Hepatit A testi virüsün neden olduğu enfeksiyonu belirlemek için yapılmaktadır. Koldaki bir damardan kan alarak yapılan bu testte IgM ve IgG seviyesine bakılmakta ve kişinin aşı olup olmayacağı belirlenmektedir. Test aynı zamanda aşı olan kişilerin aşıya cevap verip vermediğini anlamak için de yapılmaktadır.
Hepatit A virüsüne temas edilmesi sonucunda Hepatit A hastalığı kişiden kişiye bulaşır. Hasta kişinin dışkısına temas etmek, hazırladığı yemeklerden yemek çok risklidir. Bu besinlerin çiğ ya da az pişmiş olarak tüketilmesi de risk taşır. Ayrıca cinsel temas yoluyla da bulaşabilen bir virüstür.
Hepatit A virüsünün neden olduğu hepatittir. Kirlenmiş su ve gıdalarla bulaşarak salgınlara neden olabilir. Özellikle alt yapının yetersiz olduğu bölgelerde oldukça yaygındır. Yaklaşık %99'u kendiliğinden ve tam olarak iyileşir, kalıcı karaciğer hasarı oluşturmaz.
Hepatit A, Hepatit B ve Hepatit C'den farklı olarak kronik karaciğer hastalığına neden olmaz ama karaciğeri zayıflatır ve akut karaciğer yetmezliğine sebebiyet verebilir. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre 2016 senesinde dünya genelinde 7 bin 134 kişinin Hepatit A'ya bağlı akut karaciğer yetmezliğinden ölmüştür.
İlgili 41 soru bulundu
Hepatit A, nadiren karaciğer yetmezliği ve ölüme neden olur. 50 yaş üzeri kişiler, Hepatit B ve C enfeksiyonları ile diğer karaciğer hastalıklarına sahip olanlar, bu virüsün yol açabileceği komplikasyonlar açısından risk altındadır.
Genellikle bulgular virüsle temas ettikten sonra 15-50 gün (ortalama 28 gün) sonra ortaya çıkar. Belirtiler: Halsizlik, yorgunluk.
Hepatit A virüsünün kuluçka süresi ortalama 28 gündür (15-50 gün arasında). Hepatit A virüsü çevresel koşullara bağlı olarak aylarca vücut dışında canlı kalabilir. Virüs 85°C< ısıda 1 dakikada ölür.
Hepatit A, kontamine yiyecek, su veya enfekte bir kişiyle kişisel temas yoluyla yayılabilir. Hepatit B ve C, kan veya meni gibi vücut sıvılarıyla temas yoluyla yayılır. Bu virüsler, annenin virüsü doğum sırasında çocuğuna geçirmesi halinde yeni doğan bebekler de dahil olmak üzere her yaştan insanı etkileyebilir.
Hepatit B ile kronik enfeksiyonu olan çoğu kişi uzun ve sağlıklı bir ömür sürmeyi bekleyebilir. Size kronik hepatit B tanısı konduğunda virüs kan ve karaciğerinizde ömür boyu kalabilir.
Hepatit A, Hepatit A Virüsü (HAV) genellikle bu virüs ile enfekte bir kişinin dışkısı ile kontamine olmuş gıda, içecek veya materyallerin ağız yoluyla alınması ile bulaşır. HAV akut bir enfeksiyona yol açar ve kronikleşmez.
Evlilik öncesinde çiftlerin birbirlerine hepatit virüsü taşıdığını söylemesi gerektiğini vurgulayan Karabay, ''Hepatitli hastaların evlenmesi için engel yoktur, evlenmek isteyen çiftler eşlerine açıkça söylemeli ve eşi de aşı yaptırmalıdır'' ifadelerini kullandı.
Hepatit A aşısı
18. ay ve 2. yaş olmak üzere iki doz şeklinde uygulanır. Ülkemizde yine hepatit A yaygın bir şekilde görülmektedir.
HEPATİT A AŞISI KİMLERE, NE ZAMAN YAPILIR? Hepatit A hastalığından korunmanın bir diğer yöntemi de aşılanmadır. Ülkemizde 2012 yılı sonunda çocukluk dönemi aşı takvimine girmiş olup 1 Mart 2011 ve daha sonra doğan çocuklara 18 ve 24 ay sonunda olmak üzere 2 doz şeklinde uygulanmaktadır.
Bununların dışında kalıcı ateş, kusma ve karın ağrısı aynı zamanda en kısa zamanda tıbbi değerlendirme yapılmasını gerektirecek belirtilerdir. Karaciğer hastalıklarıyla ilgili durumlarda dahiliye yani iç hastalıkları bölümüne başvurmak gerekmektedir.
Uzmanlar uyarıyor: Çocuklara Hepatit A aşısı yapılmazsa karaciğer yetmezliğine kadar varan rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Çocuk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.
Hepatit C. En tehlikeli olanıdır. Hastaların yarısında siroz hastalığına yol açar.
Vücut sıvılarında da bulunduğu için cinsel ilişki ile de bulaşabilir. Sütte ve tükürükte hemen hemen virus bulunmadığı için öpüşme ve emzirmeyle bulaşmaz. Aynı evde uzun süre bir arada yaşayan kişilerde farkedilmeden derideki çatlaklardan da bulaşması mümkündür.
Hepatit C belirtileri nelerdir? Hepatit C virüsü vücuda girdikten birkaç hafta sonra halsizlik, iştahsızlık, ateş, mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, eklem ağrıları, idrar renginde koyuluk ve sarılık gibi şikayetlerle akut Hepatit C hastalığına neden olabilir. Kronik Hepatit C ise sinsi seyreden bir hastalıktır.
Genel Bakış Hepatit B, Hepatit B virüsünün (HBV) sebep olduğu ciddi bir karaciğer enfeksiyonudur. Bazı bireylerde Hepatit B enfeksiyonu kronik hâle gelebilir. Hepatit B virüsünü taşıyan kişilerde karaciğer yetmezliği, karaciğer kanseri ve siroz hastalığına yakalanma riski daha yüksektir.
Hafif veya şiddetli semptomlar şeklinde kendisini gösteren hepatit B belirtileri genellikle enfekte olunduktan 1 ila 4 ay sonra ortaya çıkmaya başlar ancak bazı durumlarda bu süre iki haftaya kadar düşebilir.
Hepatit B, kan yoluyla ve çok sıklıkla da yakın temasla (kan dışındaki vücut sıvıları:tükürük,ter,cinsel organ sıvıları) bulaşır. Derideki bir çatlak yada açık yara ile temas eden bir damla kan yada tükürük bile hastalığın bulaşması için yeterli olabilmektedir.
Hastalığın etkeni hepatit B virüsüdür. Hepatit B virüsü insandan insana kan, kan ürünleri ve enfekte vücut sıvıları yoluyla bulaşır. Korunmasız seks, uyuşturucu ilaç kullanımı, steril olmayan iğneler ve tıbbi cihazlar ve gebelikte bebeğe bulaştırma diğer geçiş yollarıdır.
Hepatit B, akut ve kronik olarak ikiye ayrılır. Akut Hepatit B enfeksiyonunda kişi, virüse maruz kaldıktan sonraki 6 ay içinde iyileşir. Kronik hepatit B ise virüs sağlıklı kişiye bulaştıktan sonra 6 ay içinde yok edilemeyen vakalar için kullanılan bir tanımdır.
Hepatit C genellikle 2 kan testi kullanılarak teşhis edilir: Antikor testi ve PCR testi. Sonuçlar genellikle 2 hafta içinde belli olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri