mısır ununun glisemik indeksi 55 seviyelerindedir. Glisemik indeks 50 ve üstünde olduğunda kan şekeri hızla yükselir. Şeker hastalarının mısır ununu tüketirken dozunda tüketmesi gerekir. Aksi takdirde, kan şekerini yükseltir.
İlgili 30 soru bulundu
Ekşi mayalı olarak hazırlanmış ata tohum siyez, karakılçık, iza ekmeleri gibi tam çavdar ekmeği de şeker hastaları için en uygun seçimlerdir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biriside bu ekmeklerde kullanılan unların karışım olmaması %100 olarak hazırlanmasıdır.
Tam çavdar ekmeği vücutta salgılanan insülin hormonunun, vücuttaki şeker düzeyini koruyabilmesine yardımcı olmaktadır. Temel vücut dengesinin sağlanması ve korunması etkisine sahip olan tam çavdar ekmeği, kan dolaşımını dengeleyerek özellikle şeker hastaları için önem taşıyan etkiler oluşturmaktadır.
Mısır kan şekerini yükselttiği için diyabet hastalarının tüketmemesi genelde önerilir.
Beyaz ekmek ile kıyaslandığında mısır ekmeği daha iyi bir protein kaynağıdır. Bağırsak sistemi için gerekli olan lif, mısır ekmeğinde bulunmaktadır. Mısır ekmeğinin yapısında doğal mısır yağı bulunur. Mısır yağı ölçülü tüketildiğinde cilt için de etkili sonuçlar vermektedir.
Haşlanmış mısır tüketimi, kan şekerini yükseltmektedir. Bu sebeple haşlanmış mısırın fazla tüketimi diyabet hastalarına oldukça rahatsızlık verebilmektedir.
Tam buğday ekmeği
En sağlıklı ekmek türleri arasında birinci sırada gösterilen tam buğday ekmeği pek çok vitamin ve mineralin birleşiminden oluştuğu için en sağlıklı ekmek unvanını sonuna kadar hak ediyor.
Kahvaltıda protein kaynağı olarak peynir ve yumurta, elzem yağ asitleri içeren yağlı tohumlardan ceviz, badem, fındık ve zeytin mutlaka tercih edilmeli. Hem vitamin-mineral ihtiyacını karşılamak, hem de lif miktarını arttırmak için bol yeşillik türleri ve meyve tüketmek de büyük önem taşıyor.
Çavdar ekmeği yüksek lif içeriği sayesinde kan şekeri kontrolüne yardımcıdır. Kan şekerini yavaş yükseltir, insülin direnci ve diyabeti olan bireyleri tüketimine de uygundur.
Karatay Diyeti yaparken sürekli yemek yemeyin. İnsülin direnci sık sık yediğimiz zaman ve harcamadığımız zaman kırılamaz. Az yemek doğru değil aslında, 3 öğün, fakat tok olarak yenilecek. Kahvaltı 24 saatin en önemli öğünüdür.
İnsülin direnci olan bireylerde karbonhidrat kaynaklarının alınması kan şekerinin dengelenmesi için önemlidir. Ancak basit şeker ve nişastalı besinler tercih edilmemelidir. Beyaz un, şeker, bal, reçel, patates, pirinç, makarna, bezelye, havuç gibi besinlerin tüketimi sınırlandırılmaldır.
İnsülin direncinin kırılması ancak hareket ve sağlıklı beslenme ile mümkün olan bir konudur. Kalorisi düşük fakat posa içeriği yüksek ve tok tutan gıdalar tüketilmelidir. Sadece az yemek değil bunun yanında egzersiz yapmak da önemlidir. Yürüyüş, koşu ve spor yapılması şartlar arasındadır.
Mısır (darı) ekmeği : Çölyak adı verilen gluten enteropatisi hastalığında tüketebilecek tek ekmektir. Kişi hastalık sebebiyle buğday, arpa ve çavdar unlarından elde edilen hiçbir ürünü tüketemez.
Mısır unu, karbonhidrat, vitamin ve mineral içeren bir besindir. Özellikle glutensiz bir diyet uygulayan ve kalp hastalığı olan kişiler tarafından tüketilebilir.
Tam buğday ekmeği üretim sonrası farklı bir işleme maruz kalmayan ekmekler arasında en az kaloriye sahip olan ekmek çeşididir. 1 dilim buğday ekmeğinde yaklaşık olarak 65 kalori bulunur.
Karbonhidrat içeren, salatalık da dahil hiçbir gıda kan şekerini düşürmez.
Uzun süre aç kalmak kan şekerini yükseltir mi? 12 saatten daha uzun süren açlıklarda stres hormonları da artacağı için açlık durumu kan şekerinde yanlış yüksek sonuçlara neden olabilir. Bunun yanı sıra çok uzun süreli açlık durumlarında hipoglisemi denilen kan şekeri düşmeleri de olabilir.
"Kepekli ekmek ve işlenmemiş hububattan yapılan besinlerin şeker hastalığı riskini indirebildiği saptandı." Finlandiya´daki Helsinki Ulusal Halk Sağlığı Enstitüsü araştırmacılarından Dr. Jukka Montanen, özellikle siyah ekmeğin tip 2 şeker hastalığı riskini önemli oranda indirebildiğini belirtti.
Düşük glisemik indeksi değerine sahip ve yüksek posa içeren gıdalar diyabet diyetlerinde tüketilmelidir. Bulgurun glisemik indeksi değeri düşüktür ve posası yüksektir. Bu yüzden diyabetlilerin beslenmesinde önemli bir yere sahiptir.
Şeker hastaları kendilerine tatlı yaparken özellikle şeker oranı yüksek meyveleri sütle kombinleyebilirler. Bu şekilde yapılan tarifler şeker ilaveli veya tatlandırıcı ilaveli tatlıya göre daha sağlıklıdır. Kuru kayısı, kuru incir, kuru hurma ve muz, sütlü tatlılarda şeker ve tatlandırıcı yerine kullanabilir.
Patates glisemik indeksi yani kan şekerini hızlı yükseltme miktarı yüksek bir besin. Bu nedenle diyabeti olanlar için önerilmiyor ancak patatesi kızartma ya da sulu yemek şeklinde değil de patates salatası olarak tüketebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri