Normalde bir insanın idrara çıkma sıklığı gün boyunca 4-8 kez arasında olmalıdır. Geceleri kalkıp birden fazla tuvalete gitmek ya da gün boyunca 8 kezden daha fazla idrara çıkma durumu idrar sıklığının normalden fazla olduğunu gösterir.
Su içtikten sonra yaklaşık 20 dk sonra ince bağırsaktan su kana karışır. Böbrekler yaklaşık her 60dk vücudumuzdaki tüm kanı tek tur filtreler, eklersek yaklaşık 1 saat 20 dakika sonra bir bardak su atılmaya hazır idrar haline gelir.
Ancak gece boyunca 2'den fazla kez idrara çıkma uyku ve yaşam kalitesinde azalmaya neden olur ve çeşitli negatif durumlarla ilişkilidir. Bu nedenle gece 2 3 defa idrara çıkmak sağlık kuruluşlarında kontrol altına alınması gereken bir durumdur.
Normal bir erişkinin 6-8 saat idrar çıkmadan uyuması gerekir, ancak kişi uykudan uyanıp 2 veya daha fazla tuvalete gitme ihtiyacı duyuyorsa bu normal değildir ve bir doktora gitmesinde fayda vardır.
ABD'de yapılan yeni bir çalışma, çok fazla su içmenin insan sağlığı için zararlı olduğunu ortaya çıkardı. Çok fazla su içmek, idrara sık çıkılmasına yol açıyor ve vücuttaki suyu boşaltmanıza neden oluyor.
İlgili 45 soru bulundu
Böbrek taşına zemin hazırlar
Günlük ihtiyacından daha az sıvı alan insanlarda idrar akımı yavaşlayacağı için kolayca idrar yolu iltihapları ve taşları oluşabilir. Yetersiz su tüketimi uzun vadede böbrek yetmezliğine de yol açabilir.
İnsülin eksikliğine bağlı olarak kanda biriken aşırı şeker idrarla atılırken vücut suyunu da çektiği için idrar miktarı fazlalaşır. Bu durumda susama hissi ve ağız kuruluğu artar. Sonuç olarak hasta normalden daha çok idrara çıkıp daha fazla su içmeye başlar.
Ancak sık idrara çıkma, normal yaşamın bir parçası olmayan ve zamanla geçmeyen diğer sağlık sorunlarıyla ilişkili olabilir. Diyabet, aşırı aktif mesane sendromu, idrar yolları enfeksiyonu veya prostat sorunları gibi daha ciddi durumların bir belirtisi olabilir. Sık idrara çıkma ihtiyacı uyku düzeninizi bozabilir.
İdrar torbasının depolama fonksiyonu bozulmuşsa, iyi huylu prostat büyümesi, prostat kanseri, mesane kanseri veya idrar torbasının iltihabi hastalıkları interstisyel sistit gibi durumlarda sık sık tuvalete gitme ihtiyacı hissedilir.
Sık idrara çıkma: Hamileliğin erken belirtileri arasında sayılan sık idrara çıkma, gebeliğin hem ilk trimester olarak bilinen ilk üç aylık döneminde hem de üçüncü trimester olarak bilinen son 3 aylık döneminde anne adaylarının büyük çoğunluğunda gözlenir.
Fazla çay tüketimi sık idrara çıkmayı gerektirir. Kafein kişinin mesanesine baskı yapar ve mesaneyi çevreleyen kasların harekete geçirerek kişinin idrara çıkma ihtiyacının artmasına neden olmaktadır.
Desmopressin sık idrara çıkmayı ve sıkışma semptomlarını iyileştirir, fakat idrar kaçırmayı iyileştirmez ya da tedavi etmez. İlacın uzun süreli kullanımı önerilmez. İlaç tablet, nazal sprey, ağızda eriyen tablet şeklindedir, yatmadan hemen önce alınır. İlaç 4 saat boyunca etkilidir.
Normalde gece uyurken beyin tabanında salgılanan ADH adlı hormona bağlı olarak idrar üretimi yarı yarıya azalır ve yine normalde 6-8 saatlik uyku sırasında idrara kalkma ihtiyacı pek olmaz.
Sağlıklı bir insan 1,5 litresi idrar yoluyla 1 litreye yakını ise nefes, terleme ve eklem hareketleriyle olmak üzere toplam 2,5 litreye yakın sıvı kaybeder. Kaybedilen sıvının yüzde 20'ye yakın kısmı gün boyunca yediklerimizden karşılanır. Kalan 2 litreyi de su içtiğimizde yerine koymuş oluruz.
Günde 4-8 defa idrara yapmak normaldir. Bir gün içinde normal idrar miktarı 1-2 litre gibidir ve idrarınızı sorun olmadan 3-4 saat tutabilmelisiniz.
Stres nedeniyle idrar tutamama, idrar yolu ve mesane için önemli olan destek sistemi doğru çalışmadığı zaman ortaya çıkar. Bu durum, bağ dokuları veya pelvik tabandaki zayıflama ya da üretral çıkış kaslarının fonksiyonunun bozulmasından kaynaklanabilir.
Kadınlarda idrar yaptıktan sonra yine idrar yapma istediğini nedenleri ileri yaş, obezite, genetik, gebelik, idrar torbası sarkması, böbrek taşı, demans, menopoz ya da idrar yolu enfeksiyonu olabilir. Eğer herhangi bir sağlık sorununuz yoksa bol sıvı ya da maydanoz tüketimi ile rahatlayabilirsiniz.
Yetersiz sıvı alımına bağlı olarak idrar tazyikinde azalma meydana gelebilir. Bu durumda vücut için gerekli miktarda sıvı alınmadığı için yeteri miktarda idrarda oluşmamaktadır. Buna bağlı olarak çıkan idrar miktarı az olduğu için idrar daha ince ve daha zayıf olarak dışarı atılır.
Bu sorun için hasta üroloji bölümüne başvurmalıdır. İdrar Yolu Enfeksiyonu İçin Hangi Doktora Gidilir? İdrar yolu enfeksiyonu problemi ile karşı karşıyaysanız üroloji uzmanından randevu alıp muayene olmanız gerekir.
İnsülin eksikliğinde hücre içerisinde kullanılması gereken kan şekeri olan glikoz kullanılamaz. Diyabet Latincede 'sifon' anlamına gelir. Çünkü diyabetli hastalar, kandaki şeker seviyeleri 250-300 gibi çok yüksek rakamlara ulaştığında idrara çok sık çıkar.
Diyabete bağlı böbrek hastalığında böbrek fonksiyonlarının %75'i kaybedilene kadar normal idrar çıkışı olabilir. Hastalarda vücutta şişme, nefes darlığı, halsizlik, iştahsızlık, mide bulantısı ve kusma gibi belirtiler görülmeye başladığında genellikle böbrek yetmezliği ilerlemiş durumdadır.
Hastalar günde 2,5-3 litreden fazla idrar çıkarırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri