Okurumuz sigortalı bir işe girdiği takdirde işsizlik ödeneği kesilir. Okurumuz yeni girdiği işten 2 ay sonra istifa ederek ayrılsa bile işsizlik ödeneği yeniden bağlanır. Okurumuz hak ettiği ancak kullanmadığı işsizlik ödeneğini alabilir. Okurumuzun yeni işinden istifa ederek ayrılmış olması bu durumu değiştirmez.
İşsizlik maaşı alırken işe başlamak için bir işe başvurma durumu söz konusu olabilir. Kişi işsizlik maaşı alırken sigortalı işe başlamak için bir işe girerse işsizlik maaşı kesilir. Ödeneğin alındığı süre zarfında İŞKUR'u bilgilendirmeden yapılan gelir getirici faaliyetler bu ödeneğin kesilmesine sebep olur.
İşsizlik ödeneği alırken gelir getirici bir işte çalışmaya başlayanların (bir gün dahi olsa) işe girdiği tarihi takip eden günden başlayarak 15 gün içinde en yakın İŞKUR birimine bilgi vermeleri gerekmektedir.
İşe iadeyle hak kazanılan ücrete ilişkin dört aylık süre eklense bile fiilen işsiz kalınan dönemi karşılamamaktadır. c) İşe iade nedeniyle dört aylık sürenin işsizlik ödeneğinin iadesine karar verilmesi 50/4. maddeye de aykırılık oluşturmaktadır.
İşsizlik maaşı alınan süre içerisinde kişinin yeni bir işe başlamak için bir girişimi ya da başvuru işlemleri olabilir. Başvurular işsizlik maaşının kesilmesine neden olmaz. Fakat işe girişi ve sigortası resmi olarak yapıldıktan sonra işsizlik maaşı kesilir.
İlgili 40 soru bulundu
İşsizlik ödeneği alırken gelir getirici bir işte çalışmaya başlayanların (bir gün dahi olsa) işe girdiği tarihi takip eden günden başlayarak 15 gün içinde en yakın İŞKUR birimine bilgi vermeleri gerekmektedir.
Bununla birlikte İŞKUR birimlerine gidilerek işsizlik maaşı iptalinin yüz yüze gerçekleştirilmesi de mümkündür.
İşsizlik ödeneği almaktayken işe giren ve bunu 15 gün içinde Türkiye İş Kurumu'na bildirenlerin ödenekleri 'yeni işe başlama' nedeniyle kesilir ve yeni bir işsizlik ödeneğine hak kazanamayacak şekilde işlerini kaybetmeleri halinde kalan işsizlik ödenekleri, başvurdukları tarih itibariyle yeniden başlatılır.
İşte, yukarıda şekilde işsizlik sigortasından herhangi bir yardım almamış, faydalanmamış kişiler için bir iade yapılması söz konusu olmamaktadır. Yani, okurumuz çalışırken işsizlik sigortasına ödediği primleri, emekli olurken iade alamaz.
İşsizlik maaşını 2. kez almak için herhangi bir engel bulunmamaktadır. 2, 3 veya daha fazla kez işsizlik maaşı alabilmek mümkündür. Tek şart ise yukarıda belirtildiği gibi 3 yıl içerisinde en az 600 gün olmak şartı ile çalışmış olan sigortalı işsizler, 2. Kez işsizlik maaşı alabilmek için başvuru yapabilmektedir.
1- İş Bulma: İşsizlik maaşı alan kişi, uygun bir iş teklifi aldığında veya iş bulduğunda maaşı kesilir. Yeni bir işe başlama durumunda, işsizlik maaşı hemen kesilir. 2- Gelir Elde Etme: İşsizlik maaşı alan kişi, başka bir yerden gelir elde etmeye başladığında maaşı kesilir.
Kişinini işsizlik maaşı alabilmesi için son iş yerinde 120 gün yani 4 ay boyunca çalışmış olması gerekir. İşsiz kalmadan önce en az 120 gün çalışan kişiler işsizlik ödeneği alabilir.
İşverenin hatalı bilgi ve belge vermesi nedeniyle yapılan fazla ödemeler, yasal faizi ile birlikte işverenden, işçinin kusurundan kaynaklanan fazla ödemeler ise yasal faizi ile birlikte işçiden tahsil edilir.
İşsizlik maaşı aldıktan sonra iş bulup çalışan bir sigortalı tekrar işsiz kalırsa yeniden ödenek alabilir. Ancak bu kez yine 3 yılda 600 gün şartına bakılıyor. Tabii işsizlik maaşı aldıktan sonraki 3 yıl geçerli oluyor. Dolayısıyla yeniden 600 günü biriktirmiş olması isteniyor.
İşsizlik maaşı alan biri belirli bir süre sonra iş bulduğunda alacağı işsizlik maaşının kalan kısmını dondurabilir.
Kaç ay işsizlik maaşı hak etmiş olursanız olun ancak işsiz kaldığınız günler kadar size maaş ödenecektir. ◾Geriye dönük işsizlik maaşları tek seferde ve toplu olarak ödenmektedir .
Sosyal Güvenlik Kurumunda biriken paranın alınabilmesi için kişilerin dilekçe ile kuruma başvuru yapması gerekir. SSK biriken para iadesi kişinin banka hesabına yatırılır. Sosyal Güvenlik Kurumu aracılığı ile birikmiş para iadeleri kontrol edilir ve süreç takibi yapılır.
Buna göre; Yeni asgari ücretle işsizlik ödeneğinin en düşüğü 5 bin 325 lira, en yükseği ise 10 bin 650 lira şeklinde uygulanacak. Bu rakamlardan binde 7,59 oranında damga vergisi kesintisi yapılacak.
Asgari ücrette yaşanan 2023 Temmuz ara zammı ile birlikte en düşük işsizlik maaşı 5 bin 365 lira, en yükseği 10 bin 731 liraya yükselmiş oldu.
Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak, Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak, Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak.
İşsizlik maaşı hafta sonuna gelirse bir sonraki iş gününde hesaplara yatırılmaktadır. İşsizlik maaşının yatıp yatmadığı ise internet üzerinden sorgulanabiliyor. İşsizlik maaşı sorgulama e-Devlet üzerinden gerçekleştiriliyor. Aşağıda bulunan linke tıklayıp e-Devlet'e giriş yapabilirsiniz.
Ödenek tutarından %0,759 oranında damga vergisi kesintisi yapıldığından 2023 yılı Ocak - Haziran dönemi için alınabilecek en düşük (taban) aylık net ödenek 3.972,82 TL, en yüksek (tavan) aylık net ücret ise 7.945,63 TL'dir. Ancak bu tutarlar mayıs ayı ve sonrasında işten ayrılanlar için geçerlidir.
5510 sayılı Kanuna göre, işsizlik ödeneği almaya başlayanlar genel sağlık sigortası sayılır.
İşkur'un düzenlediği İşbaşı Eğitim Programı ile personelin altı aya kadar olan maaşını İşkur ödüyor.
Borcun tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 (On Beş) gün içinde, PTT Merkezlerinde borcun oluştuğu İŞKUR birimine ait posta çeki hesabına ödemelerin yapılması gerekir. Ödemenin borçlu adına yapılması zorunludur. Bu nedenle PTT 'ye ödeme yapan kişi kendi adına değil borçlunun adına ödeme yapması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri