Plaka değişikliği için öncelikle gerekli belgeleri toplamalısın. Sonrasında en yakın notere giderek eski plakayı yenileme talebinde bulunabilirsin. Verilen plaka basım belgesi ve araç ruhsatın ile Şoförler Odası'na gitmen gerekir. Burada plaka basımı ücretini ödeyerek plakanı yeniletebilirsin.
Eğer ikinci el araç satın alımında plaka değişimi ile uğraşmak istemiyorsanız, buna zorunlu değilsiniz. Ayrıca aldığınız aracın plakası ile ikamet ettiğiniz şehrin plakası aynı olmasa da değiştirmek zorunda değilsiniz.
Noterde araç satışı yani diğer bir deyişle devir işlemleri gerçekleştirildikten sonra 1 ay içinde plaka değiştirme talebi ile Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Tescil Birimi'ne sizden istenilen belgeler ile birlikte başvuruda bulunmanız gerekir.
Araç plakaları genellikle satış nedeni ile değiştirilmektedir. Bunun yanı sıra plaka değişikliği işlemleri plakada kaza sebebi ile oluşan yıpranmadan dolayı yapılabilmektedir. Kırık plaka yenileme, kayıp plaka yenileme ve mevcut plaka değiştirme işlemleri noterden kolaylıkla yapılabilmektedir.
İlgili 30 soru bulundu
Bu nedenle, araç sahipleri, plaka yenileme işlemi yapmadan önce ilgili Trafik Tescil Şube Müdürlüğüne başvurarak gerekli bilgileri almalıdır. Noter plaka değişikliği ücreti 2023 yılına göre 932,65 TL'dir. Ayrıca plaka yenileme için tek basım ücreti ise 80 TL, çifti 160 TL'dir.
Plakalar, araç sahipleri tarafından satış sonrasında yenilenmek istenebilir. Eskiden satış sonrasında aracın kullanılacağı kente uygun olarak plaka yenilenmesi zorunluyken günümüzde bu işlem ruhsat sahibinin isteğine bırakılmıştır.
Sms ile boş plaka sorgulaması yapılması da mümkündür. Mesajlar bölümüne girdikten sonra “Detay (boşluk) Plaka” yazarak 5664 numarasına mesaj atılması gerekmektedir. Sorgulama yapmak istediğiniz plakanın boşta olması veya kullanılmaması durumunda size bir bilgilendirme mesajı gelmeyecektir.
Ancak notere girmeden önce eski plakanızı sökün. Notere işlem sırasında eski plakalarınızı verin. Satış işlemi sonrasında noterden aldığınız belgelerle, Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası'na giderek işlemi tamamlayın. Plakanızı burada bastırarak ortalama 1 saat gibi kısa bir süre içerisinde teslim alabilirsiniz.
İkamet adresinin bağlı bulunduğu ile ait plaka çıkarabilirsin. İstanbul dan başka ile ait plaka çıkmaz .
Bir aracın plakası değiştirilmek isteniyorsa satış aşamasında plaka değiştirme talebi ilk olarak notere gönderilir. Satış sırasında bu şart belirtilmezse plaka değişimi yapılmaz. İstenen evrakları hazırladıktan sonra Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Sicil Dairesine başvurulur.
Son olarak yeni plakanızla sigorta yaptıracaksınız. Eski plaka ile sigorta yapacaksınız, plaka değiştikten sonra da sigortacınızla görüşüp yeni plakaya zeyil ettireceksiniz sigortayı, tekrar fiyat çıkacak, fazlası eksiği varsa ona göre tekrar hesap görülecek.
Plaka seçmek isteyen araç sahipleri www.ankara.pol.tr adresindeki plaka tahsis kısmına girerek plaka seçebilirler. Seçtikleri plakaları almak üzere, şubemizdeki 36 numaralı plaka tahsis bankosundan plaka fişlerini aldıktan sonra müracaat etmeleri gerekmektedir.
Noter araç devri işleminin ücreti 1.398.975 TL'dir. Ayrıca plaka yenileme için tek plakanın basım ücreti ise 165 TL, çifti 330 TL'dir. (2023 fiyatlarıdır).
Özel plaka sahipleri, gelirlerine bağlı olarak belirlenen özel plaka vergisini yılda iki defa öderler. Vergi miktarı plaka sahibinin gelirine göre hesaplanır ve sabit bir ücreti bulunmamaktadır. Genellikle özel plaka vergileri 2.000 TL ile 20.000 TL arasında değişebilir.
İstenilen plaka, başka bir araca kayıtlı değilse Emniyet Müdürlüğünden alınır. İşlemleri direkt olarak Emniyet Müdürlüğünden yapabileceğiniz gibi resmi web sitesi üzerinden de yapabilirsiniz. Ayrıca ikametgahınızın olduğu ille aynı şehir koduna sahip olmanız gerekir.
Özel plaka nereden alınır? Özel plaka alımı için tek adres Emniyet Müdürlüğüdür. Tabi ki bu durum sadece plakanın sahibinin olmaması durumunda geçerlidir, eğer sahipsiz ise Emniyet Müdürlüğü üzerinden özel plaka alabilirsiniz.
Özel plaka almak isteyenler için 2023 yılında güncellenen fiyatlar belli oldu. 3 harfli özel plakaların fiyat aralığı 25.000 TL ile 150.000 TL olarak açıklandı.
Özel plaka almanın şartı, en başta istediğiniz plakanın başkasının üzerinde olmamasıdır. Aksi takdirde plakayı almanız mümkün değildir. Diğer şartlar ise noterden gerekli işlemleri yaptırmaktır. Ardından şoförler odasından gerekli işlemler yapılır.
Bunun için Emniyet Genel Müdürlüğü'nün sitesini ziyaret edebilir, Trafik Tescil İşlemlerini telefonla arayabilir veya 5664'e "DETAY PLAKA" yazıp gönderebilirsiniz. 2020 yılı itibariyle e-Devlet'ten boş plaka sorgulama işlemi yapılamamaktadır.
Boş plaka sorgusu yapmak isteyenler bağlı oldukları şehrin EGM resmi internet sitesi üzerinden boş plaka sorgusu yapmak mümkündür. Aynı zamanda il veya ilçenizde bulunan Emniyet Genel Müdürlüğü'nü ziyaret edebilir ya da telefon ile arayabilirsiniz.
Plaka basım işlemini Türkiye Şoförler Odasına bağlı Plaka Basım Merkezleri yapmaktadır. Plakanın basım işlemi yoğunluğa bağlı olarak 15 - 30 dakika sürmektedir.
Henüz doğmamış çocuğa kimlik çıkarmak gibi bişey istiyorsun.Plaka aracın üstüne alınır.Araç olmadan plaka tahsis etmezler.Arkadaşın bahsettiği gibi 100cc altı bi motor alırsınız onun üstüne tahsis edersiniz istediğiniz zamanda istediğiniz arabaya alırsınız.
Farklı şehirden yeni bir araç alındığında veya farklı bir şehre taşınıldığında aracın plaka numaralarının değişecek şekilde yenilenmesidir. Plaka değişikliği isteğe bağlı bir uygulamadır. Değiştirme zorunluluğu yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri