Memeden keserken günlük beslenme sayısını giderek azaltmaya başlayın. Gün içinde emzirme sayılarını azaltmak belki her bir emzirme için yavaş yavaş birkaç hafta sürecektir. Yani birkaç hafta arayla bir emzirme azaltma şeklinde yapın. 4- Emzirme sayısı dışında emzirme süresini de bir miktar kısaltmaya çalışın.
Anne sütten kesmeye hazır olduğunda emzirmeyi kademeli olarak azaltmaldır. Her 3-5 günde bir, gün içindeki emzirme seanslarından birini keserek emzirme azaltılabilir. Öncelikle bebeğin daha az düşkün olduğu gün ortasındaki seanslardan kesmeye başlanmalı. Sabah ve akşam emzirmeleri daha sonra kesilmeli.
Yavaşça, bir öğün; emzirmenin yerine, ek gıda veya mama verilerek anne sütüyle beslenme azaltılabilir. Bebeklerin en bağımlı oldukları emme seansları, sabah uyanınca ve gece uykusundan önce olanlardır. Bunları sona bırakmak uygun olacaktır.
Bebek eğer sağlıklı, büyüme ve gelişmesi normal, kilo alımı gayet iyi ve her türlü ek gıdayı yiyorsa kesin kural olmamakla birlikte 1 yaşına kadar emzirmek ve sonra kademeli olarak emzirmeyi azaltarak 15-18. aylarda sütten kesmek uygundur. Sütten kesme eylemi sırasında bebeğin ek stresi olmamalıdır.
Emzirme çocuğunuzun BESLENMESİNE katkıda bulunur.
İki yaş sonrasında da emzirilen çocuklar üzerinde çok az araştırma yapılmış olmasına rağmen, eldeki veriler anne sütünün değerli bir besin kaynağı olduğunu ve hastalıklardan korunmadaki faydalarının emzirme süresince devam ettiğini gösterir.
İlgili 15 soru bulundu
Kur'an'ın öğretilerine uyan Müslüman anneler bebeklerini genellikle iki yaşına kadar emzirmeyi hedeflerler. Burada kastedilen süre Hicri Takvime yani Ay Yılına göredir, bundan dolayı çocuğun ikinci doğum gününden yaklaşık 22 gün önceye tekabül eder.
Bazen bebekler 1 yaş civarında meme emmekten kendiliğinden vazgeçebilir. Ancak genellikle kendi haline bırakıldığında bebeklerin memeyi bırakması 2 yıldan uzun sürebilir.
Genellikle 6'ncı aydan sonra gece uyandırıp beslenme zorunluluğu ortadan kalkar. Bazı görüşlere göre ise 3 aydan sonra gece beslenme ihtiyacı kalmaz, gece uyanmadığı zaman uyandırıp beslemek gereksiz. Bu ihtiyaç yaygın olmasa da 9'uncu aya kadar da uzayabiliyor.
Süt verirken oluşan kalori kaybı 1 saat orta seviyede egzersize eşdeğerdir. Bu sebeple emzirirken dengeli beslenen ve yeterli sıvı alan anne, eğer doğumu normal kabul edilen sınırlardaki kilo kazanımı ile bitirdiyse, 6 ay sonunda doğumda aldığı ve süt üretmek üzere depoladığı fazla kilolardan kurtulur.
Bebeğinizi geceleri diğer gıdalarla kandırmaya çalışmak yerine, onunla ilgilenerek de gece uyanmalarını geçiştirebilirsiniz. Burada önemli olan bebeğinizin ihtiyaç duyduğu ilgiyi ona hissettirebilirsiniz; unutmayın, alışkanlıktan uyanıyor ve sizin kucağınızda olmak, kokunuzu almak da bu alışkanlığın bir parçası.
Memeden keserken günlük beslenme sayısını giderek azaltmaya başlayın. Gün içinde emzirme sayılarını azaltmak belki her bir emzirme için yavaş yavaş birkaç hafta sürecektir. Yani birkaç hafta arayla bir emzirme azaltma şeklinde yapın. 4- Emzirme sayısı dışında emzirme süresini de bir miktar kısaltmaya çalışın.
Süre azaltarak : Her 2-3 günde bir emzirme sürenizi gece her emzirmenizde 2 dakika kısaltarak ve 4 dakika altına düştüğünüzde artık emzirmeyi bırakarak, Miktar azaltarak : Eğer biberonla besliyorsanız her 2-3 günde gece her bir beslenmede verdiğiniz miktarı 30cc azaltarak ve 60 cc altına düşünce beslenmeyi bırakarak.
Bebeği sütten kestikten sonra görülen meme sancısının nedeni, meme içinde süt üretiminin devam ediyor olmasıdır. Üretilen sütün birikmesinden dolayı şişlik ve basınç meydana gelir ve beraberinde meme sancısı ortaya çıkar. Bebek tarafından artık boşaltılmayan meme, ürettiklerini dışarı atamadığı için ağrı yaşar.
Genellikle bebekler 9-12. aydan önce emzirmeyi bırakmayı tercih etmezler. Önerilen bebeklerin en az 1 yıl anne sütü almalarıdır. Ancak bebeğin gelişimi açısından bakacak olursak 2 yaş civarında sütten kesilmesi gerekir.
Kuzukulağı, patates, bezelye gibi nişasta içeren besinlerle beraber nişasta unu da anne sütünün azalmasında etkilidir. Emziren annelerin uzak durması gereken besinlerden biri de pul biber, isot, karabiber gibi acı baharatlardır. Anne sütünün tadını değiştirdiği gibi üretimini de olumsuz etkilerler.
Bebeğin gece iyi uyuması için uyumadan önce muhallebi verilmesi ya da gece beslenmesinde cicibebe ilave edilmiş devam sütü / inek sütü verilmesi söyleniyor. Anneanneler, babaanneler, komşular ve hatta arkadaşlar söz birliği etmişcesine bunu öneriyor.
Anne sütünün sindirimi kolaydır ancak bebeklerin mide kapasiteleri küçük olduğu için az ve sık beslenir. Bu nedenle de gece acıkmaktadır. Eğer bebek gece kendiliğinden uyanmıyorsa 2-3 saatte bir bebeği uyandırıp emzirmek gerekebilir.
Kilo almıyorsa, Huzursuzsa, Sık sık ağlıyorsa, Bezini ıslatmıyorsa (günde ortalama 4-6 kereden az) doymuyor demektir.
Bebeğinizi sütten yavaş bir şekilde kesmelisiniz. Böylece memede sütün bitmesi yavaşça gerçekleşir ve daha az ağrı hissedersiniz. Memede süt, süreçle doğru orantılı bir şekilde yavaşça biter. Bu dönemde yaşadığınız şişkinlik hissini azaltmak için sütünüzü sağabilirsiniz.
Sütün Sızdığı Anlarda Hafifçe Bastırmak
Süt bezleriniz ve süt üreten prolaktin hormonu mekanizması, bu süreçte hemen baskılanmayacaktır. Ara ara beklenmedik anlarda göğüsten süt sızmaları yaşayabilirsiniz. Böyle anlarda göğüs ucunuzu çok uyarmadan elinizde hafifçe bastırmanız sütün geri çekilmesini sağlayacaktır.
Süt vermede yetersizlik: Emziren annelerin % 15' inde önceleri yeterli olan süt salgısında sıklıkla ilk 3 ay içinde azalma olmaktadır.
Kadının çocuğunu emzirmesi farzdır. -Bu gereklilik çocuğun beslenmesi için anne sütüne ihtiyacı sınırları çerçevesindedir. Ayeti kerimede ''anneler çocuklarını emzirirler''[2] buyrulmuştur.
Cünüp iken bebek emzirilmesi caizdir.
Bebeği sütten keserken dikkat edilmesi gerekenler
- Yaşına uygun ek besin takviyeleri yaparak emzirmeyi azaltın. - Kestiğiniz her öğünün üzerinden 3 gün geçmesini bekleyin ve diğer öğünü öyle kesin. - Bebeğiniz huzurlu ve sakin bir uyku uyumak için emmek isteyecektir, bu nedenle gece emzirmeyi kesmeyi en sona bırakın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri