İkide bir sözü cümlelerde zaman zarfı olarak kullanılır. Sözlük anlamı, sürekli, sık sık ve devamlıdır. İki kelimesinin sonuna getirilen -de ismin hal eklerinden biridir. Bu nedenle ayrı değil bitişik yazılması gerekir.
10. Üleştirme sayıları rakamla değil yazıyla belirtilir: 2'şer değil ikişer, 9'ar değil dokuzar, 100'er değil yüzer vb. 11. Bayağı kesirlere getirilecek ekler alttaki sayı esas alınarak yazılır: 4/8'i (dört bölü sekizi), 1/2'si (bir bölü ikisi) vb.
İKİDE BİRDE KELİMESİNİN ANLAMI
İkide bir ile aynı anlama gelir. Bu kelime genellikle iki de birde şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı ikide birde şeklinde olmalıdır.
Kelimenin doğru yazılışı ''bazı'' şeklinde olmaktadır. TDK'ya Göre Bağzı mı, Yoksa Bazı mı? Bağzı kelimesinin doğru yazılışı ''bazı'' şeklinde olmaktadır.
Yalnızca yazı ile yazılır. Doğru yazımı ikişerli olacaktır.
İlgili 28 soru bulundu
2 şer ritmik sayma 0'dan başlamak üzere her seferinde 2 sayı artırılarak yapılan ritmik sayı sayma kuralı olarak ifade edilmektedir.
üçlü için benzer kelimeler
üçlü, 4 karakter ile yazılır. Ayrıca, ü harfi ile başlar, ü harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'ü', 'ç', 'l', 'ü', şeklindedir.
Bu kelimenin bazı mı, bağzı mı olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı bazı şeklinde olmalıdır.
Bu kelimenin doğru şekilde yazımı, 'Bir kez' şeklinde ayrı olarak ele alınmasıdır.
Biraz, birçok, birçoğu, birkaç, birkaçı, birtakım, herhangi, hiçbir, hiçbiri belirsizlik sıfat ve zamirleri de gelenekleşmiş olarak bitişik yazılır.
önyüz için benzer kelimeler
önyüz, 5 karakter ile yazılır. Ayrıca, ö harfi ile başlar, z harfi ile biter.
Bitişik ya da ayrı yazılıp yazılmayacağı açısından merak edilen kelime grupları içerisinde saçma sapan gelmektedir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit bu kelime grubu, 'Saçma sapan' biçiminde yazılmaktadır.
İkide bir sözü cümlelerde zaman zarfı olarak kullanılır. Sözlük anlamı, sürekli, sık sık ve devamlıdır.
6.Kural: Cümle içerisinde iki ve daha fazla basamaklı sayılar yazılırken kelimeler ayrı olarak yazılır. Örnek: - İlçe nüfusu kırk bin dört kişidir. Kural: Sayılar cümle içerisinde üç yerde bitişik olarak yazılırlar.
TDK sitesinde sözlükten arama yapıldığında kelimenin, "Ana sayfa" şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Yani Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı "Ana sayfa"dır.
UYARI: Özel ada dâhil olmayıp tamlama kuran şehir, il, ilçe, belde, köy vb. sözler küçük harfle başlar: Konya ili, Etimesgut ilçesi, Uzungöl beldesi, Taflan köyü vb.
Önsöz kelimesi halk arasında bitişik yazılan ancak doğru yazım biçimi ayrı olan bir kelimedir. Önsöz kelimesinin doğru yazılışı ''ön söz'' şeklindedir. İlk söz gibi iki anlamı taşıyan bir kelime olduğu için ön söz ayrı yazılmalıdır.
TDK'ya göre egzoz kelimesinin doğru yazılışı "egzoz"dur. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Ara Sıra Kelimesinin Doğru yazılışı
Antrenman kelimesinin doğru yazılışı "ara sıra" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Arasıra olarak yazılması yanlış olacaktır.
Palyaço kelimesi Türk Dil Kurumu'na göre palyaço şeklinde yazılması gereken bir kelimedir. Palyaço kelimesinin palyanço şeklinde yazılması ise bir yazım yanlışı olarak ifade edilebilir. Kelimenin doğru bir şekilde yazılışı "palyaço" şeklinde olmalıdır.
TDK'YA GÖRE GÖZYAŞI KELİMESİNİN DOĞRU YAZILIŞI
Dilimizde bu kelime bitişik bir şekilde “gözyaşı” şeklinde yazılır. Bu kelimeyi “göz yaşı” şeklinde ayrı yazmak doğru değildir. Yazım yanlışı yapmamak için kelimeyi bitişik yazmak gerekir.
"Konuşmasak da küsmez." şekli doğrudur.
TDK'ya göre pek çok kelimesinin doğru yazılışı "pek çok"dur. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Sıra ve dışı kelimelerinin sözlüklerde ayrı ayrı karşılığı vardır, bir arada ama ayrı yazılarak oluşturulan kelime öbeği olan sıra dışı kelimesinin de sözlükte karşılığı vardır. Bu sebeplerden ötürü doğru yazılışı ayrı yani ' sıra dışı ' şeklindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri