Kayısı Reçeli İçin Malzemeler :
500 gr küçük boy kayısı 500 gr toz şeker.
Bu kayısı reçeline nekadar şeker konur? Bir kg kayısı, bir buçuk kg şeker, üç su bardağı su kullanılır. Tatlı kayısı çekirdekleri çıkarılıp kırılır.
Şekerpare kayısılar çok tatlı 750 gr şekeri kaldırır ama normal kayısıya ya da zerdaliye 1 kg şeker eklenirse daha iyi oluyor. Limon ya da limon tuzu reçellere ileri de reçel beklerken şekerlenmesin diye eklenir.
İlgili 23 soru bulundu
1 kg kayısı için 3 su bardağı kadar şeker tam kıvamında ve nefis olması için yeterli olacaktır.
Kayısı reçelini bizim yaptığımız gibi bütün kalsın, dağılmasın istiyorsanız kaşık değdirmeden sallayarak pişirmelisiniz. Mutlaka ama mutlaka kısık ateşte pişirmelisiniz. Reçel yaparken zedelenmiş çok yumuşak meyveler kullanmamalısınız. Reçel pişerken üstünde olan köpükleri mutlaka süzgeç yardımıyla alın.
Şimdi gelelim Çilek Reçeli Pişirmenin Püf Noktalarına; Çilek reçeli hazırlarken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta birebir ölçü kullanmak. 1 kilo şeker 1 kilo çilek şeklinde de gidebilir 1 tas çilek 1 tas toz şeker şeklinde de.
Reçel kavanozlarını hava almayacak şekilde kapatın ve ters çevirerek bir süre daha dinlendirin. Reçellerinizi mümkünse serin ve kuru bir ortamda ya da orta ısıdaki buzdolabında saklamaya özen gösterin. Oda sıcaklığında, kuru ve serin bir ortamda, güneş ışıklarını doğrudan almayacak bir şekilde bekletmenizi öneririz.
Su kaynadıktan sonra üzerine kayısıları ilave edin ve kayısılar yumuşayıp, şeker koyu bir kıvam alıncaya kadar 30 dakika pişirmeye devam edin. Kaynama süresinde ortaya çıkan köpükleri temizlemeyi de ihmal etmeyin. Reçelin ocaktan inmesine 5 dakika kala üzerine limon suyunu da ekleyin.
Temizlenmiş kayısıların üzerine şekeri ilave edip ocağa alın. Kıvam alınca daha önceden kabuklarını soyduğunuz ve haşladığınız çekirdekleri veya bademleri ilave edip ocaktan alın.
Kayısıları yıkayıp çekirdeklerini çıkartıyoruz. Bir tencereye 6 su bardağı suyu ve 6 su bardağı şekeri alıp kaynatıyoruz. Kaynara gelen şerbete ikiye bölmüş olduğumuz kayısıları ilave ediyoruz. Şerbetin kaynar hale gelmesiyle birlikte 7 dakika kaynatıp, kevgir yardımı ile kayısı tanelerini ayrı bir tabağa alıyoruz.
Not: Eğer 1 kilo çilekten yapacaksanız, 4 su bardağı şeker kullanın.
1 kg Kuru Kayısı ortalama 160-180 adet gelir.
1 bardak toz şeker 200 gramdır. 850 gram şeker 4 bardaktır.
Reçeli kaynatmak için kullandığınız tencerenin içerisine bir cam bilye atarsanız dibinin tutmasını engellemiş olursunuz. Reçelin kabarmaması için içine bir miktar tereyağı koyup, tahta kaşıkla karıştırın. Yapımı sırasında reçelin kıvamını kontrol etmek isterseniz, suya birkaç damla reçel damlatın.
Reçelin kıvama geldiğini anlamak için, koyulaşmaya başlayan reçel şurubundan kaşığın ucu ile alarak, porselen ya da cam bir tabağa sıra ile damlatın. En son damla yayılmadan toplu bir şekilde duruyorsa reçel kıvama gelmiş demektir.
Reçeli tepsiye döküp üzerine çekirdekleri ekleyelim. Güneşte bir gün bekletelim. Kıvamını kontrol edelim. Koyu ise bir gün yeterli ancak sulu gibi ise iki gün kalmalı.
Yeteri kadar suyun içine 2 tatlı kaşığı karbonat eklenir ve kayısılar içine alınarak bir gece karbonatlı suda bekletilir. Bir gün sonunda karbonatlı su süzülür ve kayısılar 2-3 kere yıkanır.
Öncelikle kayısılarımız olgun ve sert olmalı. Yumuşak kayısı kullanırsak da olur, fakat kayısımız şeklini tam olarak koruyamaz.Kayısıları iyice yıkayıp, ikiye bölelim.
Kışa saklanacak reçellerin şekerlenmemesi için içine limon ya da limon tuzu katılmalıdır. Böylece şekeri kestirebilirsiniz.
Reçelin şeker oranı düşük olduğunda, yani kıvamı tam olmadığında da köpürme gerçekleşebilir. Reçelde köpüklenmeyi önlemek için güneş ışığına maruz kalmaması gerekmektedir. Kuru ve serin yerlerde tutulduğunda reçelin ömrü uzayacaktır. Kapağı açıldıktan sonra reçellerin kısa sürede tüketilmesi gerekmektedir.
Karbonatlı suda 3-4 saat bekletmemin sebebi, kayısıların tane tane olması, dağılmaması için. Tabii ki karbonat kullanmadan da yapabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri