Tarla Ziraatı olarak; Pamuk, buğday, mısır, bakla, yer fıstığı, susam, ağaç üretimi olarak; zeytin, narenciye (portakal, limon, mandalina ve turunç), armut, nar, ayva, kayısı, şeftali, erik, incir, ceviz, üzüm yetiştirilir, Sera üretimi olarak; domates, patlıcan, bamya, kabak, marul, salatalık, taze soğan, sarımsak... ...
Mandalina, portakal ve limon yetişir. Turunçgiller başta Köyceğiz olmak üzere kıyı şeridindedir. Muğla'da yaklaşık 200 bin adet antepfıstığı ağacı bulunmaktadır. Ayrıca bol miktarda üzüm, elma, armut, şeftali, erik, incir, bâdem, turunç ve altıntop yetişir.
MUĞLA İLİ HAKKINDA GENEL BİLGİ
Sırada yer almaktadır. Tarımsal üretimde yıllara göre değişiklikler meydana gelmekle birlikte zeytin, örtüaltı domates, narenciye, çam salgı balı, badem, nar ve su ürünleri İlin önemli tarımsal ürünleridir.
İklim itibarıyla Ege ve Akdeniz iklimlerinin sentezinden oluşan bir özelliğe sahiptir. Yarımada olarak mikro klima alan özelliği gösterir. Yaz aylarında neredeyse hiç nem bulunmaz. Kış aylarında ise nem oranı oldukça düşüktür.
İlgili 38 soru bulundu
Muğla'nın Bodrum ilçesinde 35 yıl sonra yoğun miktarda yağan kar yağışı turistik ilçede inanılmaz manzaralar yarattı. Uludağ'ı aratmayan görüntüler yaşanırken Bodrumlular kar topu oynamak için yüksek kesimlere akın etti bazı köy yolları kar yağışı nedeni ile kapandı. Kar yüksekliği 40 cm.ye kadar ulaştı.
Fethiye. Muğla'ya gitmek için en güzel ilçesini seçmek isteyenler ise Fethiye'yi listelerine ekleyebilir. Fethiye sonsuz maviliğe ve keşfedilecek pek çok güzelliğe sahiptir. Fethiye ilçesinin onlarca güzelliğe sahip olmasının dışında, onu ünlü eden özelliği ise Ölüdeniz'in Fethiye'de bulunmasıdır.
Bölge; kestane, zeytin, üzüm ve nar üretiminde ülkenin lider bölgelerindendir. Bu meyvelerin yanı sıra turunç, badem, elma, mandalina ve portakal üretiminde de çok önemli bir yere sahiptir.
Muğla, mermer yatakları ve mermer sanayisi açısından ülkemizin en önde gelen şehirlerinden biridir. Türkiye mermer üretiminin yaklaşık %20' sini oluşturan, Kavaklıdere ve Yatağan ilçelerindeki mermer ocaklarından çıkan hammadde, yine bu ilçelerde işlenerek dünyanın dört bir yanına yaklaşık 60 ülkeye ihraç edilir.
Aralık ayı geldiğinde Muğla'nın sokaklarında parfüm etkisi oluşturan Bodrum mandalinası, hem faydalarıyla hem de çok farklı tariflerle tüketilmesi yönüyle pek çok kişi tarafından sevilmektedir. Kendine has bir şeker aroması olduğu için bu mandalinayı tüketirken ya da tariflere eklerken şeker ekleme gereği duyulmuyor.
Türkiye'de muz Akdeniz bölgesinde özellikle de Alanya ve Anamur arasında yetiştiriliyor. Ancak son yıllarda Fethiye, Finike, Kumluca, Bodrum, İskenderun, Samandağı, Dörtyol, Silifke, Antalya, Serik, Manavgat ilçelerinde de muz yetiştiriciliği başlamış.
Örneğin Kiraz ağacı düşünüyorsanız Bodrum bölgesi yazları çok sıcak olduğu için uygun olmayabilir, çünkü kiraz ağacı toprak ve hava neminin yeterli olduğu yayla özelliği gösteren 500-1800 m rakımı olan yerlerde yetişmektedir.
Sevdiklerinize Bodrum'a özgü bir hediye almak isterseniz birçok seçenek bulunmakla birlikte bunun başlıcaları; Bodrum Sandaleti, Su Kabağı Lambası, Mandalina Reçeli, el yapımı kolye veya bilezik , Otantik Halı, Mandalina Lokumu'dur.
Bölge bitki örtüsü, kıyıda makiler ve daha yüksek yerlerde Konifer ormanlarından meydana gelir. Bu ormanlar Pinus nigra (Karaçam), Pinus bruita (Kızılçam) ve Cedrus sp. (Sedir) ormanlarıdır. Kıyılarda fundalıklar, zeytinlikler, meşelikler ve narenciye bulunmaktadır.
Bodrum Çökertme Kebabı
İsmini Osmanlı döneminde yaşanmış olan bir hikâyeden alan Çökerme türküsünden alan çökertme kebabı, sadece bodrum ilçesine has bir et yemeğidir. Kabak çiçeği dolması gibi zeytinyağlı bir yemek olan çökertme kebabının ana malzemesi biftektir.
Ülkemizde üretilen çam balının % 90'ı ilimizden sağlanmaktadır.Deniz Kültür Balıkçılığı üretiminde Türkiye'de birinci sırada olan ilimizde, zeytincilik de gelişmiş olup, yağlık zeytin alanında Türkiye'de ikinci sıradadır.Ortaca, Fethiye, Dalaman ve Dalyan ilçelerinde ise yaygın bir şekilde narenciye tarımı (portakal, ...
Sündürme, çökertme kebabı, Bodrum mantısı, Milas köftesi, Döş dolması, ekşili balık, oğlak yahni, Muğla halkası, ekşili balık, tarhana çorbası, kabak çiçeği dolması, börülce ekşilemesi, lokma gibi lezzetler Muğla mutfağının öne çıkan lezzetleri olarak sıralanabilir.
13 ilçe arasında toplam nüfus baz alındığında en büyük üç ilçe sırasıyla Bodrum, Fethiye ve Milas'dır. Bu veriye göre üç ilçesi, Muğla'nın merkez ilçesi Menteşe'den büyüktür. Türkiye'de bu özellikte olan başka bir il yoktur. Toplam nüfusa göre en küçük üç ilçe ise sırasıyla Kavaklıdere, Datça ve Ula'dır.
Ynt: Marmaris mi Fethiye mi? Fethiye'de marina şehrin içinde ve yerleşim oldukça büyük. Yalancıboğaz, şehre uzak ve Marmaris büyüklük olarak Fethiye ile kıyaslanmamaz.
Muğla: 1100 kilometreyi aşan kıyı şeridinde irili ufaklı koyları, zengin orman varlığı, tarih ve kültür mirasıyla, Türk ve dünya turizminin en önemli merkezlerinden biri . Eğer siz de taşınmak için yeni bir şehir arıyorsanız Muğla listenizde ilk 3'e girebilecek ender şehirlerden biridir.
Yani Nisan – Ekim arası dönem Bodrum'u ziyaret etmek için en uygun dönemdir. Çok yüksek sıcaklıklardan kaçınmak istiyorsanız nisan-mayıs ve eylül-ekim dönemini tercih edebilirsiniz.
Bugünün Hava Kalitesi-Bodrum, Muğla
Hava kalitesinin yeterli düzeyde olduğu kabul edilmektedir ve hava kirliliği çok az risk taşımaktadır veya hiç risk taşımamaktadır.
Bodrum, Ege'nin en güzel tatil yörelerinden biridir. Akdeniz esintilerinin de yer aldığı bölgede, tatil sezonu oldukça uzun sürecektir. Denize girmek isteyenlerin Mayıs ayında başlayan deniz sezonu Ekim ortalarına kadar devam eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri