Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) belirli şartları sağlayan emeklilere ve emekli yakınlarına çift maaş hakkı tanır. Kriterlere uygun olan kişiler üç maaş bile alabilir. Ancak pek çok kişi birden fazla maaş alma hakkına sahip olduğunu bilmediği için bu avantajdan faydalanamıyor.
Ölen kocanın emekli sandığı kapsamında sigortalı olması, babanın ise SSK statüsünde sigortalı olması halinde de ölüm tarihine bakılmaksızın hem kocadan hem de babadan olmak üzere iki maaş ödeniyor.
SSK, Bağ-Kur veya Emekli Sandığı sigortası olan kişiler, vefat etmiş eşinden dul maaşı alabiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) eşi ölen bir kadının vefat eden eşi ve vefat eden babasından aynı anda iki ayrı maaş alabileceğini açıkladı.
HEM BABADAN HEM EŞTEN EMEKLİ MAAŞI ALINIR MI? Sosyal Güvenlik Kurumu eşi ölen bir kadının vefat eden eşi ve vefat eden babasından aynı anda iki ayrı maaş alabileceğini açıkladı.
Emekli Sandığı, SSK ve BAĞ-KUR emeklileri için farklı şartlar uygulanır. Buna göre farklı sigortalılık statülerinden aynı anda çift maaş almak mümkün olur. Alınabilecek aylıklardan biri ölüm geliridir. Sigortalının iş kazası sonucunda ya da sürekli iş göremezlik geliri alırken ölmesi durumunda verilir.
İlgili 36 soru bulundu
Kendi çalışmaları dolayısıyla yaşlılık aylığı alan eşlerden birinin vefat etmesi halinde kalan eş ölen eşinden dolayı hesaplanan ölüm aylığını alabilir. Aynı veya farklı kurumlardan emekli olup olmadığına bakılmaz. Kalan eşin emekli olması veya çalışıyor olması durumu değiştirmez.
Dul ve yetim aylığı ödemeleri, vefat eden sigortalının emekli maaşına göre hesaplanmaktadır. Son olarak en düşük emekli maaşı alt sınırı 7.500 liraya yükseltildi. Ara zam ile birlikte en düşük yüzde 50 oranında hisse alan dul maaşı 3.750 lira oldu.
Ancak bu konuda Yargıtay, yani mahkemeler farklı düşünmektedir. Babanız veya dedeniz yani ikisinden birisi, 06.08.2003 gününden önce vefat ettiğinden, kocanız daha sonra vefat etmiş bile olsa hem babanızdan hem de kocanızdan maaş alma hakkına sahipsiniz.
Öncelikle söyleyelim, kocası ölen bir kadının çift maaş alma hakkı var. Kocası ölen bir kadın eğer emekli ise hem kendi emekli maaşını hem de kocasından kalan maaşı alabiliyor. Yani çift maaş alır. Dul kadın çalışabilir.
Sosyal güvenlik mevzuatında yer alan bilgiye göre eşi, anne ve/veya babası vefat eden kişiler, onların emekli maaşını alabiliyor.
Herhangi bir şart gözetilmeksizin 18 yaşından küçük çocuklar yetim aylığı alabilmektedirler. Ancak babanın kız çocukları evlenmedikleri sürece yaşları fark etmeksizin babalarının maaşını talep edebilmektedirler.
Ölen babanın ve annenin emekli maaşını almak için sosyal Güvenlik Kurumuna başvuruda bulunmak gerekir. Gerekli şatları taşıyan kız çocuk, erkek çocuk, eş, anne ya da baba maaşları alabilir.
En düşük emekli zammının ardından 65 yaş aylığı, dul ve yetim aylığı gibi ödemelerin artıp artmadığı merak edilen konuların başında geliyor. 2023 yılında en düşük dul ve yetim aylığı 2 bin 250 olarak her ay hesaplara yatırılıyordu. Emekli maaşı alt sınırı 5 bin 500 liradan 7.500 liraya yükseltildi.
SSK, Bağkur veya Emekli Sandığı fark etmeksizin tüm sigorta sistemlerinden şartlar uyarsa 3 maaş alma hakkı bulunuyor. Emekli olan bir kadının, bazı durumlarda üç farklı emekli maaşı alma hakkı oluyor.
Örneğin; kadın SSK emeklisi, eşi vefat etmiş BAĞ-KUR emeklisi ise dul aylığı alıyor. Vefat eden eş SSK veya Bağkurlu ise dul emekli eş, maaşın yüzde 50'sini, eş Emekli Sandığı'na tabi (memur) ise maaşın yüzde 75'ini alıyor. SGK çalışanlara çift maaş hakkı tanıyor.
Peki Emekli Bir Kadın Ölen Eşinin Maaşını Alabilir Mi? Emekli kadının ölen eşinin maaşını alması mümkündür ve genellikle bu durumda alınan aylığa dul maaşı denir. Dul maaşı, emekli bir kişinin öldükten sonra hayatta kalan eşinin almaya hak kazandığı bir sosyal güvenlik avantajıdır.
Dul ve yetim aylığı alabilmek için vefat eden sigortalının şartları yerine getirmesi gerekmektedir. Sigortalının dul eşine maaşın % 50 si, aylık bağlanmış çocuğu bulunmayan kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olan eşlere ise emekli maaşının % 75'i ödenmektedir.
Sigortalı yakınlarının evlilikleri eşin vefatı veya boşanma ile sona ermiş olabilir. Her iki durumda da 5510 Sayılı Yasa gereğince ölen sigortalının eski eşine ve çocuklarına yeniden aylık bağlanabilmektedir.
2023 TEMMUZ DUL VE YETİM MAAŞI NE KADAR OLDU, KAÇ TL? Dul ve yetim aylığı, emekli maaş zammının ardından arttı. Ara zam ile birlikte en düşük %50 oranında hisse alan dul maaşı 3.750 lira oldu. Çocuğu olmayanlar için bu miktar %75 olurken 5.625 liraya yükseldi.
Üstelik kocanın çalışıyor ya da emekli olması da aylık bağlanmasına engel değildir. Kadınlara bağlanma şartları erkekler için de oluşmuşsa erkeklere de ölüm aylığı bağlanıyor. Aylığın kesilmesine sebep olan tek değişiklik ise ikinci bir evliliktir. Koca evlenmediği sürece vefat eden eşinin maaşını alabiliyor.
2023 Ocak'ta en düşük dul ve yetim aylığı 2 bin 250 TL'ydi. 2023 en düşük dul ve yetim aylığı bilgileri haberimizde. 2023 en düşük dul ve yetim aylığı ne kadar oldu? TÜİK'in açıkladığı verilere göre enflasyon oranı Haziran ayında aylık bazda yüzde 3,92, yıllık bazda ise yüzde 38,21 olarak gerçekleşti.
Ancak boşanmış kadınlar, Aile Destek Paketi'ne ya da Çocuk Destek Bileşeni'ne başvurabiliyorlar. Aile Destek Paketi'ne ya da Çocuk Destek Bileşeni'ne başvurmak için ikametgahınızın mevcut olduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gidebilir, burada başvuru formu doldurabilirsiniz.
Sigortalıların ölümünden son- ra gelir veya aylıklarını haksız olarak bankadan çekmeye devam etmek fi- ili, Borçlar Kanunu kapsamında hak- sız fiil teşkil etmekte ve aynı zaman- da Ceza Kanunu kapsamında suç oluşturmaktadır.
En düşük emekli aylığı 7.500 TL olarak uygulanmaya devam edecek. Emekli aylıklarına yapılan yüzde 25 zam, kök aylıklara uygulanacak. Yüzde 25 zam sonrası 7.500 TL'nin altında kalan aylıklar, daha önce olduğu gibi 7.500 TL olarak ödenmeye devam edecek.
1800 günle malulen emekli maaşı, 2023 yılı için 7.500 TL 'dir. Maaş alabilmek için 1800 günün dışında farklı şartları da yerine getirmelisiniz. 1800 günle malulen emeklilik maaşı yatırdığınız prim tutarına göre de değişir. Bu haktan yararlanmak için çalışma gücündeki kayıp oranının en az %60 olması şarttır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri