İki yaş sonrasında da emzirilen çocuklar üzerinde çok az araştırma yapılmış olmasına rağmen, eldeki veriler anne sütünün değerli bir besin kaynağı olduğunu ve hastalıklardan korunmadaki faydalarının emzirme süresince devam ettiğini gösterir.
Dünya Sağlık Örgütü; Bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesini, su dahil herhangi bir ek gıda verilmemesini, altıncı aydan sonra ise uygun ek gıdalara başlanarak, emzirmeye 2 yaşına kadar devam edilmesini önerilmektedir. İsteyen anne ise 2 yaşından sonra da bebeğini emzirebilir diye eklemektedir.
Bebeğin 6'ıncı aydan sonra anne sütüne ek olarak destek gıdalar ile beslenme programının oluşturulması ve sürecin de 2 yaşına kadar devamı önem taşıyor. Çünkü bebek, anne sütü ile ne kadar uzun süre beslenirse yararı o kadar fazla ve kalıcı oluyor. Memorial Antalya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'nden Op.
Anne ve bebek kendini hazır hissetmeli
Çünkü emzirme ve emzirmeyi kesme işleminin psikolojik bir boyutu da vardır. Bebek için meme, anne ile en güvenli iletişim aracıdır. Bu nedenle emzirme, bebek 2 yaşına geldiğinde ve anne ile bebeğin kendini hazır hissettiği zamanda kesilmelidir.
İlgili 42 soru bulundu
Dünya Sağlık Örgütü ve Amerikan Pediatri Akademisi bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü almasını 6 aydan sonra da ek gıdalar ile birlikte 2 yaş ve üzerinde emzirilmesini tavsiye eder. O nedenle ne kadar emzirmek istiyorsanız bebeğinizi emzirin.
Memeden keserken günlük beslenme sayısını giderek azaltmaya başlayın. Gün içinde emzirme sayılarını azaltmak belki her bir emzirme için yavaş yavaş birkaç hafta sürecektir. Yani birkaç hafta arayla bir emzirme azaltma şeklinde yapın. 4- Emzirme sayısı dışında emzirme süresini de bir miktar kısaltmaya çalışın.
Kur'an'ın öğretilerine uyan Müslüman anneler bebeklerini genellikle iki yaşına kadar emzirmeyi hedeflerler. Burada kastedilen süre Hicri Takvime yani Ay Yılına göredir, bundan dolayı çocuğun ikinci doğum gününden yaklaşık 22 gün önceye tekabül eder.
Bazı bebekler ek gıdaya daha düşkünken, bazı bebekler anne sütüne daha meyilli olurlar. Ancak genel hatları ile bebeklerde 1 yaşından sonra anne sütü alımında ve emmede bir düşüş görülür ve bu oldukça normaldir.
Kur'an'da sütten kesmeyle ilgili özel bir açıklama olmadığı için, Müslüman ailelerin sütten kesme yöntemleri çoğunlukla kültürel uygulamalara göredir. Bangladeşli aileler, bebek altı aylık olduğunda altı pirinç tanesi verilerek ilk kez ek gıdaya (katı yiyeceğe) geçildiği zaman bir kutlama yaparlar.
Kadının çocuğunu emzirmesi farzdır. -Bu gereklilik çocuğun beslenmesi için anne sütüne ihtiyacı sınırları çerçevesindedir. Ayeti kerimede ''anneler çocuklarını emzirirler''[2] buyrulmuştur.
Sütten kesmeyle beraber gerçekleşen değişikliklerden biri, prolaktin ve oksitosin seviyelerindeki düşüştür. Prolaktin, süt üretimi için gerekli bir hormondur, beraberinde kendini iyi hissetme, sakinlik ve rahatlık gibi duygular da getirir.
Bazen bebekler 1 yaş civarında meme emmekten kendiliğinden vazgeçebilir. Ancak genellikle kendi haline bırakıldığında bebeklerin memeyi bırakması 2 yıldan uzun sürebilir.
Bebeğinin sağlıklı gelişimi ve beslenmesi için emzirme süresi olarak 2 yılı belirleyen annelerin, emzirme işlemini 2 yıldan fazla uzatması dinimizce caiz değildir.
İlk 6 ay sadece anne sütü verilmelidir. Anne sütüyle birlikte 6 aydan itibaren ek besinlere başlanmalıdır. 2 yaşına kadar ek besinlerle birlikte anne sütü vermeye devam edilmelidir.
Bebeklere pastörize süt ne zaman verilir? Bu konuda şunu söylememiz gerekir. Bebeğine 1 yaşından sonra vereceğin süt kesinlikle pastörize süt olmalı. Çünkü daha sağlıklı olduğu düşünülerek alınan çiğ sütler kaynatılıyor ve dolayısıyla içerisindeki tüm faydalı bileşenler ölüyor.
MEMEDEN SÜT GELİP GELMEDİĞİ NASIL ANLAŞILIR? Meme dolu/boş olduğunu anlamanın tek yolu; memeleri avuçlayarak, ne kadar dolu olduğunu hissetmeye çalışmaktır.
İki meme verilmişse bir sonraki öğüne son verilen taraftan başlanmalıdır. Birçok bebek, tek memeyi 5-10 dakika emmekle doyar ve uyur. Bazı bebekler ise 20-30 dakikadan önce memeyi bırakmazlar.
Regli Olmak Emzirmeyi Etkiler mi? Halk arasında “annenin adet olması sütün kesilmesinin belirtisidir” şeklinde bir inanış vardır. Bunu, çevrenizdeki büyüklerinizden duymuş olmalısınız. Ancak bilimsel açıdan annenin periyodunun yeniden başlaması, sütün kesileceğini göstermiyor.
Daha önce anne sütünün çocuk sağlığına olan etkisi üzerinde durulurdu. Günümüzde ise anne sütünün çocuğun ruh sağlığı ve karakter yapısına da etki ettiği yapılan araştırmalarla sabit olmuştur. Özetle anne sütü, annenin karakter ve kişilik özellikleri, duygusal özellikleri, ruh hali, süt ile çocuğa taşınmaktadır.
Süt parası yada başlık parası diye bir şeyin dinimizde yeri yoktur. Dinimizde olan tek şey ve Kur'an'ın bize vermemizi emrettiği kadının mehridir. Evlenince belirlenen mehrin kadına verilmesi vaciptir.
Süre azaltarak : Her 2-3 günde bir emzirme sürenizi gece her emzirmenizde 2 dakika kısaltarak ve 4 dakika altına düştüğünüzde artık emzirmeyi bırakarak, Miktar azaltarak : Eğer biberonla besliyorsanız her 2-3 günde gece her bir beslenmede verdiğiniz miktarı 30cc azaltarak ve 60 cc altına düşünce beslenmeyi bırakarak.
Bebek eğer sağlıklı, büyüme ve gelişmesi normal, kilo alımı gayet iyi ve her türlü ek gıdayı yiyorsa kesin kural olmamakla birlikte 1 yaşına kadar emzirmek ve sonra kademeli olarak emzirmeyi azaltarak 15-18. aylarda sütten kesmek uygundur. Sütten kesme eylemi sırasında bebeğin ek stresi olmamalıdır.
En uygun zaman
Dünya Sağlık Örgütü, bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmesini ve 6 aydan itibaren uygun ek gıdalara başlanarak emzirmenin 12-24 ay sürdürülmesini öneriyor. Bu bilginin ışığında, anne ve bebek açısından uygun olan bir zamanda emzirme sonlandırılabilir.
Emzirme döneminde sütün boşalması için annenin iyi beslenmesi, stresten uzak ve yeterince dinlenmiş olması ve bebeğini sık aralıklarla emzirmesi önemlidir. Anne, iyi beslenmez, dinlenmez veya stresli ise halk arasında “yorgun süt” denen laktik asitten zengin anne sütü üretilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri