İkili tarama testi hamileliğin başlarında yapılan ve zorunlu olmayan bir testtir. Bebeğinizin kromozomal hastalıklara sahip olma olasılığını hesaplar. İlk 3 aylık dönemde yaptırılabilen bu test basit bir kan alma işlemi ile gerçekleştirilir ve hamilelik ile ilgili herhangi bir yan etki veya risk içermez.
İkili tarama testi hamileliğin 11–14'üncü haftaları arasında yapılan Down ve Edwards (trisomi 21 ve 18) sendromlarının taranmasında kullanılan bir tetkiktir. Bu sendromların taramasını onaylayan tüm hamilelerde ikili tarama testinin mutlaka uygulanması önerilmektedir.
üçlü test ve dörlü test :16-20. haftalar arasında yapılır.
Bu testlerden Down sendromu konusunda en değerli bilgiyi ikili test verir. Eğer bu testi yaptırdıysanız, üçlü ve dörtlü testi yaptırmaya gerek yoktur.
İkili test temelde bir tarama testi olduğundan, bu testin sonuçları herhangi bir hastalık açısından kesin tanı niteliği taşımaz.
İkili Tarama Testi Ne Zaman Yapılır? 11-14. hafta tarama testi veya ense kalınlığı testi olarak da bilinen bu test, gebeliğin 11 ile 14. haftaları arasında yapılan ultrasonografik inceleme ile aynı zamanda anneden alınan kan örneğinde yapılan laboratuvar tarama testidir.
İlgili 20 soru bulundu
15-18. haftalarda ultrason eşliğinde karından bir iğne ile bebeğin amniyon kesesi içine ulaşılarak bebeğe herhangi bir zarar vermeden amniyon sıvısı alınır. İşlem yaklaşık 20 dakika sürer.
Devlet hastanesinde yapılan ikili tarama testinde test için ödenmesi gereken ücret SGK kapsamında değerlendirilir. Hastanede ikili tarama testi yapılıp yapılmadığı konusunda bilgi almalısın.
Bu nedenle ikili tarama testi riskli çıktığı durumlarda Fetal DNA testlerinin yapılması gerekiyor. Bu şekilde kalıtsal hastalıkların erken tanısı konusunda Down sendromu gibi durumların erken dönemde teşhis edilmesi mümkün olabilir.
Üçlü tarama testi, gebeliğin ikinci üç aylık sürecinde (ikinci trimesterde) yapılan testler arasındadır ve sıklıkla 16. ve 18. gebelik haftaları arasında uygulanır.
İkili testler öncesinde anne aç ya da tok olabilir. Annenin yemek yemesi ya da aç olması sonuçlar üzerinde etkili bir durum değildir. Dolayısıyla da test öncesinde annenin aç ya da tok olması fark etmez.
İkili tarama testi hamileliğin başlarında yapılan ve zorunlu olmayan bir testtir. Bebeğinizin kromozomal hastalıklara sahip olma olasılığını hesaplar. İlk 3 aylık dönemde yaptırılabilen bu test basit bir kan alma işlemi ile gerçekleştirilir ve hamilelik ile ilgili herhangi bir yan etki veya risk içermez.
İkili test, 11-14. hafta tarama testi veya ense kalınlığı testi olarak da bilinir.
Gebelikte tarama testleri (ikili, üçlü, dörtlü test), anne adayı bireyin sahip olduğu kromozom anomalili çocuk dünyaya getirme ihtimalini ölçmek amacı ile yapılmaktadır. Bu nedenle anne adayı birey ile testlerin yapımına başlamadan önce tarama testlerinin güvenilirliği ile ilgili detaylı bir şekilde konuşulmalıdır.
Üçlü tarama testleri, riskli gebeliklerin önceden saptanmasını, bebekte herhangi bir kromozom anomalilerin olup olmadığını ve hem annenin hem de bebeğin sağlıklı bir süreç geçirmesini sağlamada önemli bir adım olmaktadır ve yapılması mutlaka gerekli olan testlerdir.
Bu dönemde yapılan incelemede yapılan cinsiyet tahminin doğruluk oranı %75 civarındadır.
Gebelikte yapılan ikili ve üçlü (ya da 4'lü) testler bazı kromozom bozuklukları ile ilgili riski tespit etmek için kullanılan testlerdir. İkili test ilk trimester tarama testi olup 11-14. haftalar arasında, üçlü test ise ikinci trimesterde 15-19. haftalar arasında yapılır.
Dörtlü tarama testi gebelik sürecinde yapılması gereken bir testtir. Dörtlü tarama testi gebeliğin 15 ve 22.haftaları arasında yapılmaktadır yani 3.ve 5.aylar arasına tekabül etmektedir. Gebelik boyunca sağlıklı bir yaşam sürmeleri adına ve bebeğin riskli bir yaşam sürmemesi adına çok büyük önem arz etmektedir.
Dörtlü tarama testi ne zaman yapılır? Dörtlü tarama testi genellikle hamileliğin 15 ila 18. haftaları arasında - ikinci üç aylık dönemde - yapılır. Ancak işlem 22. haftaya kadar yapılabilmektedir.
Genetik bozuklukların tespit edilmesi için çeşitli tarama testleri uygulanır. Bu testlerden biri olan dörtlü tarama testi gebelik sürecinde anneden alınan örneklerin down sendromu, nöral tüp defekti, trizomi 18 ve spina bfida açısından incelenmesi için yapılan bir tarama testidir.
Ense kalınlığı, milimetrenin onda birini ölçecek hassasiyette ultrasonografi aletleri ile ölçülür. Genel olarak 3 mm.nin altı normal olarak kabul edilir. Ense kalınlığı arttıkça özellikle Down Sendromu için risk artışı mevcuttur. 11-14. hafta gebelik taramasında ense kalınlığı ile birlikte “ikili test”te yapılır.
İkili testte sınır değer 1/250'dir...
"İkili test"de (double test) her iki biyokimyasal değer bilgisayar programında değerlendirilir ve ortaya bir risk oranı çıkar. Risk oranının 1/250'nin üzerinde olması durumunda test pozitiftir, yani down sendromu açısından riskli gruba giren hastanın ileri tetkiki gerektirir.
Kesin tanı sadece bebeğin içinde yaşadığı sıvıdan iğne ile örnek alarak konabilir. Bu işleme Amniyosentez denir. Amniyosentez dışında hiçbir test kesin olarak tanı koydurmaz.
İkili ve üçlü testler ile gebeliğin erken dönemlerinde bebeğin gelişimi değerlendirilir ve bazı problemler tespit edilebilir. Gebelik esnasında tespit edilebilen anomaliler ve kromozomal hastalıklar hakkında bilgi veren ikili ve üçlü tarama testleri, Kadın Hastalıkları ve Doğum doktorları tarafından yapılabilmektedir.
Devlet özel hastanelerde üçlü tarama test yaygın olarak yapılabilen bir testtir. Testin fiyatı ise testin yapılacağı hastane ve sağlık merkezine göre farklılık gösterir. Fiyatlar ortalama olarak 250 TL ile 500 TL arasında seyreder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri