En iyi koruma için minimum 15 SPF güneş koruyucu kullanılmasın. Genellikle 2mg/cm2 güneş kremi sürülmesi öneriliyor. Bu da ortalama tüm vücut için 30 gram güneş kremine denk geliyor. Her 2 saatte bir mutlaka güneş kremini yenilemelisin.
Eğer güneş kremi, günlük olarak kullanılacaksa bunun için SPF 15 ila 30 arası koruma faktörü yeterli olabiliyor. Fakat tüm cildin uzun süre boyunca güneş ışınlarıyla temas halinde olacağı plaj vb. alanlar için tercih edilen güneş kreminin SPF 30 ila 50 arasında bir değerde olması gerekiyor.
Şehirdeyken ve Güneşlenirken Hangi SPF Kullanılmalı? Yapılan çalışmalar gösteriyor ki SPF 30 bir ürün, zararlı ışınlara karşı ortalama %96-97'ye varan oranda bir koruma sağlamaya yardımcı olurken, SPF 50 bir üründe bu oran maksimum %98'e çıkıyor.
Güneş kremlerinin üzerinde SPF (Sun protection factor) adı altında bir değer bulunur ve bu değer, kremin cildi güneşten koruma gücünün bir göstergesidir. Uzmanların büyük bir kısmı en az 15 SPF, açık havada uzun vakit geçirilen durumlarda ise en az 30 SPF içeren güneş kremlerinin kullanımını önerir.
30 SPF ultraviyole ışınlarını %97 oranında engeller. 50 SPF ultraviyole ışınlarını %98 oranında engeller. 100 SPF ultraviyole ışınlarını %99 oranında engeller.
İlgili 32 soru bulundu
Buna göre PA++++ etiketli bir ürün en az 16 UVA-PF değerine sahiptir. AB regülasyonuna göre UVA logosuyla (UVA seal) etiketlenmiş bir üründe UVA-PF değeri SPF değerinin en az 1/3'ü kadar olmalıdır. Bu durumda 50+SPF koruması olan bir ürün en az 16 UVA-PF seviyesindedir ve PA++++ olarak da etiketlenebilir.
Bu hesaba göre 50 faktörlü bir güneş koruyucu da 500 dakikaya kadar koruma sağlayabilir.
15 koruma faktörlü bir güneş kreminin UVB ışınlarının %93'ünü, 30 koruma faktörlünün %97'sini, 50 koruma faktörlünün ise %98'ini önlediğini görürüz. Bu da aslında başka bir ifadeyle 15 koruma faktörlü bir ürünün 100 fotondan 7'sinin, 30 koruma faktörlü bir ürünün ise 3'ünün geçmesine izin verdiği anlamına gelir.
Hem bronzlaşmanıza yardımcı olurken hem de güneşten gelen zararlı ışınlardan cildinizi korumayı destekler. 50 faktör dışında 30 faktör koruyuculu güneş kremi ile de bronzlaşmanız mümkün olabilir.
SPF 100 güneş kremi, en yüksek koruma faktörlerinden biri ve cildi güçlü UVB ışınlarına karşı etkili bir şekilde kalkan oluşturur. Ancak SPF değeri arttıkça koruma oranı az bir şekilde artar ve SPF 100 güneş kremi kullanımının diğer faktörlerle birlikte dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi önerilir.
Yani çok yüksek koruması olan güneş kremleri UVA'dan çok UVB ışınlarından cildi korurlar. Uzmanlar genellikle SPF15, SPF 30 ve SPF 50 güneş kreminin yeterli olduğunu söylüyorlar.
Bu yüzden beyaz ve hassas tenlerde yüz için kullanılan güneş kremlerinin buna uygun olarak üretildiğine dikkat etmeli ve en az 40-50 SPF değerlerinden faydalanılmalıdır. Ten renginin koyulaşmasıyla SPF değerleri 30'a inebilir ancak 30 faktörün altındaki ürünler tercih edilmemelidir.
Ürün, içerdiği mineral ve organik güneş filtreleri sayesinde UVA/UVB ışınlarına karşı tam koruma sunarken, cildinizin yaşlanmasını, güneş lekelerini ve güneş yanıklarını da önler. Herbal Güneş Koruyucu Krem SPF 100 MAX, suya dayanıklı yapısı sayesinde uzun süreli koruma sağlar.
Güneşe çıkmadan 20 dakika önce güneş kremi sürün. Güneşe çıktıktan sonra bir kat daha sürün. Koruyucunuz güneş altında maksimum 3 saat etkili olur.
SPF 30'a kadar orta koruma, SPF 30 ve üstü yüksek koruma… SPF 15 yüzde 94 koruma sağlarken, SPF 30 ve üstü ise yüzde 97 koruma sağlıyor.
Sun Protection Factor yani güneş koruma faktörü anlamına gelen SPF, genelde 15 ile 50 arasındadır. Değer ne kadar büyük olursa ürünün koruma etkisi de o kadar güçlüdür. Örneğin; SPF 50 bir güneş kremi SPF 15 bir kreme göre daha yüksek koruma sağlar. Cilt uzmanlarının tavsiye ettiği değer genelde 30 SPF'dir.
Yüz için kullanılan güneş kreminin SPF değeri cilt tipinize, hassasiyetine, yaşına ve güneşe maruz kalma süresine göre değişir. Yüz için genellikle 30 SPF kullanmak yeterlidir ancak cilt hassasiyeti yüksek olan kişiler için daha yüksek bir SPF kullanmak daha uygun olabilir.
Yüksek faktör değerine sahip ürünleri arasında Factor100 SPF 50 100 ml güneş koruyucu krem bulunur.
Güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korunmak için güneş ürünleri kullanmak, cildimiz için kritik bir öneme sahip. Sun Protection Factor anlamına gelen SPF ise güneş ürünlerinde bir standarttır ve kaç faktörlü koruma sağlandığını bildirir.
50 faktör güneş kremi zararlı mı? 50 faktör güneş kremi kullanmak cildi güneşin zararlı ışınlarından korumak için oldukça önemlidir. Ancak bazı kişilerde cilt hassasiyetine neden olabilir. Bu nedenle herhangi bir yan etki göstermeden önce küçük bir alanda denemeniz önerilir.
Güneş koruma faktörü değerleri arttıkça güneş ışınlarından korunma da artıyor. Çok hassas cilde sahip kişilerin ve çocukların güneşe ilk çıkılan günlerde 50 ve üzeri güneş koruma faktörü olan ürünleri tercih etmesi gerekiyor. İlerleyen günlerde de 30 veya 50 faktörlü koruma ürünlerin kullanılması tavsiye ediliyor.
Kış aylarında güneş ışınları yazdaki kadar dik konumda gelmese de kullanılmaya devam edilmelidir. Kışın kullanılan güneş kremleri, yazları tercih edilenler gibi çok faktörü olmasa da 30 faktörlü halinde kullanılması çok önemlidir.
SPF 50 bir güneşten koruyucunun güneş kaynaklı UV' nin % 98' ini bloke ederken SPF 100 bir güneşten koruyucu % 99 oranında blokaj sağlamakta. Yani 50 ile 100 arasında iki katı bir koruma gücü yok.
güneşin dünyaya dik açı ile geldiği 11.00 -15.00 saatleri arasında çok fazla güneşe maruz kalmayın. Güneş kremini, güneşe çıkmadan 20-25 dakika önce cildinize uygulamalısınız. Güneş kremi sürerken doğru miktarda uygulamak da çok önemli.
SPF nedir sorusuna, SPF bir güneş kremi veya losyonun cildi UVB (ultraviyole B) ışınlarına karşı ne kadar süreyle koruyabileceğini gösteren bir ölçüdür diyebiliriz. SPF değeri ne kadar yüksekse, o kadar uzun süre boyunca güneşe maruz kalmadan korunabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri